De helft van de Nederlandse vakantiegangers bezuinigt bij een economische crisis op zomervakantie. Dat concluderen Fred Bronner (Universiteit van Amsterdam) en Robert de Hoog (Universiteit Twente). Zij onderzochten
het bezuinigingsgedrag van Nederlanders ten aanzien van hun zomervakanties in 2009 en 2010.
*Korter op vakantie*
Ondanks de crisis blijven Nederlanders wel op vakantie gaan. Ze gaan tijdens de huidige crisis vooral korter op vakantie. Een dempend effect op de bezuinigingen wordt mogelijk veroorzaakt door het toenemende belang van vakanties voor de gezinscohesie.
*Kaasschaafmethode*
Een kleine 70 procent van alle vakantiegangers heeft nagedacht over mogelijke bezuinigingen op de zomervakantie. 53 procent van de respondenten heeft daadwerkelijk op de vakantie bezuinigt. De meerderheid daarvan (58 procent) hanteert een kaasschaafmethode. Korter op vakantie gaan, minder ter plekke uitgeven, vroeger of later boeken en op een ander moment op vakantie gaan zijn daarbij de meest populaire bezuinigingsmethoden.
*Snoeimesstrategie*
Een minderheid van de bezuinigers (42procent) volgt een snoeimesstrategie en gaat helemaal niet op zomervakantie. Vakantiegangers die vanwege de bezuinigingen een andere bestemming kiezen, blijven relatief dichter bij Nederland. Hier zien de onderzoekers het staycation verschijnsel optreden. Dat wil zeggen dat men dichterbij op vakantie gaat dan gepland.
*Meer keuzemogelijkheden*
De onderzoekers adviseren de reiswereld meer keuzemogelijkheden in de aangeboden vakantiereizen op te nemen zodat de vakantieganger in staat is zijn middelen (tijd en geld) zo efficiënt mogelijk te besteden.
~Joke Adema~
Vakantieganger bezuinigt op zomervakantie
27 oktober 2011