Alles over de eerste echte B&B-gids

13 april 2016
Alles over de eerste echte B&B-gids

Een Koninklijk Besluit uit de vijftiger jaren is nog steeds een prima leidraad voor hedendaagse b&b’s, vindt de auteur van de eerste
b&b-gids van Nederland: de Gids voor Karaktervolle Gastenkamers. Een pleidooi tegen de huisjesmelkers mentaliteit.

*Geen gids voorhanden*
In het begin van de negentiger jaren begonnen wij op de Veluwe met een b&b in een rietgedekt, met rozen begroeid bakhuis, dat pal naast onze witgepleisterde boerderij stond. Wij wilden graag in een b&b-gids, een mooi boekje met verhalen en duidelijke foto’s. Die bleek er in Nederland niet te zijn. Het enige wat voorhanden was waren foldertjes en overzichten van lokale VVV’s, en een eenvoudig, het leek wel gestencild, boekje zonder plaatjes.

*De eerste echte b&b-gids*
Ik besloot de eerste echte Nederlandse b&b-gids te gaan samenstellen. Bij gebrek aan internet was de telefoon ons eerste contact met b&b-eigenaren. We verstuurden vragenlijsten, verzamelden foto’s en bezochten b&b’s. In twee jaar tijd verzamelden we een honderdtal bijzondere adressen, waar gastvrijheid hoog in het vaandel stond en met een fraai decor. Wat ons allen bond was de passie voor het b&b-vak. Sfeer, ambiance, gezelligheid en een gevoel voor stijl waren belangrijke kernwoorden. De eerste Nederlandse b&b-gids, de Gids voor Karaktervolle Gastenkamers, werd meteen een succes. De gids prijkte in alle toonaangevende kranten en kwam zelfs op tv. Samen met mijn mede-auteur Nicolette van de Poll werden een kleine tien (herziene) edities bewerkstelligd. Uitgeverij Het Spectrum verkocht er zo’n 100.000 van.

*Koninklijk Besluit*
Op onze boerderij kregen wij onze eerste gasten. Wij vroegen een kleine 40 gulden voor twee personen per nacht. Dat was genoeg, in de grote stad lagen de tarieven een stukje hoger. Wij adviseerden collega-b&b’s een Koninklijk Besluit uit de vijftiger jaren te volgen. Daarin stond, populair vertaald, dat het ontvangen van betaalde logiesgasten in je eigen huis vrij van vergunning was als het aantal aangeboden kamers niet groter was dan twee en het aantal gasten de vijf niet te boven ging. Makkelijk en overzichtelijk dus. Combineer je dit met een goed ingericht huis en echte gastvrijheid, en maakt de gastheer/-vrouw en tevens hoofdbewoner onderdeel uit van het ensemble, dan heb je een b&b pur sang. Iets meer kamers mocht natuurlijk ook van ons, maar dan adviseerden we de b&b-eigenaar met de gemeente over een eventuele vergunning in overleg te gaan.

*Wildgroei en overlast*
Met de komst van internet veranderde de b&b-markt in een rap tempo. Er ontstond wildgroei met hieraan gekoppelde woekerprijzen en overlast. Een b&b exploiteren leek ogenschijnlijk makkelijk geld verdienen. De huidige discussie over het aanbieden van betaalde logies in zogenaamde particuliere huizen is in relatie tot echte b&b’s oneigenlijk. We hebben het dan over het legaliseren van concepten zoals Airbnb met verhuur van gemeubileerde kamers of appartementen, vaak met inzet van derden. Het mengen van verschillende uitgangspunten kan voor de echte b&b-eigenaren gevolgen hebben, zoals het moeten creëren van vluchtwegen, aanleggen van noodverlichting of zelfs sluiting. Mijn credo is: hou het zuiver, hou het koninklijk, hanteer altijd het hoofdbewonerschapbeginsel uit de vijftiger jaren, of het nu gaat om 5, 6 of 7 gasten. Op deze manier houden wij een prachtig stuk Nederland-promotie op een charmante wijze in ere en blijven we weg van de alom bekende huisjesmelkersmentaliteit.

~Tekst: Hein C. van Beek(1958). HIj ontwikkelde gastvrijheidconcepten waaronder QL Hotels en Restaurants (Quality Lodgings) en is als marketeer werkzaam op het Nationale Park De Hoge Veluwe en Landgoed Vilsteren. Van Beek is opgeleid tot jurist aan de Erasmus Universiteit Rotterdam~

Overig nieuws