Een ontbijt om van te smullen: 10 creatieve tips voor eigenaren van een B&B

Auteur: Jorine de Bruin
Een ontbijt om van te smullen: 10 creatieve tips voor eigenaren van een B&B

Het ontbijt is een belangrijk onderdeel van het verblijf in een B&B. Gasten willen graag genieten van een heerlijk ontbijt voordat ze de dag beginnen. Het is niet alleen een maaltijd, maar ook een kans om jouw gasten te laten zien wat jouw gastenverblijf te bieden heeft. Met een onderscheidend ontbijt kun je ervoor zorgen dat jouw gasten terugkomen en positieve recensies achterlaten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw ontbijt niet alleen lekker is, maar ook onderscheidend en onvergetelijk? In dit artikel deel ik tien tips waarmee je jouw ontbijt een unieke en persoonlijke touch kunt geven. Met deze tips kun je jouw gasten een onvergetelijke ontbijtervaring bieden en jouw B&B onderscheiden.

1. Lokale ingrediënten

Het gebruik van lokale ingrediënten kan jouw ontbijt onderscheiden. Probeer producten te gebruiken die specifiek zijn voor de regio waarin jouw B&B zich bevindt. Je kunt bijvoorbeeld lokale honing, kaas, brood, eieren en fruit gebruiken. Het is interessant voor de gasten om te weten waar de lokale producten vandaan komen. En dat lekkere potje honing willen ze vast ook meenemen voor thuis. Bekijk eens of je dit soort producten ook te koop kunt aanbieden in samenwerking met de lokale ondernemer waar het vandaan komt. Zo kunnen de gasten thuis nog lekker lang nagenieten van hun verblijf en het laat zien dat je betrokken bent bij de lokale gemeenschap.  

2. Unieke recepten

Probeer unieke recepten te bedenken voor jouw ontbijt. Je kunt bijvoorbeeld verschillende soorten pannenkoeken, wafels, quiches en smoothies maken. Je kunt ook experimenteren met lokale gerechten, waar staat de streek om bekend? Ken je nog een oud familierecept? Ook hier zullen jouw gasten vast van smullen! Het zal van jouw ontbijt een interessante en diverse ervaring maken voor jouw gasten.

3. Persoonlijke touch

Voeg een persoonlijke touch toe aan het ontbijt. Schrijf bijvoorbeeld een handgeschreven kaartje voor jouw gasten om ze welkom te heten en hen een fijn verblijf te wensen. Je kunt ook hun favoriete koffie of thee serveren of hen vragen naar hun ontbijtwensen. Dit zal jouw gasten het gevoel geven dat ze persoonlijk welkom zijn en het verblijf nog specialer maken.

4. Gezonde opties

Bied gezonde opties aan voor het ontbijt. Steeds meer gasten zijn bewust bezig met hun gezondheid en willen graag gezonde opties bij het ontbijt. Je kunt bijvoorbeeld smoothie bowls, havermout, yoghurt en fruit salades aanbieden. Dit geeft jouw gasten de mogelijkheid om gezond te eten tijdens hun verblijf en zal gasten aantrekken die op zoek zijn naar een gezond verblijf. Een mooi opgemaakte smoothiebowl doet het ook altijd goed op foto’s voor social media.

5. Themaproducten

Bied themaproducten aan bij het ontbijt. Je kunt bijvoorbeeld seizoensgebonden producten gebruiken of jouw ontbijt aanpassen aan feestdagen en evenementen. Dit kan een leuke en feestelijke sfeer creëren en jouw gasten het gevoel geven dat ze deel uitmaken van een bijzonder evenement.

6. Presentatie

De presentatie van het ontbijt kan een groot verschil maken. Zorg ervoor dat jouw ontbijt er smakelijk en uitnodigend uitziet. Je kunt gebruik maken van kleurrijke servetten, mooie schalen en borden en verse bloemen als decoratie. Maak gebruik van houten kistjes, mandjes en glazen potjes. Door de producten net even anders aan te bieden dan de standaard verpakking zal de ontbijttafel er een stuk gezelliger uitzien. Dit zal jouw gasten het gevoel geven dat ze een speciaal en feestelijk ontbijt krijgen en zal hun ervaring nog beter maken.

7. Flexibiliteit

Wees flexibel met het ontbijt. Sommige gasten hebben misschien speciale dieetwensen of voedselallergieën. Zorg ervoor dat je vooraf op de hoogte bent van hun wensen en bied passende alternatieven aan. Dit zal jouw gasten het gevoel geven dat hun wensen belangrijk zijn en dat je betrokken bent bij hun verblijf.

8. Deel recepten

Deel recepten met jouw gasten. Als jouw gasten erg van jouw ontbijt genieten, zullen ze wellicht geïnteresseerd zijn in het zelf maken van deze gerechten. Je kunt hen een leuke kaart geven met het recept en een foto. Tip: zoiets kun je heel goed zelf maken in het ontwerpprogramma Canva. Ik heb een e-book ontwikkeld met de basisbeginselen van Canva voor gastenverblijfeigenaren. Mail mij even hiervoor. Ook kun je het recept delen op de website van jouw B&B en op jouw social media kanalen.

9. Presenteer lokale informatie

Presenteer lokale informatie tijdens het ontbijt. Je kunt bijvoorbeeld brochures en flyers aanbieden van lokale bezienswaardigheden, evenementen en attracties. Tijdens het ontbijt kunnen de gasten dan alvast de activiteiten van de dag bespreken. Dit zal jouw gasten helpen om hun verblijf nog specialer te maken en hen het gevoel te geven dat ze de omgeving echt verkennen.

10. Wees creatief

Wees creatief met het ontbijt. Probeer bijvoorbeeld een picknickontbijt aan te bieden voor gasten die graag buiten willen eten of een ontbijt op bed voor gasten die graag wat langer willen uitslapen of wat rustiger willen opstarten. Ook kun je een thema ontbijt maken zoals een ‘chocolade ontbijt’ met verschillende soorten chocoladebroodjes, chocoladehagelslag en zelfs chocolademelk met marshmallows. Of een ‘fruitsmoothie ontbijt’ met verschillende soorten verse vruchten, yoghurt en muesli voor een gezonde start van de dag.

Een onvergetelijke ervaring

Het ontbijt is niet alleen een maaltijd, maar een ervaring. Door gebruik te maken van lokale ingrediënten, unieke recepten, een persoonlijke touch, gezonde opties, themaproducten, een goede presentatie, flexibiliteit en het delen van recepten kun je het ontbijt van jouw B&B omtoveren tot een onvergetelijke ervaring voor jouw gasten. Met deze tips kun je je B&B onderscheiden van anderen en jouw gasten een ontbijt bieden dat ze zich nog lang zullen herinneren.

-> Jorine de Bruin verzorgt met haar bedrijf Hoteljournalist contentcreatie op maat voor gastenverblijven (B&B, hotel, vakantiehuis). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast speciaal voor gastenverblijfeigenaren, vind je op haar website.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws