Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier.
Gasten zijn niet verplicht hun contactgegevens achter te laten, het gebeurt op vrijwillige basis. Wel kan de horecaondernemer het achterlaten van de gegevens als voorwaarde stellen. Het kabinet gaat ervan uit dat mensen meewerken om een tweede lockdown te voorkomen.
Verder stelt Rutte dat het verplicht is om te zitten in een horecagelegenheid. Reserveren wordt weer verplicht, vooraf of aan de deur. Mocht een horecagelegenheid de plek zijn waar nieuwe besmettingen zijn ontstaan, kan de onderneming voor maximaal veertien dagen gesloten worden.
12 uur dicht
Ook geeft het kabinet burgemeester meer ruimte om lokaal op te treden. Burgemeester kunnen horecagelegenheden verplichten om de deuren om 12 ’s nachts te sluiten. Het kabinet trekt de teugels aan in de strijd tegen het virus. “We hoopten allemaal op een zorgeloze zomer, maar zo’n zomer is het helaas niet aan het worden. We hebben het virus tussen maart en juni onder controle gekregen vooral door ons aan een aantal basisregels te houden. En heel veel mensen doen dat gelukkig nog steeds. Maar wat ons zorgen baart: steeds meer mensen doen dat ook niet. En dat zien we simpelweg terug in de recente uitbraken. Die basisregels blijven essentieel.”