De fiscus richt zijn pijlen steeds nauwkeuriger op de 'deeleconomie', die met Airbnb en Uber als vaandeldragers de traditionele orde aan het wankelen
hebben gebracht. De pijlen zijn nog niet losgelaten, maar de boog trilt en het vizier staat op scherp. Toch is het de vraag of de pijlen hun doel ooit zullen raken.
*Delen is verhuren*
Wanneer 'delen' een commercieel karakter krijgt, dan heet dat gewoon 'verhuren'. En dat is op dit moment het geval. Iemand die zijn huurwoning met een gesubsidieerde huur van 350 euro per maand voor 150 euro per nacht aan een Britse toerist verhuurt, dient gewoon belasting te betalen, aldus de Belastingdienst. Ze hebben gelijk... Omzet is omzet en voor alle ondernemers gelden dezelfde regels (behalve voor multinationals; die krijgen een voorkeursbehandeling van onze fiscus).
*Handen in het haar*
Het begrip 'delen' bestaat al lang. De aanhanger van de buurman, de bladblazer van ome Piet... Het ruilen van huizen bestond ook al langer. Delen en ruilen. Woorden die men niet associeert met financieel gewin. Daarom is de deeleconomie helemaal geen deeleconomie, maar in feite een zwart circuit. De gemeente Amsterdam denkt dat het miljoenen aan toeristenbelasting misloopt door het succes van Airbnb en omdat de (lokale) overheden en de Belastingdienst niet goed weten hoe ze de inkomsten kunnen belasten en monitoren.
*Veel onduidelijkheden*
Neem het de burger maar eens kwalijk... Het 'delen' van de auto wordt belast in box III als belastbaar vermogen, terwijl de opbrengst van de verhuur van een woning via Airbnb voor 70 procent opgegeven moet worden als inkomsten (uit overige). Bovendien bestaat er de btw-plicht voor ondernemers, maar daaraan denkt de gemiddelde hobbyist ook niet. En dan nog het gedoogbeleid: wie zo'n 5000 tot 6000 euro verdient met nevenactiviteiten, kan dat onbelast laten. Zowel voor de btw als voor de inkomstenbelasting. Deze onuitgesproken, maar volgens velen bestaande, regeling is ontstaan toe Marktplaats aan populariteit won. Daar verkopen velen onderhands hun spullen en de fiscus kan nu eenmaal niet alles controleren. Officieel heeft de Belastingdienst nooit uitspraken over deze regeling gedaan.
*Achter de feiten aan*
Zoals zo vaak loopt de overheid qua wet- en regelgeving achter de feiten aan. Airbnb kan niet gedwongen worden om de gegevens van de verhuurders te openbaren, omdat het hoofdkantoor zich niet in Nederland bevindt. In de VS is er een regeling, die Airbnb de inkomstenbelasting van de huursom laat aftrekken, zodat de fiscus aldaar gewoon haar deel krijgt. Of dat bij ons gaat gebeuren, is nog onduidelijk.
~Auteur: Thijs Jacobs~
Opinie: Belastingdienst weet het nog even niet
15 juni 2015