Reactie Airbnb op oproep KHN

Auteur: Thijs Jacobs
KHN 16 januari 2018
Reactie Airbnb op oproep KHN

Vanmorgen plaatsten we een persbericht dat ons door KHN toegezonden werd. Hierin roept KHN de politiek op om maatregelen door te voeren om verhuur van woonruimte aan toeristen te reguleren. Airbnb zond ons vervolgens een reactie. Deze staat hieronder.

Reactie Airbnb

“Dit is schaamteloze hypocrisie van hotels die hun winsten willen beschermen ten koste van Nederlandse gezinnen die hun huizen delen. Airbnb is slechts verantwoordelijk voor 7% van de buitenlands bezoekers in Nederland en is deel van de oplossing na jaren van toerismeoverlast gecreëerd door hotels. Wij verwelkomen altijd gesprekken met beleidsmakers over regelgeving en werken graag samen om ervoor te zorgen dat opbrengsten van toerisme ten goede komen aan de Nederlanders in plaats van een happy few.”

Achtergrond

Voormalig Secretaris-Generaal Rifai van de VN World Tourism Organisation zei vorig jaar dat “Hotelketens moeten stoppen met klagen over bedrijven zoals Airbnb en in plaats daarvan deze nieuwe vorm van reizen moeten omarmen”.

Verhuurders op Airbnb houden tot 97 cent over van iedere euro die ze vragen voor het verhuren van hun woning en de overgrote meerderheid van de opbrengsten die via Airbnb worden gegenereerd blijven bij lokale hosts en hun gemeenschappen. Ook wordt over deze opbrengsten lokaal belasting betaald.

Dit maakt Airbnb fundamenteel anders dan bedrijven die grote sommen geld uit de lokale economie halen. Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat investeerders uit Duitsland, private equity uit de VS en het VK, maar ook investeerders uit het Midden-Oosten en China hun weg naar Nederlandse hotels weten te vinden.

Airbnb stelt gewone Nederlandse gezinnen in staat om mee te profiteren van de voordelen van toerisme en opent nieuwe economische mogelijkheden voor families en gemeenschappen, terwijl toerisme ook meer gespreid wordt over het land:

In 2016 waren er 31.000 hosts in Nederland, die 1.4 miljoen gasten in hun woningen ontvingen. Samen zorgden zij voor een economische impuls van ongeveer 800 miljoen euro in 2016.

Een typische Airbnb host in Nederland verdient 3.000 euro per jaar en deelt zijn / haar woning minder dan 3 dagen per maand.

Meer informatie kunt u hier vinden

Deeleconomie

Airbnb wil graag een goede partner in Nederland zijn en neemt daarom ook deel aan het Ronde Tafel Gesprek over de deeleconomie in de Tweede Kamer deze week. In Amsterdam bijvoorbeeld werkt Airbnb samen met de gemeente terwijl andere bedrijven, zoals HomeAway, TripAdvisor, Expedia, Wimdu en tot voor kort Booking.com, weigeren om vergelijkbare overeenkomsten te sluiten om duurzaam en verantwoord toerisme te stimuleren en lokale belastingopbrengsten te vergroten. De data over illegale hotels waar KHN aan refereert en die eerder in Trouw verschenen zijn, zijn bovendien onjuist en gebaseerd op misleidende methodologie. Meer daarover hier.

We behandelen elke stad afzonderlijk en willen nauw samenwerken met lokale gemeenschappen om effectief beleid te maken – de regels die werken voor Amsterdam zijn immers niet hetzelfde als de regels die werken voor Texel, om maar een voorbeeld te noemen. Recentelijk hebben we gesproken met beleidsmakers in Utrecht, Rotterdam en Den Haag om gegevens over onze gemeenschap te delen en te praten over effectieve regels. Zowel Utrecht als Rotterdam werken nu aan implementatie van proportionele en duidelijke regels en we willen graag verder met hen samenwerken.

Toeristenbelasting

We weten dat onze hosts hun belastingen netjes willen betalen en helpen hen daarbij. Tot nu toe heeft Airbnb wereldwijd met ruim 340 (lokale) overheden overeenkomsten gesloten en ruim 510 miljoen dollar aan toerisme en hotelbelastingen geïnd en afgedragen. In Amsterdam bijvoorbeeld heeft Airbnb ruim 11 miljoen euro toeristenbelasting afgedragen in 2015 en 2016.

Overig nieuws