Naast ontbijtgranen, zuivel en fruit is brood de belangrijkste voedingsbron tijdens het ontbijt. Wilt u uw gasten eens echt verrassen? Bak dan zelf eens een brood. Er gaat niets boven ovenvers brood.
Een lekkere goudbruine korst, boordevol aroma’s, specerijen en te vormen in de meest uiteenlopende vormen en maten. Huisgemaakt brood is bij uitstek iets waarmee u goede sier kunt maken. Bovendien vraagt brood om een creatieve presentatie – dus wordt zelf bakken een leuke uitdaging.
Al doende leert men
Brood is van oudsher een van de belangrijkste voedingsmiddelen. De betekenis die aan brood wordt toegekend komt dan ook in tal van uitdrukkingen naar voren: ‘zijn brood verdienen’; ‘het brood breken’; ‘iets op je brood krijgen’... Deze laatste is letterlijk van toepassing aan de ontbijttafel van uw bed & breakfast. Naast het brood moet u ook nog bedenken: hóe kleed je het brood aan? Noten, zaden, rozijnen. En hoe past het beleg bij het brood.
Net als bij alles in het leven geldt: bezint eer u begint. Pas als u enige ervaring heeft met broodbakken, gaat u merken dat het eigenlijk een fluitje van een cent is. Net als bij alle andere dingen die u in de keuken doet, geldt voor zelf broodbakken: goed materiaal en goede ingrediënten vormen het halve werk. Zorg dus voor goed meel, gist en andere ingrediënten die u aan het brood wilt toevoegen.
Simpel wit
Hoe simpel kan het eigenlijk zijn. Maak in een mengkom een berg van 500 gram bloem. Voeg 15 gram (zee)zout en 10 gram suiker toe. Knip een zakje gedroogd gist van 7 gram open en voeg toe. Begin met mengen met een vork en voeg langzaam handwarm water toe (tot maximaal 275 ml). En dan kneden maar. Is het deeg te nat, voeg bloem toe. Is het deeg te korrelig, voeg extra water toe. Wanneer u elastisch deeg heeft, vorm dan het gewenste uiterlijk van het brood. Maak inkepingen met een scherp mes en strooi met een zeefje nog wat bloem over de bovenkant. Drie kwartier tot een uur laten rijzen op een (kamer)warme plek, of in een oven van maximaal 30 graden Celsius met een doek of plastic folie erover. Na het uur het brood in 30 minuten afbakken in een oven van 200 graden Celsius. Et voila, simpel wit stoer brood.
De Zwitserse methode
Zuurdesembrood heeft een ambachtelijke, duurzame basis. Vaak wordt er gebruik gemaakt van biologisch graan. Veel ambachtelijke bakkers hebben een eigen desemcultuur en het brood kent extra lange rijstijden. De lange rijstijd zorgt ervoor dat het brood beter smaakt. Volgens de Zwitserse methode moet het voordeeg wel vijftien tot achttien uur rijzen. Tijdens dit proces komen koolzuurgas en alcohol vrij die het brood van een aroma voorzien.
De levende desemcultuur wordt vaak op traditionele wijze in stand gehouden. Maar niet alleen kleine bakkers werken met een desemcultuur, ook voor grote bakkerijen is dit goed mogelijk. Sterker nog, voor hen is het zelfs makkelijker, omdat er grotere hoeveelheden desem worden aangemaakt. Het desem moet uiteraard wel goed in de gaten worden gehouden, zodat er geen wilde stammen ontstaan. Desemculturen kunnen wel ettelijke jaren oud zijn. Zolang ze maar om de zoveel tijd worden ververst, verwarmd, gekoeld en voorzien van gistvoeding is hier niets mis mee. Zuurdesembrood wordt gemaakt op basis van roggemeel. Het brood is er niet alleen in de bruine variant, wit is ook mogelijk. Afbakken gebeurt op 220 graden.
Veel moderne ovens hebben tegenwoordig een instelling waarbij de start- en stoptijd, en gewenste temperatuur vooraf kunnen worden ingesteld. Zo kunt u voor het slapen gaan al rekening houden met de lovende woorden aan uw ontbijttafel de volgende ochtend.
BBN15