Dit zijn de populairste dorpen van Nederland voor een dagje weg

Auteur: redactie
Toerisme 30 mei 2024
Dit zijn de populairste dorpen van Nederland voor een dagje weg

Het is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden om de drukke straten van grote steden te ontlopen en in plaats daarvan het platteland en kleine dorpjes op te zoeken. Lekker genieten van rust, mooie landschappen, lekkere streekgerechten en lokale gebruiken: meer heb je toch niet nodig om volledig te ontspannen?

Holidu, één van Europa's bekendste boekingsportalen voor vakantiehuizen, heeft onderzocht welke dorpen van Nederland het populairst zijn voor een dagje weg. Daarvoor werden alle Nederlandse dorpen van minder dan 20.000 inwoners bekeken. Zin in een leuke daguitstap of een weekendje weg dicht bij huis? Dan ben je hier aan het juiste adres!

De populairste dorpen van Nederland 

  1. Zandvoort | 710 zoekopdrachten per maand

Zandvoort mag zich het populairste dorp van Nederland noemen. Hoewel dit plaatsje net zoveel zoekopdrachten heeft als Ommen, heeft Zandvoort minder inwoners, waardoor het de eerste plaats verovert. Hier geniet je volop van het mooiste stukje Nederlandse kust. Lekker uitwaaien aan het strand, Europese bizons spotten in het Zuid-Kennemerland Park, genieten van een duinenwandeling… Er valt veel te doen in Zandvoort! 

  1. Ommen | 710 zoekopdrachten per maand

Op de tweede plaats staat Ommen, een stadje in het hart van de provincie Overijssel. Ommen is de perfecte plek om volop te genieten van het Nederlandse platteland. Dankzij haar ligging aan de Vecht kun je hier lekker varen, maar ook wandelaars en fietsers zullen genieten van de verschillende routes van het Laarbos. Het centrum van Ommen is ook een must om te bezoeken, en dan vooral het Streekmuseum waar je de geschiedenis van de streek ontdekt. 

  1. Renesse | 580 zoekopdrachten per maand

Voor de derde populairste stad trekken we weer naar de kust, naar Zeeland deze keer. Hier ligt het mooie strandplaatsje Renesse. Naast lekker relaxen op het strand verken je best ook de omgeving van Renesse. Fiets door de polders, of verken de Boswachterij Westerschouwen, het grootste bos van Zeeland. En als je liever wat streekproducten ontdekt, dan moet je de seizoensmarkt van Renesse zeker niet missen.

De top 10 wordt compleet gemaakt door: 

  1. Ootmarsum | 560 zoekopdrachten per maand
  2. Dwingeloo | 490 zoekopdrachten per maand
  3. Dokkum | 470 zoekopdrachten per maand
  4. Arcen | 430 zoekopdrachten per maand
  5. Groenlo | 380 zoekopdrachten per maand
  6. Appelscha | 370 zoekopdrachten per maand
  7. Steenwijk | 350 zoekopdrachten per maand

Onderzoeksmethode

De ranglijst is opgesteld op basis van de gegevens van het CBS over de Nederlandse gemeenten, gesorteerd naar inwonertal. Alle Nederlandse dorpen en steden met maximaal 20.000 inwoners werden opgenomen in de studie. Voor elk dorp en stad werd het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten op Google door Nederlanders in de laatste twaalf maanden berekend voor de termen "Wat te doen in [Bestemming]" & "Activiteiten [Bestemming]". Als twee bestemmingen een identiek aantal zoekopdrachten had, dan werd er voorrang gegeven aan de bestemming met de kleinste bevolking. De ranglijst gebruikt zoektrends van Nederlanders om de meest interessante (en soms minder voor de hand liggende) kleinere bestemmingen te identificeren.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

 

Overig nieuws