Je kunt tegenwoordig de krant niet openslaan, de tv aanzetten of je nieuwsberichten op social media checken of je leest of hoort wel iets over duurzaamheid. Duurzaamheid is hot. En ik kan mij herinneren dat het nog helemaal niet zo heel lang geleden is dat we daar nog helemaal niet mee bezig waren. We keken vooral waar we onze boodschappen zo goedkoop mogelijk konden kopen, waar het vandaan kwam was niet zo interessant, het aanbod biologische producten was beperkt en wat er werd aangeboden was hoog geprijsd.
Groene energie was nog een gek woord, zonnepanelen zag je sporadisch en waren bovendien duur in aanschaf. En dat er een alternatief voor de brandstof van auto’s moest komen was inmiddels wel bekend, maar of ze uiteindelijk op waterstof, elektra of bijvoorbeeld koolzaadolie zouden gaan rijden was nog een groot vraagteken. We begonnen langzaamaan te wennen aan het idee dat niet langer al het afval in één container werd afgevoerd, maar dat we anno 2018 vier kliko’s op de oprit hebben staan kon niemand toen nog vermoeden.
Energieverslindend huis
Toen we negen jaar geleden ons huis kochten, een groot monumentaal herenhuis van ruim 130 jaar oud, beseften we natuurlijk wel dat we een energieverslindend huis hadden gekocht. Het eerste wat we moesten vervangen was een hele grote verwarmingsketel die nog dateerde uit de jaren zeventig. Natuurlijk hebben we toen wel even met een schuin oog gekeken naar een alternatief voor een combiketel op gas. Maar dan meer met het oog op kostenbesparing dan op duurzaamheid. De aanschafkosten voor een alternatief bleken echter zo hoog dat de keuze op dat moment niet zo moeilijk was. Bovendien werd ik in die tijd nog heel blij van de gedachte dat ik mijn keramische kookplaat uit mijn oude huis kon inwisselen voor een gasfornuis in mijn nieuw in te richten keuken. Er gaat toch niets boven koken op gas, was mijn motto. Inmiddels weten we dat de gaskraan in Groningen dichtgaat en we serieus op zoek moeten naar een alternatief. In onze derde suite, die we momenteel aan het realiseren zijn, komt een aparte cv-ketel en zijn we ons aan het beraden wat dat voor ketel moet worden.
Wat kunnen we verder nog doen?
Hoe duurzaam is onze B&B? Vinden onze gasten het belangrijk dat we daar mee bezig zijn? Is het iets om je ermee te onderscheiden? Ik houd mij daar de laatste tijd weleens mee bezig. Aan dat grote oude pand wat nog steeds energieverslindend is kunnen we natuurlijk niet zo veel doen, behalve dan nog kijken naar vloer- en muurisolatie op de plekken waar dat niet op orde is en het plaatsen van zonnepanelen op ons hoge (deels platte) dak. Maar wat zou je in de dagelijkse bedrijfsvoering eventueel kunnen doen?
We hebben kleine flesjes douchegel en shampoo voor onze gasten staan. Die zouden bijvoorbeeld vervangen kunnen worden door dispensers. En we zouden ook best wat beter kunnen nadenken hoe we al onze etensproducten bewaren. Wij zijn van oudsher gewend om alles in plastic te bewaren en met plastic af te dekken. Dat zou natuurlijk ook heel goed in voorraadbakjes kunnen.
De verwarming is ook zoiets. Ik vind het erg ongastvrij om mijn gasten in een koele kamer te verwelkomen, maar wij vragen ze wel vriendelijk de thermostaat ’s nachts een beetje lager te zetten.
Zoals genoemd staan er tegenwoordig vier kliko’s op de oprit. Dat betekent ook vier afvalbakken in de keuken. Dat zie ik mij nog niet zo snel doen in de gastenkamers. Maar we kunnen natuurlijk wel stimuleren dat ze de kranten, het plastic en de flessen apart leggen en niet in het afvalbakje stoppen. Gelukkig gebeurt dat ook al heel vaak.
En tenslotte halen we onze producten voor ons ontbijt al zoveel mogelijk uit onze eigen omgeving. Heel duurzaam en het wordt bovendien zeer gewaardeerd door gasten. Er zit een verhaal bij en het is ook nog eens heel smakelijk.
Al met al denk ik dat we al een heel eind op weg zijn, maar ik weet zeker dat het nog veel beter kan en daar zullen dan ook de komende tijd over na blijven denken.
Duurzaamheid. Een boeiend onderwerp waar we het de komende jaren vast nog vaak met elkaar over zullen hebben.
Over de auteurs:
Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Zij houden je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'.