Tuinaanleg: de tuin als visitekaartje van de bed & breakfast

Auteur: Redactie
18 juni 2009
Tuinaanleg: de tuin als visitekaartje van de bed & breakfast

U besteedde vast veel tijd, aandacht en geld aan de inrichting van uw bed & breakfast. De gastenkamers zijn tiptop in orde en ook de gemeenschappelijke ruimte(s) voldoen aan de eisen die gasten en regelgeving aan u stellen. Maar heeft u zich ook wel gerealiseerd dat de tuin, het (dak)terras of balkon, en zelfs de bakken in het kozijn een indruk achterlaten bij uw gasten?

Er zijn tal van mogelijkheden om de tuin in te richten naar uw eigen smaak en er een paradijsje van te maken voor uw gasten. Niets is fijner dan lekker in de tuin zitten wanneer het weer het toelaat. Het ontbijt serveren in de tuin op het terras, of op het balkon. Menig bezoeker van uw b&b zal dit wel zien zitten.

Op het gebied van ontwikkelingen zet de trend van buiten loungen en relaxen door. Het verschil tussen huis en tuin wordt steeds kleiner, zodat de tuin meer op een comfortabele ‘zitkamer maar dan buiten’ lijkt. In een halfopen serre of onder een overkapping genieten u en uw gasten in het vroege voorjaar en in de nazomer nog volop van de tuin. Een stukje aanbouw verlengt het tuinseizoen aanzienlijk.

Accessoires bepalen de sfeer

Bij in de tuin zijn hoort natuurlijk ook buiten eten. Gezellig met zijn allen als ‘een Italiaanse familie voor één dag’ aan een lange tafel, of juist meerdere tafeltjes op gepaste afstand van elkaar gezet. Als er een heerlijk en gezond ontbijt wordt geserveerd is het plaatje helemaal compleet.

Maar de inrichting van de tuin gaat niet alleen om de terrasmeubels en hun positionering. De meubels bepalen misschien de basis, maar de sfeer wordt bepaald door de accessoires. Denk aan decoratieve (buiten)kussentjes, een gezellige terracottahaard of vuurkorf, sfeervolle verlichting, een leuke tuinposter of oude reclameplaat, tuinspiegels, enzovoorts.

De tuin is uiteraard ook de speelplek voor de kinderen. Heerlijk klimmen, glijden en ontdekken op speeltoestellen of in boomhutten. De veiligheid van de speeltoestellen in de tuin staat bij elke toezichthouder voorop. U wilt de jongste gasten natuurlijk rustig laten spelen en af en toe een oogje in het zeil kunnen houden.

Efficiënt ruimtegebruik

Ook van een balkon kunt u een leuke natuurlijke buitenruimte maken. Er zijn veel producten en meubels die speciaal ontwikkeld zijn om te gebruiken in een kleine ruimte of op een balkon. Een voorbeeld is de balkonkas. Doordat de kas meerdere etages heeft, beslaat deze niet meteen alle ruimte op het balkon. U kunt hier bijvoorbeeld uw eigen groenten of kruiden in kweken. Veel groenten en kruiden zijn speciaal geschikt om voor te zaaien en op te kweken in een kasje. Op de zonnigste, warme plek kunnen tomaten, paprika en pittige pepertjes worden gekweekt. Geef ze de steun van een rekje of stok waaraan ze losjes worden vastmaakt.

Als u zelf plantjes op wilt kweken, zorg er dan voor dat ze voldoende ruimte, licht en water krijgen. Zorg ook voor een goede waterafvoer. Gebruik altijd goede aarde voor de planten in de kas. Een zonnige plaats is het beste voor een kas, tegen een beschutte muur of wand.

Leuk is het natuurlijk om zelf planten voor te kweken die u daarna in een plantenbak op uw balkon kunt zetten. En even belangrijk als doelmatig luchten is het water geven op de juiste manier. Vroeg in de ochtend moet er water worden gegeven, zodat de planten overdag opdrogen en niet 's nachts nog nat zijn. Geef sowieso niet te veel water. Let op dat het gevaarlijk is ze te begieten als ze door de zon al warm zijn geworden.

Laat de handjes wapperen

Tuinieren is wellicht niet iedereen z’n hobby en zowel een grote als een kleine tuin vergen aardig wat onderhoud. Even een gedachtesprongetje. Veel wijnboeren laten in de drukke seizoenen tijdelijke arbeidskrachten komen om de wijngaarden te snoeien, dan wel de druiven te oogsten en te pletten. Ook komen er groepen managers op af om te onthaasten en aan teambuilding te doen. Als uw b&b een grote tuin of buitenplaats heeft, dan kunt u ook overwegen ‘tuinactiviteiten’ te organiseren samen met gasten die meerdere dagen blijven. Vele handen maken licht werk en tuinieren werkt ontspannend. Gasten mogen meedoen, maar het is natuurlijk niet verplicht. Zorg dus dat uw tuin of balkom ook zonder de extra ‘handjes’ goed te onderhouden is.

Vergroot uw kennis

Bent u zelf nog niet zo thuis in tuinieren, dan is het volgen van een tuincursus wellicht de moeite waard. Er zijn bedrijven die cursussen organiseren specifiek voor verschillende tuinsoorten. Er zijn speciale cursussen voor stadstuinen, watertuinen, parktuinen, enzovoorts. En voor het gereedschap en andere tuinierbenodigdheden hoeft u niet uren naar het tuincentrum. Via verschillende webshops speciaal voor tuinieren heeft u net als het internet (Web 2.0) uw tuin snel op 2.0-niveau.

BBN15

Overig nieuws