Ontbijt: tijd voor het creatieve ontbijt

Auteur: Redactie
18 maart 2012
Ontbijt: tijd voor het creatieve ontbijt

De gast in een bed & breakfast kijkt altijd vol verwachting uit naar het ontbijt. Is er verse jus d’orange, lekkere broodjes, uitgebreide keuze in beleg en welke touch van de b&b-eigenaar vindt men terug in het ochtendmaal? Om aan deze verwachtingen te voldoen: een inspiratiepagina met ervaringen van ondernemers. Tijd voor het creatieve ontbijt.

Volgens trendwatcher Vincent van Dijk is lang en uitgebreid ontbijten dé trend van 2012. Gasten zouden weer terug willen naar oerproducten en gezond eten wordt nog belangrijker. “Mensen drinken bijvoorbeeld gemberthee; niet omdat ze het lekker pittig vinden, maar omdat het goed voor ze is”, vertelt de trendwatcher. Het medische aspect wordt belangrijker, ook bij de eerste maaltijd van de dag. Om uit te blinken met het ontbijt, zou de inzet van streekproducten een optie kunnen zijn. Met de presentatie van producten uit het gebied waar de b&b is gevestigd, kan een eigenaar het ontbijt bijzonder maken. Uit onderzoek is gebleken dat gasten waarde hechten aan lokale producten. Door het globaliseringproces ervaart men alles als groot en anoniem. Gevolg is dat gasten op zoek gaan naar vastigheid en die terugvinden in regionale producten.

Fruit uit de streek

Riet Maas, eigenaresse van b&b d’Ouwe Grutter in Wagenberg, biedt een ontbijt aan met streekproducten en speelt zo in op deze trend. “Ik presenteer onder andere vleeswaren van de slager uit het dorp. Hij zegt dat het van de koe en het varken uit de streek is. Kaas, boter, yoghurt, melk en honing koop ik bij de lokale Kaasboerderij in Made en mijn zelfgemaakte jam wordt gemaakt van fruit uit de streek”, vertelt Riet. De buitenlandse gasten genieten extra van de regionale, nationale producten.

Variëren is creëren

Om het ontbijt creatief en gevarieerd te houden, kiezen eigenaren voor afwisseling. “Ik probeer elke dag iets anders te serveren”, vertelt Netty Rook van b&b Carpe Diem in Oirschot. “Gasten die hier meer dan één nacht verblijven, krijgen de keuze uit een gekookt ei, gebakken ei, roerei met of zonder bacon. Maar daarnaast probeer ik steeds receptjes uit, zoals coddled eieren in weckpotjes, spek en ei op een pitabroodje, diverse smoothies of tomatentoast met ei.”

Netty vindt dat je gasten moet verwennen met het ontbijt. Ze is constant bezig met het verbeteren van de kwaliteit ervan en experimenteert erop los. “Ik denk dat mijn ochtendmaaltijden creatief zijn omdat ik mijn best doe iets anders te serveren dan de gasten verwachten bij een b&b. Ik haal veel recepten van internet en geef er mijn eigen draai aan. Ik wissel ook vaak van servies”, aldus de eigenaresse van Carpe Diem.

Ontbijt moet verrassen

Manja Smit en Tjeerd Rinsma laten met het ontbijt van hun b&b Lutje Lollum zien hoe creatief ze zijn. “Wij bakken verschillende broodsoorten zelf, zoals dubbelbrood, suikerbrood en roggebrood”, vertelt Manja. Het duo biedt een streekkaas uit Friesland aan. “Onze ervaring is dat men het fijn vindt om te kunnen kiezen.” De b&b serveert zelfgemaakte jam en eieren van de kippen op de boerderij. Tjeerd is ook actief in de keuken en presenteert vers fruit als een klein ‘schilderijtje’. Daarnaast bedenkt hij iedere keer een toetje.

“Als de gasten meer dan één nacht verblijven, krijgen ze elke ochtend een variatie op het ontbijt. Het ontbijt moet verrassen. Dat houdt het spannend, voor zowel de gast als voor ons. Uiteraard mag verse jus d’orange niet ontbreken”, aldus Manja.

De presentatie van het ontbijt is een kans voor b&b-eigenaren om een bijzonder souvenir mee te geven aan de gast. Een goed en verrassend ontbijt vergeet immers niemand zomaar.

BBN15

Overig nieuws