Niemand geloofde dat er iets moois te maken was van de honderd jaar oude bollenschuur in Voorhout, voorheen kattenpension en paardenstal. Maar Michiel en Maryse Klaver zagen de potentie. Ze verbouwden een jaar lang en ontvingen in 2019 – nèt voordat de Keukenhof openging – de eerste gasten in hun eigen Bed & Breakfast Pergamo. Het werd een druk eerste seizoen.
Aan de start van hun tweede seizoen hebben Michiel en Maryse iets nieuws bedacht: kajakken tussen de bollenvelden. “We hadden al een sloepje, waarmee je naar Leiden of Haarlem kunt varen,” vertelt Michiel. “Maar met een kajak kun je ook door kleine slootjes, waar je normaal niet komt. Peddelen op gelijke hoogte met de bloemen is een unieke belevenis! Gasten krijgen onze zelfbedachte route door de Ringsloot, de Kagerplassen en het Kagereiland erbij.”
Dat is wat Michiel, voormalig manager bij een grote bank, het leukste vindt aan zijn nieuwe werk: kennis van de streek delen met gasten. Vertellen over de bollenvelden, waar beiden als kind vakantiebaantjes hadden. De leukste fietsroutes aanbevelen met één van de tourfietsen, e-bikes of mountainbikes die Pergamo verhuurt. Met Amerikanen die nog nooit op een e-bike hebben gezeten, maakt hij met plezier een proefrondje. “En als gasten naar Amsterdam gaan, weten wij de leukste manier om er te komen: met een bootje. We spreken vloeiend Engels en Duits, dus we kunnen met de meeste gasten goed contact maken. Buiten het Keukenhofseizoen hebben we voor 60 procent Duitse en voor 35 procent Nederlandse gasten. In de Keukenhoftijd hebben we wel 23 nationaliteiten over de vloer. Dan lukt het niet altijd om duidelijk te maken wat ik wil vertellen, maar soms probeer ik het dan met Google Translate. Belangrijke woorden leren we uit ons hoofd, zoals goedemorgen, bedankt en tot ziens.”
Verkeerd ingemeten kozijnen
Het idee voor een B&B ontstond 2,5 jaar geleden, toen Michiel en Maryse met hun bruiloftsgasten een weekend doorbrachten in een Belgisch kasteel. Ze wilden graag samen voor zichzelf beginnen en met Maryses jarenlange ervaring in het hotelwezen, lag een B&B voor de hand. Michiel: “Een jaar lang zijn we fulltime aan het verbouwen geweest. Dat kon doordat we hadden gespaard en ons oude huis met flink wat overwaarde hadden verkocht. Ik kon met een goede vertrekregeling stoppen met werken.” Maryse vult aan: “Doordat we alles zelf hebben gedaan, bleef het betaalbaar. Als we niet wisten hoe we waterleidingen moesten vervangen, zochten we het op. Je kunt ontzettend veel op YouTube vinden. We hebben ook veel gevraagd aan aannemers en een elektricien in ons netwerk. Zo wisten we dat we het goed deden.”
Bij de verbouwing ging het echtpaar zo duurzaam mogelijk te werk. “De schuifpui is tweedehands en we hebben verkeerd ingemeten kozijnen gebruikt. Daar hebben we de muren omheen gebouwd. De bakstenen komen van de metselschool. We gebruiken warmtepompen en het hout voor de kachels is zaagselafval van de kozijnenfabriek,” vertelt Michiel.
Nauwelijks klachten
Op dit moment werken beide partners meer dan fulltime in de B&B. Maryse: “We hebben in een jaar tijd ruim 550 gasten gehad. We zitten bijna continu vol.” Michiel: “Als het nodig is om ons inkomen aan te vullen, ga ik op projectbasis werken. Maar tot nu toe ben ik heel tevreden over hoe het gaat. We doen alles zelf, dus we zijn de hele dag bezig. Van maart tot oktober wel 80 uur per persoon per week. Het leuke is dat je van alles meteen het resultaat ziet: óf een tevreden gast óf een verbetering van de B&B. Dat had ik in mijn oude werk niet. Dan had ik zes overleggen op een dag en dan vroeg ik me af wat ik nou eigenlijk had gedaan.”
