De gemeenten verwachten in 2014 660 miljoen euro aan parkeerbelasting binnen te kunnen halen. Dat is weer 15 miljoen euro meer dan in 2013, en 94 miljoen euro meer dan in 2010. Amsterdam begroot veruit het
hoogste bedrag aan parkeergelden: 162 miljoen euro. Wat betekent dit voor de horeca in gebieden met parkeergeld?
*In 155 gemeenten betaald parkeren*
Het CBS heeft berekend dat 155 gemeenten parkeerbelasting innen. Het aantal gemeenten met betaald parkeren verandert de laatste jaren nauwelijks. De opbrengst uit parkeerbelasting stijgt door tariefverhogingen en de uitbreiding van zones voor betaald parkeren. Op steeds meer plaatsen en gedurende een steeds groter deel van de dag moet voor parkeren worden betaald.
*Nadelen voor horeca*
Uitbreiding van de parkeerzones kan nadelig zijn voor bestaande horeca in juist deze gebieden: met name wanneer de horecagelegenheid zich (net) buiten het centrum bevindt. In Enschede bijvoorbeeld: daar kwam in het verleden de horeca in actie omdat de parkeertarieven in de avond bijgesteld zouden worden naar hetzelfde tarief als overdag. Dat kost klandizie en omzet.
*Parkeergelden zijn belangrijke inkomstenbron*
De parkeerbelasting is voor Amsterdam een belangrijke inkomstenbron. Met een begrote opbrengst van 162 miljoen euro vormt deze belasting in 2014 ruim 27 procent van de totale inkomsten uit heffingen. In Zandvoort maakt de parkeeropbrengst ruim 26 procent uit van de inkomsten uit heffingen. Voor 39 gemeenten, een kwart van alle gemeenten die parkeergelden innen, bedraagt de opbrengst 10 procent of meer van de heffingsinkomsten.
*Grote gemeenten aan kop*
De vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht innen bijna de helft van de Nederlandse parkeerbelasting. In veel kleine gemeenten hoeft vaak helemaal niet betaald te worden om te parkeren. In een kwart van de gemeenten met minder dan 50 duizend inwoners en in negen van de tien grotere gemeenten (50 duizend inwoners en meer) moet parkeergeld worden betaald.
~Bron: CBS~
~Thijs Jacobs~
Parkeerbelasting nadelig voor horeca?
28 maart 2014