Bij het woord ‘voorsorteren’ zal je al gauw de associatie maken met het kiezen van de juiste rijbaan in het verkeer en niet zozeer met het maken van keuzes die je als B&B-eigenaar telkens moet maken. Bij alle plannen van de overheid kwam dit woord wel bij ons op. Hoe sorteer je namelijk voor op alle wijzigingen die de overheid de komende tijd voor ons in petto heeft? En dan hebben we het met name over prijswijzigingen, lees: prijsverhogingen, die er op allerlei fronten aan lijkt te komen.
In hoeverre hebben deze wijzigingen invloed op de bepaling van je kamerprijs? Met een nieuw jaar voor de boeg en de eerste boekingen al in de pocket is voor ons het moment gekomen om hiervoor eens even rustig te zitten en te bepalen wat wij gaan doen met de kamerprijzen voor volgend jaar.
Extra kosten
In Nederland kunnen we niet meer om de klimaatmaatregelen heen. Ook wij, als B&B-eigenaren, zullen na moeten denken over de manier waarop wij onze kamers in de nabije toekomst willen verwarmen of koelen. Welke alternatieven komen er voor gas, hoe verlagen we ons energieverbruik, gaan we onze eigen elektriciteit opwekken en hoe doen we dat dan? Welke keuze eenieder ook gaat maken, het zal hoe dan ook extra kosten met zich meebrengen.
Inmiddels is bekend dat de belasting op gas volgend jaar omhoog gaat en van elektriciteit omlaag. Wat betekent dat voor de kosten van de CV-ketel, die nu nog in de meeste gevallen op gas gestookt wordt en waarmee, in ons geval, de verwarming, de regendouche en het badwater verwarmd wordt. Gaan we die kosten doorrekenen in onze kamerprijs en zo ja, hoeveel dan?
Naast de belasting op energie verhogen veel gemeenten, zo ook die van ons, ieder jaar de toeristenbelasting. Een verhoging, maar hoeveel? En berekenen we die belasting dan een op een door aan onze gasten of verrekenen we deze in de kamerprijs?
En dan hebben we het nog even niet over de rioolbelasting, afvalstoffenheffing, WOZ en waterschapslasten. Vaste lasten waarvan één ding zeker is, ze gaan ieder jaar omhoog.
Al deze stijgingen vallen echter in het niet bij de BTW-verhoging die eraan komt. Want een BTW-verhoging van 6% naar 9% valt natuurlijk niet te negeren. En de verhoging vindt niet alleen in onze branche plaats. Ook de levensmiddelenbranche heeft hier bijvoorbeeld mee te maken. En hoewel we de BTW op onze inkoop natuurlijk terug kunnen vorderen, verwachten wij wel een toename van de inkoopkosten.
Een hele rij prijsverhogingen
Al met al een hele rij aan prijsverhogingen die een B&B-eigenaar, naast de kosten die veroorzaakt worden door de inflatie, in onze ogen eigenlijk zou moeten doorberekenen in de kamerprijs. Wij adviseren eenieder dan ook om je niet te laten verleiden door af te wachten en zo ongemerkt in te leveren op het vele werk dat wij dag in dag uit, vol overgave en met liefde, uitvoeren om het onze gasten naar de zin te maken. Koester iedere boeking die al voor het nieuwe jaar binnenkomt, maar wacht niet te lang met het vaststellen van de nieuwe kamerprijs.
Nu gaat de vergelijking met het verkeer wel weer op. Als je niet tijdig voorsorteert, kan het zijn dat je opeens op een afrit afkomt. Wij adviseren dus om, voor zover je dat nog niet hebt gedaan, er eens even rustig voor te gaan zitten en zo de voor jou juiste weg naar de toekomst te kiezen. Wij hebben inmiddels onze nieuwe prijzen voor volgend jaar vastgesteld.
Over de auteurs:
Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Zij houden je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'.