“Als ik zelf naar een B&B ga, vind ik het ook niet fijn om bij iemand in huis te zitten”

Auteur: robin bruggeman
Ondernemen in... Interview 8 februari 2024
“Als ik zelf naar een B&B ga, vind ik het ook niet fijn om bij iemand in huis te zitten”

Ondernemen in Harderwijk. Toen Tanja Stankova en haar man Robert vijf jaar geleden van Zeewolde naar Harderwijk verhuisden kreeg zij eindelijk de kans om haar droom waar te maken. In de ruime tuin naast hun huis in een rustige woonwijk in de Hanzestad, liet het van oorsprong Slowaakse echtpaar twee tiny houses neerzetten waarin nu bed & breakfast Het Vogeltje gevestigd is: “Wij kennen Harderwijk nog maar relatief kort, maar ik ben verliefd.”

Het idee om zelf een B&B te beginnen groeide door de jaren heen, zo vertelt Stankova gezeten aan de eettafel: “Wij hebben beiden geen horeca-achtergrond, dus wat dat betreft was het echt een uitdaging. Maar we gingen zelf vaak naar accommodaties en ik had altijd het idee dat ik het beter zou kunnen. Uiteindelijk hebben we dit prachtige plekje gevonden en de vorige eigenaren hadden al een stacaravan naast het huis staan die ze verhuurden. Die stacaravan is gesloopt en daarna dacht ik: ‘Oké, we gaan het proberen.’ Dat was heel spannend, al je spaargeld gaat erin zitten. En ik vroeg me af of mensen überhaupt wel naar Harderwijk zouden komen. Nu weet ik inmiddels dat gasten blijven komen, dus dat is superleuk.”

Harderwijk is met zijn ligging aan de rand van de Veluwe en het Veluwemeer een populaire bestemming voor toeristen en Stankova merkt dat vooral Duitse gasten graag naar het stadje komen: “Ik zou zeggen dat 60 tot 70 procent uit Duitsers bestaat. Zij blijven vaak langer en komen echt vakantie vieren. Soms blijven ze zelfs twee weken. Aan het begin vond ik dat vreselijk spannend: Wat gaan ze hier die veertien dagen doen? En hoe ga ik dat zelf regelen? Maar dat gaat nu prima, sommige gasten komen al voor het derde of vierde jaar op rij en boeken bij vertrek meteen voor het volgende jaar. Het is heel leuk als iemand terugkomt.” Als bijkomend voordeel leert zij haar gasten op deze manier beter kennen: “Eigenlijk voelt het nog altijd nieuw voor ons, we leren elke dag bij. We leren de Nederlanders steeds beter kennen en weten nu waar gasten uit andere landen naar op zoek zijn.”

“Mijn specialiteit is mijn ontbijt en daar ben ik trots op. Je leert wat Nederlanders, Duitsers of Fransen graag eten. Dat zijn soms maar kleine verschillen, maar na vijf jaar weet ik wat ik kan verwachten. Ik pas mijn ontbijt aan aan de plek waar de gasten vandaan komen. En als ze meerdere dagen blijven krijgen ze elke ochtend een kleine variatie in het ontbijt. Ik bak bijvoorbeeld iedere ochtend een gebakje, dat moet vers zijn en dus sta ik vaak om 05:00 uur al iets te bakken. Verder varieert het van zoet beleg als jam en chocoladepasta tot kaas, salami’s en andere vleeswaren. Zo probeer ik elke keer iets anders uit de omgeving. Dat hoort bij mijn filosofie: alles zo veel mogelijk uit de buurt halen en zo min mogelijk weggooien.”

Privacy

Het echtpaar heeft er bewust voor gekozen om Het Vogeltje, vernoemd naar de Vogelstraat waar de B&B te vinden is, in twee tiny houses los van hun woonhuis te vestigen: “Vanwege de privacy. Als ik ergens naartoe ga vind ik het ook fijn om niet bij iemand in huis te zitten. Daar zou ik zelf nooit voor kiezen. Als bijkomend voordeel konden we van start gaan in de coronaperiode omdat we het contactloos konden houden.” De accommodaties worden als ‘Huisje A’ en ‘Huisje B’ aangeboden op de boekingskanalen van Het Vogeltje en bieden elk onderdak aan vier gasten: “Wij zeggen altijd twee volwassenen en twee kinderen omdat de ruimte voor meerdere dagen voor vier volwassenen wel krap is, maar er staan vier volwaardige bedden. Het was wel echt een goed idee om ruimte te bieden voor twee kinderen, veel mensen komen toch naar Harderwijk voor het Dolfinarium of Walibi, wat hier in de buurt is. Je vindt bijna nergens B&B’s met kamers voor vier personen, meestal zijn de kamers voor twee personen en moeten gasten dubbel boeken. Dus dat is heel gunstig voor ons.”

Het Vogeltje heeft sinds kort een eigen website waar gasten kunnen boeken en de B&B is te vinden op Bedandbreakfast.nl. Het merendeel van de bezoekers komt echter via Booking.com: “Ik denk zo’n 90 procent. Dat is ook makkelijk: mensen kennen Booking en het werkt heel goed. Je bent veel beter vindbaar voor buitenlandse gasten en dat maakt het extra leuk. Mijn man en ik zeggen soms tegen elkaar dat we zelf niet op vakantie hoeven omdat mensen uit andere landen hiernaartoe komen. In de zomer nodigen we gasten weleens uit om bij ons vuurtje te komen zitten, dan gaat het gesprek over hun leven en hun land. Ik hoop elke keer dat we een praatje kunnen maken als iemand van ver weg komt, daar leer je van.”

Geen poespas

Stankova vraagt haar gasten bij vertrek standaard of zij tijdens hun verblijf zaken misten en inmiddels is het antwoord meestal dat overal aan gedacht is: “Ik wilde geen bed & breakfast met poespas, het moest gewoon praktisch zijn. De stijl is een beetje Scandinavisch, clean en eenvoudig schoon te houden. Honderd vaasjes als decoratie zijn leuk, maar niet praktisch. De huisjes zijn met onze inbreng door een architect ontworpen, ook qua bouwmateriaal hebben we het zelf bedacht. Een bed & breakfast op een Oudhollandse plek, zoals een boerderijtje, is heel mooi, maar het aanbod is zo groot dat wij bewust voor iets totaal anders hebben gekozen. De gasten waarderen het dat de huisjes goed gebouwd en netjes zijn. Mensen gedragen zich als zij zien dat alles netjes is en van goede materialen is gemaakt. Dan zijn ze voorzichtig met de spullen. Ik heb nog geen slechte ervaring gehad met gasten die iets hebben vernield of expres hebben stukgegooid. Natuurlijk gebeurt er weleens wat, er komen honderden mensen per jaar. Maar nooit expres. Ik zou andere bed & breakfast-houders dan ook willen adviseren om in goede materialen te investeren: als alles solide en netjes is, trek je een ander publiek aan.”

Stankova combineert op dit moment haar activiteiten rondom de B&B nog met haar werk in de gehandicaptenzorg. Hier zou in de toekomst echter verandering in kunnen komen: “Ik doe alles zelf en heb daarnaast een baan, soms is dat heel pittig. Maar ik vind mijn werk zo leuk dat ik het er nu nog naast wil blijven doen, anders zou ik die mensen te veel gaan missen. Misschien dat ik op termijn wel stop en alleen de B&B doe. Ik ben creatief en mijn man kan alles met zijn handen maken, dus in de toekomst zou ik hier graag creatieve cursussen willen organiseren.”

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws