Een succesvolle gastenverblijfeigenaar blijft zich ontwikkelen

Auteur: Redactie
Jorine de Bruin 22 februari 2023
Een succesvolle gastenverblijfeigenaar blijft zich ontwikkelen

Als gastenverblijfeigenaar maar ook zeker als ondernemer, is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Het runnen van een succesvolle B&B is immers geen eenvoudige taak en vereist voortdurende inspanning om jezelf op de hoogte te houden van de laatste trends en ontwikkelingen in de branche. Ontwikkelen kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel geef ik je tips hoe je jezelf kunt blijven ontwikkelen en waarom dat belangrijk is.

Dynamische sector

De toeristenbranche is een dynamische sector die voortdurend veranderd en evolueert. Wat vandaag werkt, werkt morgen misschien niet meer. Om met de tijd mee te gaan is het dus van belang dat jij als eigenaar van een B&B meebeweegt en op de hoogte blijft van nieuwe trends. Door zelf te blijven groeien, kun je nieuwe kansen ontdekken en je bedrijf aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

‘Concurrentie’ is altijd aanwezig, je moet ervoor zorgen dat je je onderscheid van anderen. Door jezelf voortdurend te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren, kun je dit onder meer doen. Als gastenverblijfeigenaar moet je steeds weer nieuwe manieren vinden om te voldoen aan de behoeftes van jouw gast om de gast ook een volgende keer weer bij jouw B&B te laten overnachten.

Offline studeren

Een voor de hand liggende manier om jezelf te blijven ontwikkelen, is het volgen van een studie. Dit kan een (langdurige) opleiding zijn, een (online) cursus of workshop. Er zijn tal van mogelijkheden die zich richten op de verschillende aspecten van het toerisme, denk hierbij aan een beroepsopleiding of een hbo-studie in de richting van hospitality, marketing of duurzaam toerisme. Een online cursus of een workshop is fijn als je je in een specifiek onderwerp wilt verdiepen. Denk hierbij aan een cursus over social media of volg een workshop barista of patisserie. Waar liggen jouw interesses? En welke vaardigheden zou je graag willen leren? Kijk eens welke opleiding, cursus of workshop daar bij zou aansluiten en welke vorm van kennis en vaardigheden opdoen bij jou past. Tip: verdiep je in het STAP-budget en check of je deze voor die cursus/opleiding kunt inzetten.

Een studie kun je op meerdere manieren volgen. Iedereen kent wel de klassikale lessen, deze kun je overdag volgen maar ook vaak als avondstudie. Het fijne aan het volgen van klassikale lessen is dat je regelmatig contact hebt met je medestudenten en docenten. Een nadeel is dat het als druk bezette ondernemer lastig is om voor een langere periode tijd vrij te kunnen maken om naar de opleidingslocatie te reizen en meerdere dagen/dagdelen fysiek aanwezig te zijn.

Online studeren

Een andere manier voor het volgen van een studie is online. Tegenwoordig worden veel cursussen online aangeboden en kun je deze volgen in je eigen tijd en vanuit je eigen huis. Wanneer jij dat wilt. Ook online heb je diverse mogelijkheden m.b.t. het volgen van een studie of cursus, kies vooral wat goed past bij jou. Een vast moment online met elkaar in een online ruimte met beeld en geluid biedt de mogelijkheid om elkaar toch te kunnen zien en direct met elkaar te kunnen sparren over de lesstof. Maar misschien vind jij het wel fijner om zelfstandig aan de slag te gaan en de cursus helemaal op je eigen tempo te volgen zonder vaste studiemomenten.

Netwerken

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om jezelf te blijven ontwikkelen als ondernemer. Netwerken is daar ook één van. Door contact te leggen met andere professionals in de sector kun je nieuwe inzichten krijgen, tips delen en je kennis vergroten. Er worden jaarlijks tal van evenementen georganiseerd voor ondernemers om te netwerken en kennis met elkaar te delen. Sluit je aan bij Facebookgroepen gericht op ondernemen (al dan niet gericht op het toerisme) en kijk eens welke netwerkevenementen er voor jou interessant zijn. Ook kun je lid worden van een beroepsvereniging, deelnemen aan conferenties en beurzen en online contact maken via social media groepen.

Persoonlijke groei

Jezelf blijven ontwikkelen leidt tot persoonlijke groei maar geeft je ook meer zelfvertrouwen om beslissingen te kunnen nemen. Zo zorg je er als gastenverblijfeigenaar voor dat je ook de gast van morgen weet te verrassen en de optimale beleving van gastvrijheid kunt laten ervaren.

Jorine de Bruin

-> Jorine de Bruin verzorgt met haar bedrijf Hoteljournalist contentcreatie op maat voor gastenverblijven (B&B, hotel, vakantiehuis). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast speciaal voor gastenverblijfeigenaren, vind je op haar website.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws