Checklist: waar moet ik op letten als ik mijn bed & breakfast wil verbouwen?

Auteur: redactie
Ondernemen 26 juli 2023
Checklist: waar moet ik op letten als ik mijn bed & breakfast wil verbouwen?

Bij het runnen van een succesvolle bed & breakfast komt meer kijken dan gasten alleen een comfortabel bed en een lekker ontbijt bieden. Om B&B-eigenaren de helpende hand toe te steken zet Bed & Breakfast in de rubriek ‘Checklist’ een aantal zaken op rij die van pas komen achter de schermen. Met in deze eerste editie: waar moet ik op letten als ik mijn bed & breakfast wil verbouwen?

  • Schakel kundige professionals in voor de zaken die je zelf niet beheerst: misschien ben je wel heel handig of heb je juist veel verstand van design en architectuur. De kans is echter groot dat er onderdelen van het verbouwingsproces zijn die je niet beheerst en die je daarom beter aan professionals over kan laten. Zorg ervoor dat je een architect, aannemer of interieurontwerper inschakelt waar je tevreden over bent, zij kunnen je verder ook adviseren over de rest van de werkzaamheden.

 

  • Planning en ontwerp: zorg voor een gedetailleerd plan voor de verbouwing, inclusief het gewenste ontwerp en zaken als leidingen en stroomkabels. Denk hierbij na over de behoeften van je gasten en hoe je hen het meeste comfort kan bieden.

 

  • Indeling en ruimte-optimalisatie: denk goed na over de indeling van je bed & breakfast. Ga je de ruimte die je al hebt anders indelen of gaat het juist om een uitbouw? Kijk hoe je de nieuwe of extra ruimte het best kan indelen om nieuwe slaapkamers, badkamers of gemeenschappelijke ruimtes te creëren.

 

  • Vergunningen en regelgeving: controleer of je verbouwingsplannen passen binnen de lokale bouwvoorschriften en voldoen aan de vergunningsvereisten. Zorg ervoor dat je de benodigde vergunningen binnen hebt voordat de werkzaamheden daadwerkelijk van start gaan en dat je voldoet aan de wettelijke eisen wat betreft zaken als toegankelijkheid en andere relevante voorschriften.

 

  • Veiligheid en beveiliging: investeer in beveiligingsmaatregelen als rookmelders, brandblussers, nooduitgangen, goede verlichting en denk bijvoorbeeld na over een alarminstallatie. Zorg er ook voor dat zaken als elektrische bedrading en systemen voldoen aan de wettelijke eisen.

 

  • Geluids- en privacyoverwegingen: een verbouwing is een mooie gelegenheid om zaken als betere (muur)isolatie en goede gordijnen hoog op de agenda te zetten. Zorg er ook voor dat de muren om de gemeenschappelijke ruimtes goed geïsoleerd zijn om je gasten zoveel mogelijk privacy te geven en een rustige omgeving te waarborgen.

 

  • Budgettering: stel een realistisch budget op voor de verbouwing. Neem daarbij zaken als materialen, arbeid en vergunningen mee en houd er ook rekening mee dat je tijdens de verbouwing mogelijk geen inkomsten hebt uit je B&B omdat je tijdelijk dicht moet. Denk ook aan eventuele onvoorziene uitgaven en zorg dat je een financiële buffer hebt voor onverwachte kosten.

 

  • Kwaliteit en duurzaamheid: kies voor hoogwaardige materialen die duurzaam en eenvoudig te onderhouden zijn, goedkoop is in dit geval vaak duurkoop. Overweeg milieuvriendelijke opties en denk ook aan zaken die in de toekomst in de kosten kunnen schelen, zoals zonnepanelen en warmtepompen.

 

  • Marketing en boekingen: denk aan de kansen en moeilijkheden die de verbouwing met zich meebrengt. Door nieuwe kamers of meer ruimte is het mogelijk om je gasten meer comfort te bieden en dit kan zeker helpen in de marketing van je bed & breakfast. Communiceer echter tijdig aan gasten dat je B&B mogelijk enige tijd gesloten is vanwege verbouwingswerkzaamheden of dat er, als je tijdens de verbouwing wel open kan blijven, kans is op (geluids)overlast.

 

  • Tijdige voltooiing: stel een realistisch tijdschema op voor de verbouwing zodat jij en je gasten weten waar jullie aan toe zijn. Mocht er wel sprake zijn van uitloop, communiceer dit dan zo snel en duidelijk mogelijk en probeer de verstoringen zoveel mogelijk te minimaliseren.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws