Met deze tips voor de hotelkamer slaapt uw gast als een roos

Auteur: Roy Spijker
3 mei 2017
Met deze tips voor de hotelkamer slaapt uw gast als een roos

Iedere hotelier wil natuurlijk dat de gast zich thuisvoelt in de hotelkamer waar hij of zij verblijft. Maar hoe goed u uw best ook doet, de eerste nacht in zal de hotelgast niet zo slapen zoals hij dat thuis doet. Maar wist u dat de inrichting van de kamer dit kan stimuleren?

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

Het is wetenschappelijk onderzocht. Masako Tamaki van Brown University in Providence heeft met haar team de hersenactiviteit van mensen gemeten die slapen in een voor hen onbekende ruimte. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat er in de eerste paar nachten dat iemand in een nieuwe omgeving slaapt, er veel activiteit is in de linker hersenhelft; toevalligerwijs de helft die sterk reageert op omgevingsgeluiden. Het is een natuurlijk instinct van de mens. In nieuwe situaties blijven we alert op bijvoorbeeld geluiden, omdat dit nu een dreiging zou kunnen vormen.

Wat heeft de inrichting van de hotelkamer hier mee te maken? Meer dan u denkt! Er zijn talloze factoren te bedenken die van invloed zijn op een goede nachtrust; het drinken van kamillethee, het lezen van een boek, maar ook de inrichting van de slaapkamer. Deze maatregelen kunt u nemen om er voor te zorgen dat de gast, onlangs dat hij in een nieuwe omgeving is, goed slaapt in uw hotel.

Stille kamers
Omgevingsgeluid speelt dus een belangrijke factor bij het slaapcomfort van de gast. En dat is terug te zien in onderzoeken. Zo heeft Hotels.com ooit aan zijn bezoekers gevraagd wat de grootste ergernis is van Nederlandse hotelgasten. Hieruit bleek dat geluidsoverlast van buren bovenaan de top 10 staat. Het is dus belangrijk dat er zo min mogelijk geluid van buiten de kamer binnenkomt. Dat kan door de muren en vloeren te isoleren, ramen te voorzien van dubbel glas en de deur ‘soundproof’ te maken. Ook de ventilatie kan een stoorzender zijn. Er zijn speciale geluidsdempers die het lawaai van de ventilator tegenhouden.

Moet het dan doodstil zijn op de kamer? Ook dat is geen goed idee. Op het Orfield Laboratorium in Minneapolis is een dode kamer gebouwd, waar het geluidsniveau is teruggebracht tot -9 decibel. Volgens het Guinness Book of Records is dit de stilste plek op aarde. Toch was het voor mensen die de kamer naar binnen gingen niet stil. Ze hoorden hun hart kloppen, oren suizen en zelfs ingewanden ‘rommelen’. De kamer geeft een ongemakkelijk gevoel, lang houdt de bezoeker het dan ook niet vol. Het record staat op drie kwartier. Neurowetenschapper Seth Horowitz schrijft in zijn boek ‘The Universal Sense’ dat de stilte in de dode kamer van Minneapolis gekmakend is. Volgens Horowitz is het brein verslaafd aan achtergrondgeluiden.

Bed
Nu het geluidsniveau in de hotelkamers is teruggebracht tot slechts zachte ‘achtergrondgeluiden’, gaan we het hebben over dat andere essentiële item voor een goede nachtrust; het bed. Volgens Booking.com staat een comfortabel bed met stip op 1 op het wensenlijstje van de gast. In de regel geldt: hoe groter het bed, hoe fijner deze ligt. Het is aan te raden om een bed te plaatsen dat langer is dan 2 meter 10. Lange mensen liggen zo niet in een te klein bed en kleine mensen stoort het niet. Ook de plek van het bed is mede bepalend of iemand goed slaapt. Positioneer het bed in het midden van de kamer, zodat er voldoende ruimte is om in en uit te stappen via de zijkanten. Plaats het bed niet direct naast een raam of verwarming. 

Verlichting en kleuren
Blauw, rood of groen. Ook kleuren spelen een belangrijke rol bij de gesteldheid van een persoon, en kunnen zeker invloed hebben over hoe goed iemand slaapt. Kalme en lichte kleuren hebben een rustgevend effect op mensen. Zo roept de kleur rood agressie op, gaat het bloed er sneller van stromen en gaat het hart harder pompen. Lichtblauw heeft juist het tegenovergestelde effect. Donkere kleuren moeten overigens niet uitgesloten worden op de hotelkamer, ze kunnen zorgen voor meer duisternis. Donkere gordijnen en een donkere vloer zorgen ervoor dat het daglicht zich niet als een lichtbron verspreidt door de kamer. Een simpel trucje om de opkomende zon tegen te houden voor de gast die graag wil uitslapen. Een licht dekbedovertrek heeft een rustgevend effect. Daarnaast oogt een lichter bed groter, iets wat door mensen als prettig wordt ervaren.

Naast de kleuren is ook de verlichting belangrijk. Licht heeft een grote invloed op onze hersenactiviteit. Het is lastiger om in slaap te vallen als iemand zojuist in een hele lichte omgeving is geweest. Zorg er daarom voor dat de lampen in de kamer gedimd kunnen worden. Er zijn zelfs licht-systemen die het dag-nachtritme nabootsen. Deze worden met name gebruikt in de ouderenzorg, en hebben het effect dat mensen zich overdag actiever voelen en ’s avonds juist rustiger worden. Zorg er altijd voor dat de hotelgast de lampen vanuit bed uit kan doen, zodat hij of zij niet in het donker het bed hoeft te zoeken.

Planten en temperatuur
Er zijn nog talloze zaken die de nachtrust kunnen bevorderen. Zo heeft NASA ooit onderzoek gedaan naar welke planten goed zijn voor je slaap. Aloë Vera is dan wellicht de beste optie voor hotels. De plant geeft veel zuurstof af, wat fijn is om in de slaapkamer te hebben, en heeft weinig verzorging nodig. Andere planten die in het onderzoek van NASA genoemd worden zijn lavendel, jasmijn, sansevieria en de Engelse klimop. Overigens blijkt uit een onderzoek van Royal FloraHolland dat hotelkamers die zijn versierd met bloemen en planten een hogere waardering krijgen.

Tot slot hebben we nog een aantal korte klimaattips voor de hotelkamer. Mensen slapen het beste in een goed geventileerde kamer, de ideale kamertemperatuur is 18 graden. Het enige wat wij nu nog kunnen zeggen is: slaap lekker!
 

HM302017

Overig nieuws