Jorn de Boer en Jorien Verdijk, nu allebei veertig en ouders van drie jonge kinderen, hadden een leven buiten de hospitality om in Breukelen. Jorn werkte fulltime als IT-consultant, Jorien als huisarts. Het moment dat hun leven veranderde, was toen zij vijf jaar geleden op Funda een monumentaal landhuis uit 1752 in Zeeland tegenkwamen.
Ze namen er een kijkje en waren op slag verliefd op landgoed der Boede, een iconische plek waar jarenlang een verpleeghuis zat. Ze kochten het en verbouwden het tot een luxe bed and breakfast. Begin juni openden de deuren. Jorn vertelt ons over hoe de B&B hun leven drastisch heeft veranderd.
Op het moment dat zij Huis der Boede op de huizensite tegenkwamen, dachten ze wel wat te kunnen met het pand en het grote bijbehorende terrein in Koudekerke. “We vonden het wel gaaf. Het is ook een bijzonder groot en spectaculair gebouw. Na daar te hebben gekeken, dachten we er wel wat mee te kunnen gaan doen”, zegt de ondernemer.
Huis der Boede werd gebouwd naar een ontwerp van de Antwerpse bouwmeester Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge. In het huis woonde een tijd de burgemeester van Vlissingen. Vanaf 1950 is het in het bezit geweest van een zorgorganisatie, dat het als verpleeghuis gebruikte. Een pand met klaarblijkelijk een rijke geschiedenis. Toch kregen ze het niet zomaar in handen. Jorn: “Het leek erop alsof de toenmalige eigenaren het niet wilden verkopen aan ons. Waarschijnlijk was dit omdat ze iemand zochten die snel kon schakelen en wij moesten eerst nog ons eigen huis verkopen en een hypotheek aanvragen. Na een half jaar veranderden zij hun koers en was de deal snel rond.” Op het moment van het kopen van de woning, werd het antikraak bewoond. “We hebben de vertrekken schoongemaakt, namen een camping kooktoestel mee en namen er onze intrek in. De eerste verdieping was helemaal kaal, daar zit nu de B&B. We wonen zelf op de begane grond (bel-etage, red.) en in het souterrain. Op zolder bevindt zich een technische installatie en opslag”, vertelt de ondernemer. De verbouwing verliep volgens hem soepel en moest in samenspraak gaan met de monumentencommissie. Wat er allemaal is gebeurd, legt hij vervolgens uit: “De voorzetwanden, cv-installatie, elektra, badkamers, vloeren en wanden zijn vervangen. We hebben zoveel mogelijk de bestaande ruimte intact gehouden, de verbouwing was dus reversibel (omkeerbaar, red.). Een volgende eigenaar kan dan aanpassingen eenvoudig verwijderen zonder schade achter te laten, zoals het moet bij een monumentaal pand. De verschillende onderaannemers hebben uiteindelijk, zonder dat er veel verkeerd is gegaan, gezorgd voor een mooi resultaat.”
Beoordelingen
Uit de reacties en beoordelingen van gasten blijkt nu dat ook zij positief zijn over de nieuwe versie van Huis der Boede. “De beoordelingen zijn alleen maar hoog, boven de negen. Daar zijn we uiteraard erg blij mee. In de weekenden zijn we meestal volgeboekt, ook de komende weken. Doordeweeks voor zo’n 70 procent. Vooralsnog, want we houden er rekening mee dat we nog maar een maand open zijn en het nu hoogseizoen is. We zijn overigens alleen open vanaf het incheckmoment op woensdagmiddag 15.00 uur tot het uitcheckmoment op zondagochtend 11.00 uur. Op deze manier is de impact op het gezin beperkt. We hebben daarnaast wel nog onze banen als IT-consultant en huisarts, alleen doen we dat nu allebei parttime en ik kan veel thuiswerken”, vertelt de vader van het gezin, die zelf ook positief is over zijn nieuwe leven: “Het is allemaal een hele leuke en bijzondere ervaring.”
Ontbijt
Zelf hadden Jorn en Jorien geen ervaring met hospitality, wel maakten zij veel gebruik van andermans gelegenheden. “We weten heel goed wat we zelf fijn vinden en wat niet. Mijn vriendin kan een heel mooi ontbijt bereiden”, legt Jorn uit. Zo komen we ook meteen te weten wat Huis der Boede onderscheidt van andere B&B’s. “Wij maken van het ontbijt iets bijzonders, met meerdere gangen. Met zorg en aandacht bereiden wij de eerste maaltijd van de dag. Dat kost een hoop tijd, maar het is de enige manier waarop wij dit willen doen. We malen de koffie vers, en een voorgerecht kan een hangop zijn met huisgemaakte granola en een soepje van aardbeien en watermeloen. Soms serveren we panna cotta met eetbare bloemen. Van de bakker serveren we zuurdesembrood met meel dat is gemalen door een molenaar. Het ontbijt bestaat enkel uit streekproducten, en is zoveel mogelijk biologisch. Met ook persoonlijke aandacht die we onze gasten geven, geven we ze een hele fijne tijd hier.”
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.