De verbetering van de B&B is een continu proces. “We slapen regelmatig in één van onze eigen kamers. Er valt altijd wel iets op. In de tulpsuite hoorden we een tik. Dat bleek de deur van het berghok te zijn, die rammelt als je hem niet op slot draait. Gasten zeggen dat niet, dat moet je zelf ondervinden.”
Die toewijding heeft hen een award van Booking.com opgeleverd. Op de toegangsdeur prijkt een sticker met een vette 9,6. Maar Michiel vindt het belangrijker dat er nauwelijks klachten komen. “Twee aandachtspunten tot nu toe. En die hebben we meteen opgelost.”
Dineren in de serre
Pergamo heeft drie themakamers, geïnspireerd op de landschappen in de omgeving: tulp, strand en bos. De tulpsuite is de grootste en meest luxe kamer voor 155 euro per nacht. De andere twee kosten 140 euro per nacht. Michiel: “Als je op Booking selecteert op prijs, staan andere, vergelijkbare B&B’s boven ons, maar daar komt vaak nog ontbijt bij. Dat geeft een vertekend beeld. Bij ons is de prijs inclusief alles, ook de wellness. In de winter hebben we 30 euro korting gegeven. Daarmee bleef het in de weekenden nog steeds vol.”
Dineren in de serre is een extra service die Pergamo biedt. Een driegangenmenu kost 29,50 euro en vooral in de Keukenhoftijd maken veel gasten van dat aanbod gebruik. Maryse: “We zijn ermee begonnen op verzoek van gasten die bij ons hun 12,5-jarig huwelijksjubileum vierden. De vrouw had hersenletsel en kon niet in een restaurant eten. Toen zijn we op zoek gegaan naar een goed restaurant dat maaltijden bezorgt. Sindsdien werken we samen met Graaf Jan in Sassenheim. Gasten kunnen vóór vier uur ’s middags een keuze maken uit de menukaart. De voor- en nagerechten zijn koud, die brengt Graaf Jan van tevoren. Het hoofdgerecht halen we warm bij het restaurant. Het restaurant levert een constante kwaliteit. Die kunnen wij met zelf koken niet evenaren.”
Wellness is een dagtaak
Al bij de start van de B&B kozen Maryse en Michiel voor wellness, om het hele jaar door aantrekkelijk te blijven voor gasten. Wintergasten maken vrijwel altijd gebruik van de sauna, hottub en infraroodsauna. De faciliteiten zijn compleet met een koud stort- en dompelbad en een lekker warme relaxruimte. Michiel: “Als er drie kamers bezet zijn en alle gasten de wellness gebruiken, dan ben ik daar nagenoeg de hele dag mee bezig. De boskamer heeft de faciliteiten voor zichzelf van tien tot één uur, de strandkamer van half twee tot half vijf en de tulpkamer van vijf tot acht. Opstoken doe ik drie uur van tevoren en ik maak tussendoor en na afloop schoon.”
Net als de rest van de B&B, hebben de eigenaars ook het wellnessgedeelte zelf gebouwd. Daarbij kwam nog een verrassing om de hoek kijken: een controle door de provincie. Maryse: “We dachten alles gecheckt te hebben, inclusief legionellacontroles. De vergunning van de gemeente was ook al binnen. Maar we hebben nooit geweten dat er toezicht is op een hottub. Nu meten we dagelijks de waterwaarden en een bevoegde instantie komt regelmatig controleren.”
Langzamerhand wordt het stel er steeds beter in om ook vrije tijd voor zichzelf te pakken. Maryse: “In november zijn we twee weken met onze zoons van 15 en 9 op vakantie geweest. We weten nu dat we er niet op hoeven te rekenen dat het na de bollentijd rustig wordt. Het loopt gewoon door. Maar ik zou het echt niet anders meer willen. We hebben onze routine gevonden.”