Deze steden heffen de hoogste toeristenbelasting in EU: Amsterdam op 1

Auteur: redactie
Economie Toerisme 8 juli 2025
Deze steden heffen de hoogste toeristenbelasting in EU: Amsterdam op 1

Met de wereldwijde boom in reizen en toerisme voeren steeds meer bestemmingen toeristenbelastingen in, of verhogen ze de al bestaande tarieven. Het doel is om de lokale economie te versterken en de negatieve effecten van toerisme tegen te gaan.

Wat veel reizigers vaak over het hoofd zien is dat deze zogenaamd kleine kosten snel oplopen: in sommige gevallen kosten ze honderden euro's extra! Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, heeft het boekingsportaal voor vakantiehuizen Holidu een uitgebreide analyse uitgevoerd en een Europese ranglijst opgesteld van de steden met de hoogste toeristenbelasting. 

1. Amsterdam - 18,45 euro

Amsterdam is momenteel de stad met de hoogste toeristenbelasting ter wereld. Bezoekers betalen 12,5 procent van de totale waarde van hun boeking voor een verblijf in de hoofdstad. De belasting is onderdeel van de strategie van de stad om overtoerisme te beheersen, stedelijk onderhoud te ondersteunen en ervoor te zorgen dat toerisme direct bijdraagt aan openbare diensten en de welvaart van de stad. Amsterdam streeft naar een balans tussen de economische voordelen van toerisme en de kwaliteit van leven van haar inwoners.

2-5. Athene, Rhodos, Heraklion, Thessaloniki - 8,17 euro

Verschillende grote Griekse steden staan op de tweede plaats in de ranglijst. Er is een dagelijkse toeristenbelasting van kracht, ook bekend als 'klimaatbestendigheidstaks'. Deze belasting, die voorheen bekend stond als de 'verblijfsbelasting', is bedoeld om infrastructuur en duurzaam toerisme te ondersteunen. De belasting is niet uniform en varieert afhankelijk van het type accommodatie en de tijd van het jaar. In het laagseizoen (november tot maart) zijn de tarieven lager.

6. Berlijn - 7,38 euro

Berlijn staat op de zesde plaats als het gaat om de hoogste toeristenbelasting, met een tarief van 7,5 procent van de nettokosten van accommodatie, van kracht vanaf 1 januari 2025. Deze verhoging ten opzichte van de vorige 5 procent geldt voor alle verblijven van korte duur, inclusief zakelijke verblijven, en is een belangrijke beleidswijziging. De belasting wordt geheven op de basiskamerprijs en wordt rechtstreeks geïnd door de accommodatieverschaffers.

7. Milaan - 6,44 euro

Milaan heeft zijn toeristenbelastingtarieven voor 2025 aangepast, waarbij het hoogste tarief uitkomt op 7,00 euro per persoon per nacht voor gasten die in 4- en 5-sterrenhotels verblijven. Deze verhoging, ten opzichte van de vorige vijf euro, is onderdeel van de inspanningen van de stad om de verwachte toestroom van bezoekers tijdens het jubileumjaar in goede banen te leiden en verbeteringen aan openbare diensten en het behoud van cultureel erfgoed te financieren. Vakantieaccommodaties, waaronder de bekendste platforms, zagen ook een verhoging van hun tarieven, nu vastgesteld op 6,30 euro per persoon, per nacht.

8-9. Rome, Florence - 6,13 euro

In Rome varieert de toeristenbelasting afhankelijk van het type accommodatie en de sterrenclassificatie. Vanaf 2025 betalen gasten die in 5-sterrenhotels verblijven 10 euro per persoon per nacht, terwijl gasten die in 4-sterrenhotels verblijven 7,50 euro betalen. De belasting neemt af naarmate de accommodatie een lagere classificatie heeft, met 3-sterrenhotels voor 6 euro, 2-sterrenhotels voor 5 euro en 1-sterrenhotels voor 4 euro per nacht.

In Florence hangt de toeristenbelasting ook af van de classificatie van de accommodatie. Bezoekers die in een 5-sterrenhotel verblijven betalen 8 euro per persoon per nacht, terwijl gasten die in een 4-sterrenhotel verblijven 7 euro betalen. De tarieven dalen voor hotels met een lagere classificatie, met 3-sterrenaccommodatie voor 6 euro, 2-sterren voor 4,50 euro en 1-sterren voor 3,50 euro per nacht.

10. Bologna - 5,93 euro

Vanaf 1 april 2025 heeft Bologna, vooruitlopend op het Jubileumjaar, een toeristenbelastingstructuur geïmplementeerd, met tarieven die variëren op basis van de accommodatiekosten. Gasten die verblijven in een accommodatie die meer dan 121 euro per nacht kost, zijn onderworpen aan het hoogste tarief van 7,00 euro per persoon, per nacht. De andere tarieven zijn 6,50 euro voor een verblijf tussen 71 en 120,99 euro, 5,80 euro voor een verblijf tussen 31 en 70,99 euro en 4,00 euro voor een verblijf tussen 1 en 30,99 euro per nacht.

Welke soorten toeristenbelasting bestaan er?

Holidu's analyse laat zien dat toeristenbelastingen wereldwijd kunnen worden onderverdeeld in verschillende hoofdcategorieën:

  • Procentuele belasting: vooral gebruikelijk in Noord-Amerika. Een vast percentage van de prijs van de accommodatie wordt in rekening gebracht als belasting.
  • Vast bedrag per nacht: gebruikelijk in Europese landen, elke overnachting kost een vast bedrag, ongeacht de prijs van de accommodatie.
  • Geleidelijk systeem: de hoogte van de belasting hangt af van het type of de sterrenclassificatie van de accommodatie - gasten in 5*-hotels betalen meer dan gasten in 2*-hotels.
  • Seizoensgebonden aanpassing: bestemmingen zoals Venetië of Palma de Mallorca hebben seizoensgebonden tarieven - hoogseizoen betekent hogere tarieven.
  • Eenmalige toegangsprijs: sommige landen, zoals Mexico (Cancún), vragen een vast bedrag wanneer je het land binnenkomt.

Onderzoeksmethode

De lijst van bestemmingen is gebaseerd op de huidige Top 100 Bestemmingenranglijst van Euromonitor. Voor iedere bestemming werden officiële bronnen zoals gemeentelijke websites gebruikt om de geldende toeristenbelastingen te verzamelen. Er werd alleen rekening gehouden met expliciete toeristenbelastingen (bijv. "Toeristenbelasting", "Heffing voor passieve bezoekers", "Verblijfsbelasting") . Algemene belastingen op toegevoegde waarde of verkoopbelastingen werden niet meegenomen. De belastingberekening is gebaseerd op de gemiddelde prijs van een accommodatie volgens KAYAK. Voor progressieve belastingen werd uitgegaan van de prijs van een 3-sterrenaccommodatie. Voor seizoensgebonden belastingen werd het maximumtarief (hoogseizoen) gebruikt. De gegevens werden verzameld in april 2025.

Overig nieuws