Bedden: de bedden moeten kleur bekennen

Auteur: Redactie
18 maart 2009
Bedden: de bedden moeten kleur bekennen

Witte hoezen worden vervangen voor kleurrijk linnengoed. Een klinische ziekenhuisbedden-look is niet aantrekkelijk. En ook niet meer nodig, want een overtrek met een bont patroontje is minstens zo goed schoon te houden als de degelijke, witte variant. Daarbij is het mooier om de kleurstelling en de stijl van het bed & breakfast ook doorzetten naar het slaapgedeelte. Dit zorgt voor eenheid.

Kleuren als rood en bruin winnen terrein in de gastenbranche, omdat ze gastvrijheid, warmte en huiselijkheid uitstralen. Deze zie je niet alleen terug in het linnengoed, maar ook in de accessoires. Denk aan een bedloper en sierkussentjes. De kleurrijke en stijlvolle dekbedovertrekken met bijpassende details vervangen de oubollige, onhygiënische sprei.

Traditioneel is het textiel van gastenbeddengoed eigenlijk wit, omdat het in verband met hygiëne goed gereinigd moet kunnen worden op hoge temperatuur. Ook associëren wij wit met puur en schoon, maar de laatste jaren is de mogelijkheid om kleurrijk textiel te gebruiken toegenomen. Er zijn namelijk ook brandschone wassen te draaien op lagere temperaturen. En wasmiddelen die de kleur behouden zijn er in overvloed.

Kleurverlies is geen issue meer, maar ook de kwaliteit van het linnengoed mag niet onderschat worden. Steeds weer een andere gast die de lakens kreukt, keer op keer de wasmachine in, drogen, strijken en weer een ander lichaam warmen tijdens de nacht. Het linnengoed en het bed zijn de meest essentiële stukken van de hele kamer en hebben het daarom ook zwaar te verduren.

Wat is een lekker bed?

De gasten van een bed & breakfast komen naast het uitje ook voor de overnachting. Na een stevige wandeling, een dagje shoppen of een andere activiteit is het belangrijk dat ze ’s avonds in een schoon en comfortabel bed kunnen ploffen. Maar wat een lekker bed is, blijkt heel persoonlijk en is onder meer afhankelijk van lichaamsgewicht, slaaphouding, allergieën, transpiratie, enzovoort. Een aantal bedeisen zijn universeel. Het eerste waar aan gedacht wordt, en wat zeker voor een gastenverblijf opgaat, is hygiëne. Iedere nacht verliezen we 350 cc vocht. Dat moet op een natuurlijke manier worden afgevoerd door middel van verdamping. Het is dan ook een must om het bed en het dekbed iedere dag te luchten. De dekens openslaan is nog altijd de meest simpele en effectieve methode. Voor een grondige luchtsessie kunnen de kussens en dekens buiten gehangen worden, maar alleen als de lucht buiten niet vochtig is. Een dekbed met donsvulling trekt tamelijk snel extra vocht aan. En een muffe geur, laat staan schimmels, zijn niet aantrekkelijk. Ook kan de zon uw bedgerei verkleuren. Om het matras fris te houden, zijn er verschillende reinigingssystemen, moltons en matrashoezen. 

Warm onder de wol

Een tweede slaapeis is isolatie en warmte, maar tegelijkertijd ook ventilatie. Hier speelt het dekbed en het linnengoed een belangrijke rol. De meest voorkomende dekbedden zijn van dons, wol of synthetisch materiaal. Donzen en wollen dekbedden kunnen het best lucht vasthouden, wat voor warmte zorgt. Er zijn ook verschillende vierseizoenendekbedden op de markt waar een dik en een dun dekbed gecombineerd zijn. Een uitkomst als het gaat om persoonlijke slaapvoorkeur. De gast kan zelf bepalen hoe warm of koel de nacht wordt.

Over de hardheid, zachtheid, dikheid en nog zo verder van een kussen valt al helemaal niets te zeggen. Persoonlijke voorkeur gaat boven alles. Het verstandigste is een kussen aan te schaffen die het hoofd ’s nachts goed ondersteunt. Een extra kussen in de kast is net als bij de deken een manier waarop de gast zelf zijn slaapcomfort beslist. Een goede tip als u het kussen eens wilt wassen, maar het vervolgens plat en stijf uit de trommel haalt, is om tijdens het drogen een tennisbal in de droger te doen. Deze schudt en klopt het kussen helemaal op.

BBN15

Overig nieuws