Sanitair: de badkamer

Auteur: Redactie
18 juni 2007
Sanitair: de badkamer

U heeft besloten een Bed & Breakfast te beginnen of u draait al een tijdje mee. Dat betekent dat u een aparte badkamer (nodig) heeft voor uw gasten. Want hoe prettig u uw gasten ook vindt, u komt ze liever niet tegen in uw eigen badkamer.

Een badkamer uitkiezen voor gasten is net zo moeilijk als voor uzelf. U wilt een badkamer die lang mee zal gaan qua materiaal, sfeer of tijdsgeest. Een badkamer is immers een forse investering! Het beste kunt u bij sanitairspecialisten uw licht opsteken en daar vervolgens uw eigen gevoel bij analyseren. Of u wilt zelfstandig de badkamer installeren (dan is het raadzaam de tegels bij een tegelhandel te halen in plaats van direct bij de vaak veel duurdere verkoper) of u laat de badkamer installeren (Probeert u dan eens of dit bij de prijs inbegrepen is). Zorg ervoor dat de basis van uw badkamer u bevalt. Daarna kunt u zelf de badkamer een ‘gezicht’ geven door sfeer, accessoires en uw schoonmaakpatroon.

Sfeer

De sfeer in de badkamer wordt grotendeels bepaald door het gebruik van tegels en accescoires. Tegels zijn hygiënisch, vochtbestendig en makkelijk in onderhoud. En het prettige van tegels is dat er niet echt trends in te onderscheiden zijn. In feite zet u zelf de trend. Latijns-Amerikaans, Mediterraan, Oosters of Hollands wit? Voor ieder thema zijn er tegels te krijgen waarbinnen u vervolgens uw eigen stijl bepaalt. Het is zo eenvoudig: grootformaat, miniatuur glasmozaïek, of voor de speelsheid een combinatie hiervan. En wat dacht u van langwerpig of vierkant? Glanzende tegels voor een hightech-effect of ongeglazuurd voor een nostalgische sfeer om maar wat te noemen. Heeft u de kleur van de tegels bepaald, dan krijgt u ook nog te maken met het kiezen van de materiaalsoort. Keramische tegels zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen voor een strak effect zorgen. Het duurdere natuursteen biedt deze mogelijkheid niet, maar heeft wel een prachtige unieke uitstraling. Het belangrijkste is echter dat u de sfeer kiest die bij uw Bed & Breakfast past.

Accessoires

Accessoires maken het mogelijk om de sfeer en de uitstraling van de badkamer regelmatig aan de tijdgeest aan te passen. Accessoires kunnen het uiterlijk van de badmeubelen versterken of een kleurig accent geven aan de ruimte. Badkamerspiegels, opbergkastjes en -bakjes, douchegordijnen, badmatten, handdoeken; al deze kleine artikelen bepalen mede de sfeer in uw badkamer. Voor iedere badkamerstijl zijn bijpassende accessoires te vinden. Een accessoire kan door kleur eruit springen, al hoeft dat niet persé zo te zijn. Het spelen met kleur levert in ieder geval wél resultaat op. Heeft u bijvoorbeeld een lichtgetinte badkamer, dan kan een schaaltje met veelkleurige potpourri een grappig accent geven. U kunt ook bijpassende of juist extra opvallende handdoeken neerhangen. Heeft u nog een ouderwets douchegordijn? Dan kunt in de zomer bijvoorbeeld een fris of bloemig gordijn ophangen, terwijl u in de winter misschien een ‘kerstsfeer’ wilt oproepen of een winterlandschap als afbeelding gebruikt. Krijgt u veel kinderen in uw B&B, dan is het altijd makkelijk indien uw wat kinderspeelgoed voor in bad, of wat speelse afbeeldingen heeft.

Schoonmaken

Hoe klein of simpel een badkamer ook is, fris en schoon is een vereiste. Iets wat snel in het oog springt  áls het vies of aangetast is, is het kitwerk. Toch kan 'schoon' niet voorkomen dat het kitwerk in badkamers wordt aangetast. Gelige en zwarte plekken sluipen in het kitwerk en zijn een doorn in het oog van de gasten De vervuiling van het kitwerk komt voornamelijk door zeep, shampoo en kalkresten. Als er te vaak water op de voeg blijft staan, is een frisse uitstraling soms binnen een jaar al verleden tijd. Naast het kitwerk zijn verkleuringen, schimmels, vlekken en kringen taboe. Gebruik de juiste producten, volgens de juiste methode in de juiste frequentie en je bereikt meer in minder tijd. Goede schoonmaakmiddelen voorkomen krassen, houden het sanitair glimmend en zorgen ervoor dat tegels als nieuw blijven. In wezen zijn er drie verschillende soorten schoonmaakmethodes: sproeireiniging (de bekende flacons), natte reiniging (de emmer met sop) en microvezelreiniging. Deze laatste methode is erg populair en biedt diverse voordelen. Buiten dat het goed reinigt, zorgen de microvezels voor fraai blinkende spiegels en baden. Ook het verwijderen van haren gaat uitstekend. Belangrijk voordeel hiermee is dat u minder vaak op de knieën hoef dan met een conventionele schoonmaakmethode. Hetgeen weer ergonomisch verantwoord is én tijd bespaart.

BBN15

Overig nieuws