Een ei hoort erbij

16 maart 2009
Een ei hoort erbij

Eieren met Pasen. Zo vanzelfsprekend, maar waarom eigenlijk? Er zijn talloze verklaringen. De meest praktische is dat met Pasen er een eind komt aan de vastentijd. In de vastenperiode kwam er veertig dagen lang geen eitje op tafel. De kippen waren met de alsmaar langer wordende dagen daarentegen wel weer meer eieren gaan leggen. Met Pasen lag er dus altijd een aardig voorraadje.

Recept 1: *{color:green}Bruin bolletje met ham en ei*

Ingrediënten (1 persoon)
1 zacht bruin bolletje
2 eetlepels sandwichspread komkommer
1 plakje ham
1 hardgekookt ei
blaadjes veldsla

Bereiding:
• Snijd het bruine bolletje open en bestrijk de snijvlakken met sandwichspread komkommer.
• Vouw het plakje ham losjes dubbel en leg dit op de onderkant van het broodje.
• Snijd een hardgekookt ei in plakjes en leg de plakjes dakpansgewijs op de ham met blaadjes veldsla ertussen.

Tip: Voor liefhebbers van een pittig begin: vervang de sandwichspread door een eetlepel mayonaise en een halve theelepel sambal manis of sambal badjak en leg dan wat plakjes komkommer onder de ham.

Recept 2: *{color:green}Meergranenbroodje met eiersalade*

Ingrediënten (3 personen)
2 hardgekookte eieren
2-3 eetlepels yoghurtmayonaise of yoghurtdressing
1 eetlepel bieslook
versgemalen zwarte peper
3 meergranenbroodjes
halvarine
50 g gemengde jonge (blad)sla

Bereiding:
• De eiersalade kunt u al de dag ervoor zelf maken of u gebruikt van kant-en-klare eiersalade.
• Voor zelfgemaakte eiersalade voor snijdt u de eieren in stukjes en mengt ze met yoghurtmayonaise of yoghurtdressing en bieslook. Voeg zout en peper naar smaak toe.
• Snijdt de broodjesopen en besmeer de snijvlakken dun met halvarine. Verdeel wat gemengde (jongeblad)sla over de onderkant en van de broodjes en schep er 2-3 eetlepels eiersalade op.
• Zet de bovenkant van de broodjes er op.

Recept 3: *{color:green}Deens smörrebröd met roerei en garnalen*

Ingrediënten (1 persoon)
2 sneetjes lichtbruin roggebrood
1 eetlepel boter
2 blaadjes kropsla
2 eieren
2 eetlepels melk of room
25 g geraspte belegen kaas
versgemalen peper
1 eetlepel vers basilicum, in reepjes
25 gram (Hollandse) garnalen
2 kerstomaatjes, gehalveerd

Bereiding:
• Besmeer de sneetjes roggebrood dun met boter en leg er een blaadje sla op. Druk dit iets plat.
• Klop in een kom de eieren los met de melk en kaas en zout en peper naar smaak.
• Smelt de rest van de boter in een steelpan en voeg het eimengsel toe.
• Laat het ei al roerende op zacht vuur stollen tot het glanst. Schep de helft van het basilicum en de garnaaltjes erdoor.
• Schep het roerei op de sneetjes roggebrood en verdeel de rest van de garnalen en het basilicum erover. Leg de kerstomaatjes erop.


Recept 4: *{color:green}Egg Benedict*

Ingrediënten (2 personen)
4 eieren M of L
hoge kookpan met water en een scheutje azijn
2 Engelse muffins
Baconplakjes
Hollandaisesaus naar wens zelfgemaakt of kant-en-klaar
citroensap en zout naar smaak

Bereiding:
• Halveer de muffins en bak de baconplakjes krokant.
• Breek ieder ei in een apart kopje.
• Breng het water met de azijn aan de kook totdat er belletjes te zien zijn.
• Draai met een houten pollepel een draaikolk in het water en laat één ei voorzichtig in het water glijden.
• Schep steeds met 2 lepels het wit om de dooier heen en laat stollen.
• Herhaal met de andere eieren.
• Zorg voor een warme Hollandaisesaus.
• Schep de eieren op de met bacon bedekte muffins en overschenk met de saus.

Alle recepten, met uitzondering van Egg Benedict, komen van het Voorlichtingsbureau Brood. www.brood.net

Overig nieuws