Column Hans Poortvliet: Een gewaarschuwd mens...

Auteur: Roy Spijker
Columns 26 juli 2017
Column Hans Poortvliet: Een gewaarschuwd mens...

Hans Poortvliet is tot eind 2017 directeur van HSMAI Nederland. In 2016 besloot hij met zijn vrouw Jolanda een bed & breakfast te beginnen in Spanje. Voor Bed & Breakfast schrijft hij, op basis van hun ervaringen, maandelijks een column over het wel en wee van het runnen van een bed & breakfast in Spanje. 

Hoe vind je een droomhuis in het buitenland, waar de wetten en regels net even anders zijn dan hier? Het besluit om in Spanje een bed & breakfast te beginnen is genomen. Na zorgvuldig te hebben nagedacht over de locatie en een eisenlijst (minstens 5 kamers, parkeergelegenheid voor de deur, vrij gelegen in een landelijk gebied, maar niet in ‘the middle of nowhere’) kon de zoektocht beginnen. Deze begon tijdens onze vakantie in Calpe in de zomer van 2015. Daar maakte we voor het eerst kennis met de wereld van de Spaanse makelaars.

Spanje en makelaars blijken met enige regelmatig een bijzondere combinatie. Het aanbod aan woningen in het land is enorm, wat zorgt voor een groot netwerk van makelaars die elkaar óf beconcurreren óf elkaar juist een handje helpen. Je moet dan ook heel goed letten op wát je koopt. Zo had het eerste huis waar we gingen kijken een muur van zeker 100 meter om het terrein heen staan. Gedurende het proces kwamen we er bij toeval achter dat de nieuwe eigenaar van deze woning verplicht zou worden om deze muur twee meter naar achteren te verplaatsen. Iets wat de makelaar ons in eerste instantie niet had verteld. 

Bij het tweede huis vroegen wij ons af hoe het zat met de gemeentelijke vergunningen om een bed & breakfast in dat huis te mogen beginnen. Er zat nog geen b&b-bestemming op het pand. Tijdens ons derde contact met de verkopende makelaar liet hij ons weten dat dit absoluut geen probleem zou worden en dat het na de verkoop zo geregeld kon worden. Hij vroeg gelijk of we nu een bod wilde uitbrengen. Dat hebben we niet gedaan en dat was maar goed ook, want later werd ons duidelijk dat een vergunning er zeer waarschijnlijk niet had ingezeten...

Wie iets wil opbouwen in een andere land, krijgt automatisch te maken met een andere cultuur en regelgeving. Les 1 voor iedereen die in Spanje een huis wil kopen is bijvoorbeeld dat een notaris hier op geen enkele manier aansprakelijk is. Ik raad daarom iedereen die ook op zoek is naar een huis in Spanje nadrukkelijk aan om een onafhankelijke jurist in de hand te nemen, het liefst iemand die ook een woordje Nederlands spreekt. Een goede jurist zoekt alles voor je uit en kan je tot in de details vertellen wáár je voor tekent, en of er addertjes onder het gras zitten bij de aankoop van jouw droomhuis.

De doorbraak voor ons kwam in oktober 2015. Wij hadden ons oog al laten vallen op een huis in de Jalon-vallei aan de Costa Blanca. We waren van plan om dat huis en een aantal andere projecten, die we van te voren nauwkeurig hadden geselecteerd, met een Belgische makelaar eind oktober te gaan bezoeken. Tot ik eind september werd gebeld door twee concurrerende makelaars die mij hetzelfde huis in Jalon aanboden waar wij al interesse in hadden. Ik ben toen de volgende dag op het vliegtuig gestapt om een afspraak te maken met de verkopende partij.

Dat was maar goed ook, want na twee uur was het mij wel duidelijk dat dit het huis was waar we naar op zoek waren. Ik heb toen meteen een bod gedaan in combinatie met een zogenaamde ‘Reserva’ van 3000 euro. Daarmee wordt het huis voor 3 tot 4 weken van de markt gehaald. Als je het na die maand daadwerkelijk koopt wordt dat bedrag van de verkoopprijs afgehaald. Gaat de koop niet door, dan ben je het geld kwijt. Wij hadden nu een maand de tijd, zodat ook Jolanda haar goedkeuring aan het  project kon geven en alles juridisch tot in de puntjes uitgezocht kon worden. Want een gewaarschuwd mens telt immers voor twee...

Hans Poortvliet
Website Buena Idea
 

Overig nieuws