Het kabinet heeft, in overleg met het OMT, besloten dat winkels en horeca tot 2 maart gesloten blijven. Een versoepeling van de coronamaatregelen zit er voor de horeca nog niet in. De lockdown wordt dus met drie weken verlengd.
Click & collect
Wel zullen winkels en horeca mogen openen voor ophalen, in de retail noemen ze dat 'click & collect'. In de horeca was afhalen al mogelijk. Hierbij mogen vooraf online (of telefonisch) bestelde producten fysiek afgehaald worden in de winkel. Er zal dan waarschijnlijk met tijdvakken gewerkt worden in de winkels. Deze gedeeltelijke heropening van de retail kan een opmaat zijn voor meer stappen uit de lockdown, maar de natte horeca zal naar verwachting nog even moeten wachten.
Eerder werd al bekend, en nu bevestigd, dat de basisscholen en kinderopvang op 8 februari weer openen, ondanks het gegeven dat dit een 'reëel risico' oplevert voor de versnelling van de verspreiding van het coronavirus, zo verklaarde minister De Jonge. Inmiddels wordt geschat dat het aandeel van de Britse variant in het totaal van de besmettingen met het coronavirus is opgelopen tot ongeveer 65 procent, waardoor het virus zich sneller kan verspreiden en het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen weer zal oplopen.
'Doodvonnis voor de horeca'
KHN is uitermate teleurgesteld in de gepresenteerde routekaart van het kabinet. In alle fasen blijft het overgrote deel van de horeca vrijwel op slot, clubs & discotheken zijn door het kabinet vanavond feitelijk failliet verklaard. Volstrekt onwerkbaar en een doodvonnis voor het merendeel van de horeca. Tegen de gemaakte afspraken in heeft er voor publicatie geen overleg met de sector plaatsgevonden, terwijl dat wel beloofd was; volstrekt onacceptabel.
Het kabinet benadrukt keer op keer dat we alleen sámen het coronavirus kunnen terugdringen. De routekaart is echter eenzijdig opgelegd en tot stand gekomen zonder de sector hierin te kennen.
KHN eist spoedoverleg
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het kan niet waar zijn dat dit de eindversie is van de routekaart, waarmee de horeca het vanaf 2 maart moet doen. Als dit het sámen is waar het kabinet het telkens over heeft, dan vraag ik me ernstig af hoe het er uit zou zien als we er ‘alleen’ voor staan. Het voelt in ieder geval hetzelfde. KHN laat het hier absoluut niet bij zitten. We eisen spoedoverleg met het kabinet om tot structurele verbeteringen van de routekaart te komen. Er ligt niet voor niets een plan aan slimme maatregelen klaar. Echter lijkt het er ernstig op dat het advies vanuit experts uit de sector in de wind geslagen wordt. Schandelijk; de sector kan namelijk echt verantwoord open middels slimme maatregelen. We gaan er vanuit dat het kabinet aan onze oproep gehoor geeft; in de tussentijd zullen we ons beraden op stevige acties en eventueel te nemen juridische stappen.”
Stel horeca op één lijn met winkels
Vanavond bleef écht perspectief voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden opnieuw uit. Een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers. De horeca wil tegelijk met winkels open, waarbij ondernemers weer volledig én zonder restricties kunnen ondernemen.