Terrasregels: beetje dimmen graag!

Auteur: Tanne van Wissen
Wet- en regelgeving 6 augustus 2019
Terrasregels: beetje dimmen graag!

Het is hartje zomer en dat betekent dat ook het terrasseizoen in volle gang is. Hopelijk zit je terras lekker vol en is het zo nu en dan erg gezellig. Goed voor de zaken, maar wellicht zijn omwonenden hier minder blij mee. Zij kunnen immers geluidhinder ervaren van jouw gasten. Gericht op het tegengaan van geluidhinder zijn er daarom geluidregels waar jij je als horecaondernemer aan hebt te houden. Wellicht weet je hier al het een en ander van af, maar ben je ook bekend met het ‘schreeuwverbod’? Het schreeuwverbod heeft nog niet zo heel lang geleden zijn intrede gedaan en kan directe gevolgen hebben voor jouw bedrijfsvoering. In dit artikel zal ik er meer over vertellen. Ik zal ook nog even kort ingaan op  andere relevante geluidregels.

Het ‘schreeuwverbod’

Het bestemmingsplan geeft aan welke gebruiksmogelijkheden er zijn voor een perceel. Deze gebruiksmogelijkheden zijn afgestemd op de omgeving. Het bestemmingsplan kan daarbij ook voorwaarden verbinden aan een bepaald gebruik, waardoor beter met de omgeving rekening wordt gehouden. Het hebben van een terras is een bepaald gebruik en daarom is het goed mogelijk dat in het bestemmingsplan regels aan het hebben van een terras zijn verbonden. Zo is het gebruikelijk dat een terras alleen wordt toegestaan wanneer een geluidwerende terrasafscheiding wordt geplaatst.

Minder gebruikelijk maar wel actueel door een recente uitspraak van de hoogste bestuursrechter is het ‘schreeuwverbod’. Deze uitspraak ging over een bestemmingsplan dat was vastgesteld door de gemeente Beesel (Limburg). Volgens dit bestemmingsplan is op een bepaald perceel een horecabedrijf met een terras toegestaan. Het punt van geschil was of dit gebruik voldoende is afgestemd op de omgeving (het woon- en leefklimaat van omwonenden). ‘Ja’ zei de gemeente Beesel, ‘nee’ zei een aantal omwonenden.

De bestuursrechter stelt de gemeente Beesel in het gelijk. Daarbij kent de bestuursrechter gewicht toe aan een bepaalde voorwaarde in het bestemmingsplan voor het hebben van het terras. Deze voorwaarde houdt in dat de exploitant het personeel instrueert luid schreeuwen van bezoekers te voorkomen en dit actief tegen te gaan. Bijvoorbeeld door bezoekers hierop aan te spreken en bij herhaling van het terras te verwijderen. Zie hier het schreeuwverbod.

Nu is het wel zo dat in lang niet alle bestemmingsplannen een schreeuwverbod is opgenomen. Wanneer dit wel het geval is, dien je er ook naar te handelen. Dat kan bijvoorbeeld door een duidelijke instructie op te stellen voor personeel en gasten. Treed dan ook vooral op wanneer gasten het te bont (dreigen) te maken. Wanneer het schreeuwverbod wordt overtreden, wordt het perceel in strijd met het bestemmingsplan gebruikt en daartegen zal in beginsel handhavend worden opgetreden.

Activiteitenbesluit

De geluidregels uit het Activiteitenbesluit zijn, naast eventuele bestemmingsplanregels, altijd van toepassing. In artikel 2.17 van deze regeling is een tabel te vinden met de maximale toelaatbare geluidsniveaus voor uw onderneming.  

Uit de tabel volgt bijvoorbeeld dat de gemiddelde geluidsbelasting op de gevel van een nabijgelegen woning tussen 19.00 en 23.00 uur niet meer dan 45 dB(A) mag bedragen. Indien gedurende deze uren gecontroleerd wordt, zal de inspecteur een aantal metingen doen en vervolgens aan de hand van een gemiddelde bepalen of het geluidsniveau wordt overschreden.

Bij een geluidsmeting wordt overigens alleen stemgeluid meegerekend voor zover dat afkomstig is van een overdekt en/of verwarmd terras of vanaf een terras op een binnenplaats. Dit omdat het anders feitelijk onmogelijk wordt om een (klein) terrasje aan de openbare weg te hebben.

De gemeentelijke verordening

Naast het Activiteitenbesluit zijn er vaak gemeentelijke regels gericht op het tegengaan van geluidsoverlast. Deze regels zijn te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of Horecaverordening en gelden als aanvulling op de regels uit het Activiteitenbesluit. Zo wordt in de gemeentelijke verordening vaak sluitingstijden voor terrassen opgenomen. De sluitingstijden kunnen ook nog eens verschillen afhankelijk van het seizoen en de dag van de week. Daarbij is het gebruikelijk dat op basis van de gemeentelijke verordening een terrasvergunning nodig is en dat aan zo’n terrasvergunning specifieke geluidsvoorschriften (in het kader van bewaren van de openbare orde) worden verbonden.

Slot

De belangrijkste geluidregels zijn op een rijtje gezet. Het verdient aanbeveling dat je in het bestemmingsplan kijkt om na te gaan of je met een schreeuwverbod te maken hebt. Je kan dan ook de benodigde maatregelen nemen. In het Activiteitenbesluit zijn algemene geluidsvoorschriften te vinden die voor alle horecaondernemingen gelden. Heb je een overdekt en/of verwarmd terras of ligt het terras op een binnenplaats, let dan extra goed op hard stemgeluid. Om helemaal up-to-date te zijn dien je de gemeentelijke verordening te raadplegen en jouw terrasvergunning te controleren op specifieke geluidsvoorschriften. Wanneer het echt te lawaaiig wordt op het terras is er wellicht ook een snellere oplossing: “een beetje dimmen alstublieft!”

Deze bijdrage is geschreven door Tanne van Wissen. Zij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Klik hier voor de overige bijdragen van Catch Legal

Overig nieuws