Het kwam onverwacht en ongepland: de kans om drie monumentale huizen op de Zaanse Schans te huren. Hij heeft zijn eigen managementonderneming, zij is directeur van het kunstcentrum in Zaanstad. Maar toen deze kans zich voordeed, besloten Rob La Grand en Isabella de Jong hem met beide handen te grijpen. Ruim een jaar later opende ‘Heerlijck Slaapen’.
Ze werden ING Starter van de Maand september en sinds de opening van het gastenverblijf is elk weekend volgeboekt. Toch hadden La Grand en de Jong geen specifieke plannen voor een bed & Breakfast, vertelt Isabella.
Hoe is het idee ontstaan?
“Rob had een eigen onderneming gestart en ik was helemaal happy met mijn baan. Toen kregen we de kans om drie prachtige monumentale woningen te huren. Wij zijn helemaal Zaanstadfan. We houden van deze streek. Dit stukje erfgoed, daar wilden we wat mee. Het voelde alsof de bed & breakfast ons uitkoos. We besloten te verhuizen en Heerlijck Slapen te starten, naast het werk dat we al deden. Dat viel niet mee. In eerste instantie zou Rob twee dagen per week overhouden voor het werk in het gastenverblijf, maar hij kreeg het zo druk dat daar geen sprake van was. Dan belden we elkaar op: “Kun jij wat eerder weg om nog even schoon te maken?” Gelukkig helpen onze kinderen (10-25 jaar, red.) mee. De Zaanstadkoorts is op hen overgeslagen en gasten vinden het heel erg leuk als ze bij het inchecken onze kinderen zo enthousiast horen vertellen. Dat kan bij een b&b, dat je ingecheckt wordt door kinderen.”
Hebben jullie veel moeten verbouwen?
“Het opstarten van Heerlijck Slapen was heel pittig, omdat er sprake is van monumenten. We moesten alles overleggen met Monumentenzorg. Bij verbouwingen mag je alleen maar dingen toevoegen, niets veranderen. Zo hebben we van inloopkasten badkamers gemaakt, dat mocht dan nog wel. Het inrichten was natuurlijk wel een feestje, we kozen een prachtige authentieke uitstraling met alle moderne comfort. Deze bed & breakfast is voor mij eigenlijk ook een kunstproject.”
Hoe is de belangstelling?
“Heerlijck Slaapen loopt heel erg goed. In het weekend zitten we altijd vol en ook doordeweeks wordt het steeds drukker. Als gasten komen inchecken terwijl wij er niet zijn, kunnen ze terecht bij het restaurant vlakbij. Daarmee werken we nauw samen. Dat restaurant verzorgt het ontbijt voor onze gasten, en samen kunnen we leuke arrangementen aanbieden. Onze panden zijn heel mooi en dat trekt ook gasten.”
En de toekomst?
“Ik zeg altijd maar: ‘We weten nu hoe het moet.’ Ik houd van Nederland, maar niet zo van het klimaat. Ik zou wel wat meer ruimte willen hebben. Wat mij betreft zitten we over tien jaar in Frankrijk, met een bed & breakfast in een mooi oud kasteel. Maar dat moet ik eerst nog even met Rob overleggen…”
BBN15