Uit onderzoek van het UMC St Radboud is gebleken dat de hersenen tijdens de slaap bepaalde ervaringen opslaan. Hersenen zouden herinneringen selecteren om die tijdens de diepe slaap te verwerken.
*Ervaringen overdag*
Tijdens de slaap verwerken de hersenen dagelijkse ervaringen. Hierdoor onthouden mensen ervaringen die ze overdag meemaken beter. Slapen om te rusten, is dus niet vanzelfsprekend.
*Het experiment*
Deze resultaten zijn verkregen via een experiment. Een groep respondenten moest de locaties van verschillende foto's van gebouwen en meubels leren. Groep 1 van de deelnemers leerde de locaties 's morgens, voltooide de dagelijkse activiteiten en kreeg 's avonds de geheugentest.
Groep 2 leerde de locaties 's avonds, sliep 's nachts thuis, en werd de volgende ochtend getest. Tussen de leeropdracht en de test zat voor beide groepen precies 14 uur. Om een onderscheid in het geheugen aan te brengen, kregen sommige deelnemers direct na het leren te horen dat ze of getest werden op de locatie van de meubels of op de gebouwen. Voor elk goed antwoord binnen de aangegeven categorie kon extra geld worden verdiend. De deelnemers die hadden geslapen konden meer locaties herinneren dan de deelnemers die niet hadden geslapen.
Eelco van Dongen voerde het experiment uit en gaf aan een interessante link te willen maken (vervolgonderzoek) naar het bestuderen van stof in het onderwijs.
~Myrtille Vromans~
Nachtrust is niet vanzelfsprekend
5 september 2012