Booking.com onthult tweestrijd bij Nederlandse LHBTI+ reizigers 2023

Auteur: Redactie
Mensen Inclusiviteit 21 juli 2023
Booking.com onthult tweestrijd bij Nederlandse LHBTI+ reizigers 2023

Met een missie om het voor iedereen gemakkelijker te maken om de wereld te ervaren, ongeacht van wie je houdt of hoe je je identificeert, onthult Booking.com in haar meest uitgebreide onderzoek naar LHBTI+ reizigers de gestage vooruitgang en de recente tegenslagen voor LHBTI+ reizigers. Hoewel de reissector de omvang en verscheidenheid van ervaringen van LHBTI+ reizigers steeds meer erkent, staan veel reizigers vandaag de dag nog steeds voor enorme uitdagingen.   

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 11.555 LHBTI+ reizigers in 27 landen, waarvan 511 Nederlanders, blijkt dat persoonlijke veiligheid een belangrijke overweging is voor LHBTI+ personen bij het plannen van reizen. Maar liefst 71 procent van de Nederlandse LHBTI+ reizigers zegt dat ze bij het kiezen van een bestemming rekening moeten houden met hun veiligheid en welzijn als LHBTI+ persoon, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van 65 procent vorig jaar. Daarnaast geeft meer dan de helft van de Nederlandse respondenten aan dat vooral nieuwsberichten over een negatieve houding, discriminatie en geweld tegen mensen die zich identificeren als LHBTI+, een grote impact hebben op hun bestemmingskeuze.

Persoonlijke veiligheid 

Wereldwijd zijn er nog steeds 64 landen waar het hebben van een relatie met iemand van hetzelfde geslacht verboden is, waaronder elf landen waar de doodstraf kan worden opgelegd. Voor een meerderheid van de Nederlandse LHBTI+ reizigers zijn bepaalde bestemmingen dan ook echt een no-go om naartoe te reizen. Zelfs na het boeken van reizen, blijven Nederlandse LHBTI+ reizigers op hun hoede: bijna de helft heeft in het afgelopen jaar een reis geannuleerd nadat ze zagen dat mensen die zich identificeren als LHBTI+ op de bestemming niet worden ondersteund. Daarnaast blijft discriminatie een belangrijk aandachtspunt in de gehele reiservaring.

De meerderheid van de Nederlandse respondenten (61 procent) heeft wel eens met discriminatie te maken gehad tijdens hun reis:

  • 26 procent zegt dat ze te maken hebben gehad met stereotypering.
  • 23 procent zegt te zijn aangestaard, uitgelachen of verbaal mishandeld door andere reizigers.
  • 21 procent zegt te zijn geconfronteerd door de lokale bevolking op hun reisbestemming.
  • 17 procent zegt te zijn bedreigd of geïntimideerd door de plaatselijke politie. 

Hoewel reizen een gevoel van vrijheid en zelfexpressie hoort op te wekken, voelt een aanzienlijk deel van de Nederlandse LHBTI+ personen zich nog steeds beperkt in hun doen en laten tijdens het reizen. Met name Nederlandse LHBTI+ reizigers van Generatie Z hebben het gevoel dat ze zichzelf niet kunnen zijn en gedrag moeten aanpassen (33 procent) of zelfs het gevoel hebben dat ze hun uiterlijk moeten veranderen (30 procent) tijdens het reizen. 

Voor transpersonen zijn onder andere situaties waarin hun genderidentiteit, naam of uiterlijk niet overeenkomt met die op hun paspoort een extra uitdaging. Maar liefst 66 procent van de Nederlandse LHBTI+ reizigers geeft aan dat LHBTI+ zijn, de kleding- en make-up keuzes op reis heeft beïnvloed. 

Van voorzichtigheid naar vertrouwen 

Ondanks de blijvende uitdagingen in veel wereldwijde bestemmingen zijn Nederlandse LHBTI+ reizigers ook optimistisch. Bijna driekwart geeft aan dat hun ervaring als LHBTI+ persoon hen meer zelfvertrouwen geeft als reiziger en 83 procent is zelfverzekerd genoeg om aan alle activiteiten deel te nemen op vakantie. Meer dan de helft van de Nederlandse LHBTI+ reizigers gaat bij voorkeur op zoek naar attracties en activiteiten die zijn afgestemd op mensen die zich identificeren als LHBTI+.   

Positieve reiservaringen komen ook veel vaker voor en vergroten het vertrouwen van Nederlandse LHBTI+ reizigers. Meer dan vier vijfde zegt dat ze een vorm van positieve interactie hebben ervaren tijdens hun reis, en met name als het gaat om die interacties met medewerkers van hun accommodatie:  

  • Ruim een derde (36 procent) heeft voor aankomst vriendelijk en informatief contact gehad met de accommodatie (vergeleken met 27 procent in 2022) 
  • 46 procent zegt dat ze een geweldige eerste indruk hebben gehad bij aankomst, bijvoorbeeld door een welkomstdrankje en vriendelijk personeel (28 procent in 2022) 

Samenwerken in de reissector 

De reissector speelt duidelijk een rol in het veranderen van opvattingen en percepties. Ruim driekwart van de Nederlandse LHBTI+ reizigers voelt zich dankzij de grote inclusiviteit in de reissector meer op hun gemak. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog meer moet worden gedaan om volledig aan de behoeften van LHBTI+ reizigers te voldoen. Zo wordt bijvoorbeeld bij het inchecken bij een accommodatie algemene informatie gegeven over de omgeving, maar wordt er minder vaak LHBTI+ specifieke tips gegeven: slechts een vijfde van de Nederlandse LHBTI+ reizigers heeft dit weleens ervaren. Een derde zou graag informatie ontvangen over de LHBTI+ status van de locatie, zoals lokale wetgeving, religieuze gevoeligheden en veiligheidstips. Het is duidelijk dat reisorganisaties nog meer met elkaar moeten samenwerken om beleid te implementeren dat meer inclusief en gastvrij is voor LHBTI+ reizigers.  

Sinds 2021 biedt het Travel Proud-programma van Booking.com gratis training voor accommodaties om hen te helpen begrijpen met welke uitdagingen LHBTI+ reizigers te maken hebben. Maar ook om te laten zien wat accommodaties kunnen doen om gasten zich meer welkom te laten voelen, ongeacht waar ze vandaan komen, van wie ze houden of hoe ze zich identificeren. Er zijn nu wereldwijd meer dan 32.000 gecertificeerde Travel Proud-accommodaties waarvan meer dan 500 gecertificeerde Travel Proud-accommodaties in Nederland op Booking.com.

Overig nieuws