“Het woord luxe is niet zaligmakend”

Auteur: robin bruggeman
“Het woord luxe is niet zaligmakend” Ingrid Borrias voor Casa Batavia

Casa Batavia is op de dag dat Bed & Breakfast langskomt bezet door twee Duitse gasten en dat is geen toeval, zo vertelt eigenaresse Ingrid Borrias. Onze oosterburen komen in grote getale naar Lelystad en vormen met een aandeel van om en nabij de tachtig procent verreweg het grootste deel van het gastenbestand van de bed & breakfast.

De frisse lucht en het nabijgelegen Markermeer lijken als een magneet te werken voor met name Duitse toeristen, al weten andere buitenlandse gasten Casa Batavia ook goed te vinden. Het aantal Nederlandse bezoekers is op de vingers van één hand te tellen: “In de zomer zijn het veel gasten uit Duitsland, uit België en soms uit Italië, Scandinavië of helemaal van de andere kant van de oceaan. Dat is ook leuk, dat mensen Lelystad toch weten te vinden.”

Borrias begon zes jaar geleden met Casa Batavia, een studio achter het huis waar zij met haar man en momenteel nog één dochter woont. Gasten hebben in de bed & breakfast de beschikking over onder meer een eigen badkamer en een aparte keukenruimte: “In het begin noemde ik het echt een B&B en verhuurde ik het als een tweepersoonskamer, maar dat vond ik toch niet helemaal kloppen in de zin van dat het wel meer dan alleen een kamer is. Het is een ruim verblijf waar maximaal twee mensen terecht kunnen. Er hoort ook een terras bij en een patio waar gasten hun fiets neer kunnen zetten. Je hebt een eigen badkamer voorzien van alle douchebenodigdheden. Ik krijg heel vaak te horen: ‘Jeetje, zo’n grote badkamer heb ik thuis nog niet eens.’ Vroeger kwam je als je een B&B boekte bij mensen in huis terecht, dan had je ergens in huis een kamer. Soms deelde je de badkamer, dat gebeurt nu ook nog wel. Ontbijten doe je soms ook nog wel bij de gastheer of gastvrouw binnen. Hier is het wel echt gescheiden van ons huis. De mensen kunnen hun auto voor het huis parkeren en lopen dan rechtdoor naar achteren. Ze zitten ook achter op het terras, dus wij kunnen gewoon allemaal ons ding doen en zij hebben ook hun privacy.”

Voor Borrias is Casa Batavia de eerste keer dat zij een bed & breakfast runt. Het is echter geen toeval dat de eigenaresse is uitgekomen bij het thuis ontvangen van gasten: “Het was wel een wens om een B&B te beginnen, iets dat ik in gedachten had. Dat komt ook niet uit het niets, dat heeft wel een beetje te maken met wat ik hiervoor allemaal gedaan heb. Ik heb hiervoor in de reisbranche gewerkt, bij een luchtvaartmaatschappij en ik heb diverse horecabaantjes gehad. Ik heb ook administratieve banen gehad, maar ik vond het altijd leuk om persoonlijk contact met mensen te hebben. Ik ben altijd benieuwd wat gasten hiernaartoe brengt. Mijn man zegt weleens: ‘Jij wil te veel praten’”, legt ze uit met een glimlach. “Maar daarom ben ik een B&B begonnen. Ik merk het ook wel als mensen dat niet willen, ik ben niet opdringerig. Dan ga ik ze niet het hemd van het lijf vragen. De meeste mensen vertellen ook wel gewoon heel open wat ze komen doen.” Met de haven van Lelystad en het Markermeer op een steenworp afstand van Casa Batavia komen er veel gasten die iets op of in de buurt van het water te zoeken hebben: “Meestal hebben ze ook wel een doel, dan is er een evenement of een sportevenement. Een marathon ergens, niet zo heel lang geleden had ik de coach van het Italiaanse kitesurfteam hier. Lelystad wordt steeds meer ontwikkeld met strandjes en havens. Er gebeurt heel veel op het gebied van watersport, dus dat is heel leuk.”

‘Ik heb er weinig omkijken naar’

Borrias heeft een eigen website waar een boekingssysteem aan is gekoppeld, maar de meeste gasten komen binnen via Booking.com. Dat verklaart ook het internationale karakter van het gastenbestand van de bed & breakfast: “Daar ben ik mee begonnen en eigenlijk gaat dat gewoon heel lekker en goed. Ik heb er weinig omkijken naar, het is allemaal goed geregeld. Als je eenmaal op de website van Booking staat gaat de hele wereld voor je open. Booking houdt een percentage in aan commissie, maar er komen ook heel veel mensen binnen. De informatie op hun website is goed, je kunt er makkelijk boeken. Op een gegeven moment krijg je als boeker ook extra korting, dat komt dan niet uit mijn aandeel maar dat is iets dat Booking aanbiedt. Het is dus gewoon heel aantrekkelijk om via hun systeem te boeken. En voor mij is het leuk dat ik af en toe eens gasten krijg die van wat verder weg komen.”

Borrias koos er in de eerste jaren voor om de bed & breakfast ook per losse nacht te verhuren, maar besloot er na de coronaperiode voor om alleen boekingen voor minimaal twee nachten aan te nemen. Sinds dit jaar kunnen gasten voor minimaal drie nachten boeken: “Ik ben begonnen met het te verhuren voor een nacht, dat betekende dat ik de eerste twee jaar heel veel aan het poetsen ben geweest. Dat liep maar door en ik was natuurlijk nog enthousiast, het was nog allemaal nieuw”, glimlacht ze. “Dit jaar verhuur ik het in de zomer voor minimaal drie nachten en ik ben blij dat dat nu ook loopt. Het zorgt ervoor dat ik minder vaak gastenwisselingen heb en minder vaak aan de poets moet.”

‘Het leven is een beetje een avontuur’

Casa Batavia bestaat momenteel nog uit één studio, maar daar gaat in de toekomst wellicht verandering in komen. Met twee kinderen die bijna het huis uit zijn hebben Borrias en haar man in de toekomst ruimte over en zij sluit niet uit dat hier wat mee gedaan gaat worden: “We hebben weleens nagedacht om een stukje van het woonhuis erbij te betrekken. Of we dat dan op deze plek gaan doen, of in de toekomst misschien naar een andere plek gaan kijken waar dat wat makkelijker gaat weten we nog niet. Wat dat betreft zeg ik altijd dat het leven een beetje een avontuur is. We wonen al dertig jaar in Lelystad en we hebben een beetje een rondje gemaakt qua verhuizen, dus dit wordt wel de laatste plek in Lelystad. Misschien gaan we wel naar mijn grote liefde, het eiland Kreta. Daar heb ik ooit twee jaar als reisleidster gewerkt en daar kom ik nog heel graag, te weinig eigenlijk. Dus wie weet, een klein hotelletje op Kreta”, blikt ze vooruit.

Borrias heeft met Casa Batavia in de afgelopen jaren in ieder geval genoeg ervaring opgedaan met het runnen van een bed & breakfast en ze heeft inmiddels qua inrichting en de manier waarop zij haar gasten ontvangt een eigen stijl ontwikkeld. Ze drukt startende B&B’ers of collega bed & breakfast-ondernemers dan ook op het hart om vooral uit te gaan van wat zij zelf graag willen zien als zij ergens te gast zijn: “Kijk niet te veel naar hoe anderen het doen, probeer zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Maak het persoonlijk qua inrichting, zodat je het zelf ook fijn vindt om erin rond te lopen en te werken. Ik verhuurde het hier eerst als een ‘luxe B&B’ en ik heb er nu een ‘gezellige en comfortabele B&B’ van gemaakt. Ik merk dat gezelligheid voor mensen toch ook heel belangrijk is. Qua luxe denk ik dat het gasten aan niets ontbreekt vanwege alles wat we bieden, maar het woord luxe is niet zaligmakend. Dat wekt misschien ook andere verwachtingen, van ‘waar is de jacuzzi?’ Het hoeft ook allemaal niet even smooth en strak. Ik hou wel van comfortabel, maar ook een beetje vintage. Je kan je best laten inspireren, maar blijf uiteindelijk dicht bij jezelf en probeer voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vindt om uit te stralen en je gasten te bieden.”

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws