B&B Het Vinkenest; waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat

Auteur: Jorine de Bruin
B&B Het Vinkenest; waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat

B&B Het Vinkenest in het Overijsselse Nijverdal wordt gekenmerkt door een unieke, natuurlijke ligging. Tussen de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal. Hier kunnen gasten kennis maken met vele oude gebruiken, cultuur, horeca en vanzelfsprekend de gastvrijheid van de bevolking. “De luxe en comfort van een hotel met de persoonlijke service en aandacht van een Bed & Breakfast”, aldus gastvrouw Linda Vinke.

Geïnspireerd door reizen en verblijven in o.a. Canada, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika met haar partner Dénis, werd voor gastvrouw Linda Vinke het runnen van een eigen B&B (Bed & Breakfast) een steeds groter wordende droom. “Toen in Nederland ons gezin eenmaal groeide en we de keuze hadden om te verbouwen of op zoek te gaan naar iets nieuws op een andere plek, is het dit laatste geworden. Een combinatie van wonen met een B&B. We vonden deze woning destijds op Funda en waren meteen verliefd op zowel de omgeving als de mogelijkheden en het huis zelf. De naam Het Vinkenest is ontstaan uit onze achternaam (Vinke). De vogel ‘de vink’ komt hier in de omgeving ook vaak voor, waardoor de naam tweeledig te herleiden is.”

Duurzaam karakter

Nijverdal, gemeente Hellendoorn, wordt gekenmerkt door een prachtige omgeving. Vanuit B&B Het Vinkenest wandel je zo de Sallandse Heuvelrug op, maar ook het centrum met fijne horeca is op loopafstand. “Daarnaast heeft de B&B een eigen entree en is alles gelijkvloers. Dit maakt het een toegankelijke accommodatie voor alle soorten gasten; zowel jong als oud. We worden bezocht door veel wandelaars en fietsers, maar ook bijvoorbeeld door gasten die in de regio op familiebezoek gaan. Ook zijn er veel (sport)evenementen in en rondom Nijverdal en de mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug trekken veel gasten. De steden Zwolle, Almelo en Deventer zijn op slechts 30 minuten rijden vanaf de B&B, dus onze gasten genieten ook regelmatig van de combinatie stad en natuur. Daarnaast bieden we diverse arrangementen aan. Van bijvoorbeeld een zakelijk arrangement tot wellness.”

Onderscheidend aan B&B Het Vinkenest is haar duurzame karakter, de eigengemaakte producten bij het ontbijt en de persoonlijke benadering. Bij het inchecken worden gasten persoonlijk ontvangen met iets lekkers en een drankje. De accommodatie is voorzien van vloerverwarming, zonnepanelen en een warmtepomp. Dit verklaart het duurzame karakter van de B&B. Linda: “Ook scheiden we al het afval, gebruiken we zeepdispensers en is er overal ledverlichting.”

Repen chocolade

Elke B&B kent bijzondere anekdotes over en met gasten. Linda somt op: “Wij hebben een mevrouw die al drie jaar bij ons komt en ze noemt ons haar ‘minihotel’, zo leuk. Of een stel dat met zijn vieren reist en meteen alle pantoffels in de gang zet. Maar ook onze Zwitserse gasten die na elk verblijf bij ons repen chocolade voor onze dochters achterlaten.”

Het ontbijt bij B&B Het Vinkenest is luxe en uitgebreid. “We maken zelf de jam, granola en altijd iets lekkers bij het ontbijt. Denk aan bananenbrood, yoghurtcake of suikerkaneelrolletjes. Ook halen we onze lokale producten bij een boerderij: roomboter, hangop en kaas.”

De dagindeling bij Het Vinkenest is als volgt: “In de ochtend bereid ik het ontbijt voor en serveer deze vervolgens aan de gasten in onze huiskamer. Na het afruimen volgt meestal de uitcheck en voor mij het schoonmaken van de kamer(s). De B&B heeft twee kamers: De Vink en Het Nest. Daarna is het tijd voor de was en ga ik op lokale inkoop. Versheid is belangrijk. En meestal volgt al snel daarna weer een nieuwe incheck.”

Huiselijke sfeer

“We krijgen regelmatig van gasten terug dat ze zich al snel bij onze B&B thuis voelen door de huiselijke sfeer. Een prachtig compliment natuurlijk.”
Qua boekingssystemen maakt B&B Het Vinkenest gebruik van Bed & Breakfast Nederland. “Dit boekingssysteem is gekoppeld aan onze website en gesynchroniseerd met Booking.com. Dit bevalt goed.”

Gastvrouw Linda: “Bij B&B Het Vinkenest hebben we een gastvrije benadering die alles met persoonlijke aandacht te maken heeft, maken duurzame keuzes en onze faciliteiten zijn luxe met een moderne uitstraling. Daarom omschrijf ik het gastenverblijf met deze vijf woorden: Gastvrij, duurzaam, persoonlijk, luxe en modern.”

Meer informatie: www.hetvinkenestnijverdal.nl

-> Auteur Jorine de Bruin helpt met haar bedrijf Hoteljournalist gastenverblijfeigenaren succesvol ondernemen (B&B, hotel, vakantiehuis, camping). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast, vind je op haar website.

Foto's B&B Het Vinkenest: door Lenneke van Lingmont
Foto van gastvrouw Linda Vinke: door Mike Rikken

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws