B&B en sauna? Dit zijn de regels

Auteur: Redactie
Wet- en regelgeving 15 mei 2020
B&B en sauna? Dit zijn de regels

Voor privé sauna’s in Nederland zijn de Covid-19 maatregelen desastreus. Tot 1 september moeten ze, tegen het advies van het Ministerie van Volksgezondheid in maart van dit jaar, dicht blijven. Dit leidt tot miljoenen euro’s aan gederfde omzet en een stroom aan faillisementen. Ondernemers zitten met de handen in het haar. De branche wil aandacht voor dit probleem en wil samen met de regering op zoek naar een oplossing.

Wat is er aan de hand? Nederland telt zo’n 120 privé sauna’s die goed zijn voor 200.000 bezoekers op jaarbasis, een groep die jaarlijks met 20% groeit. Deze “boutique sauna’s” worden gerund door kleine ondernemers die in hun levensonderhoud voor 100% afhankelijk zijn van hun kleinschalige sauna’s. Onder de huidige Covid-19 regels moeten alle sauna’s (waaronder de openbare saunafaciliteiten bij thermen en hotels) tot 1 september gesloten blijven.

Ook privé sauna’s waar alleen duo’s, een stel of twee vriendinnen/vrienden, komen. Er is één uitzondering die leidt tot verbazing: sauna’s die onderdeel zijn van een B&B, vakantiehuisje of hotelkamer mogen wel open. Zo kan het dus dat de ene privé sauna wel open mag en de andere niet. Wat is het vooruitzicht? De branche luidt de noodklok: ondanks overleg met MKB-Nederland en de Veiligheidsregio’s en een uitgebreid Covid 19 protocol om hygiëne en veiligheid te garanderen, wordt er niet geluisterd en gezocht naar een oplossing. Als de sauna’s niet voor 1 september open mogen, verwacht de branche een financiële strop van tussen 2,5 en 5 miljoen euro van gederfde inkomsten en tientallen faillissementen.

Wat gebeurt er met privé-sauna’s die nu al bijna kopje onder gaan? Toch open gaan kan niet. Er wordt actief gehandhaafd. Privé sauna’s die puur uit overlevingsdrang wel gasten ontvangen, krijgen na waarschuwing een dwangsom die kan oplopen tot 50.000 euro per overtreding.

Voor wie is een privé sauna eigenlijk? Privé sauna’s richten zich op mensen die liever een kleine, vaak luxere, sauna helemaal voor zichzelf hebben in plaats van dat ze een grote sauna moeten delen met anderen. Dit zijn mensen die op hun privacy gesteld zijn en een paar uur exclusief willen genieten van allerlei wellnessfaciliteiten. Maar er komen ook groepen die anders niet naar een sauna kunnen. Denk aan mensen met een Islamitische achtergrond of mensen die zich op een of andere manier schamen voor hun voorkomen. Op jaarbasis verwelkomen privé sauna’s zo’n 200.000 bezoekers, dit aantal groeit ieder jaar.

Hoe zit het met besmettingsrisico? De kans om besmet te raken in een privé sauna is nihil en in vergelijking met andere geopende bedrijven te verwaarlozen. Er is geen contact tussen de bezoekers en de uitbater. De privé sauna’s hebben daarnaast nog extra maatregelen getroffen om zelfs de minieme kans op besmetting nog te verkleinen. Zo houden de locatiemedewerker zelf ook de 1,5 meter afstand met de gasten aan, ze maken extra goed schoon en de tijd tussen vertrekkende en komende gasten is verdubbeld. Statistisch gezien is de kans op besmetting zo laag dat het sluiten van deze bedrijven geen enkel nut heeft. Ook het ministerie van Volksgezondheid heeft in een mail aan ondergetekende op 26 maart 2020 al bevestigd dat een privé sauna open kunnen blijven. Helaas is dit niet meegenomen in de uiteindelijke besluiten.


Feiten

 

In Nederland zijn 120 privé-sauna’s
Dit zijn allemaal kleine ondernemers ingeschreven bij de KVK;
Prive-sauna’s zijn soms onderdeel van een B&B of vakantiehuisje, zij mogen wel gasten ontvangen onder de huidige regels;
België is voorloper op het gebied van privé-sauna’s. Dat land telter zo’n 1.000;
Op jaarbasis bezoeken in Nederland 200.000 mensen een privé
sauna, dit aantal groeit jaarlijks met 20%; Zij betalen 100 tot 200 euro per bezoek van gemiddeld 3 tot 4 uur;
Privé sauna’s maken saunabezoek ook mogelijk voor mensen met een moslimachtergrond, zich schamen voor hun lichaam of hun lichaam om een andere reden niet wil delen met of mogen tonen aan een vreemde;
Een sauna-unit behaalt op jaarbasis voor een gemiddelde omzet van 1,5 ton.

 

Frans Kragten (06-36553548), oprichter van www.privesauna.nl, de AirBnB voor privé sauna’s en toekomstig voorzitter van BPSE
(Belangenvereniging voor Privé Sauna Eigenaren, in oprichting).

 

Overig nieuws