Uit een gezamenlijk onderzoek van De Tijd, de Süddeutsche Zeitung, Le Monde en Trouw blijkt dat vier op de tien Nederlanders die hun woning verhuren via Airbnb dat meer dan 60 dagen per jaar doen. Dat is vaak niet toegestaan.
De termijn van 60 dagen is ingesteld om de groei van het toerisme door Airbnb in te perken en om identieke diensten te weren. Amsterdam heeft de 60-dagenregel al ingesteld, terwijl de andere grote steden in Nederland dat niet doen. Zij ondervinden immers (nog) geen hinder van Airbnb-verhuur.
Amsterdam telde in mei 2017 134.000 geboekte nachten via Airbnb, in Rotterdam waren dat er slechts 8900. De Amsterdammers die de regels niet naleven, kunnen een boete van maximaal 20.500 euro riskeren.
Onderzoek
Het onderzoek beschouwt de verhuur in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland. De kranten baseerden zich bij het onderzoek op cijfers van Airbnb en data-analist AirDNA.
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 20 procent van de verhuurde accommodaties niet meer in handen van particulieren is, maar van professionele eigenaars.
Nederland spant de kroon
Nederland is van de onderzochte landen het land met het hoogste percentage langverhuurders: 42 procent. België (40,1 procent), Duitsland (35,2), Frankrijk (33,2) en Zwitserland (32,8) volgen op enige afstand. Ter vergelijking: het wereldwijde gemiddelde van langverhuurders is gelijk aan het Zwitserse percentage: 32,8. Nederland laat dus een plus van tien procent zien.