Drinken: wat, wat, wat? Water!

Auteur: Redactie
Drinks 18 juni 2012
Drinken: wat, wat, wat? Water!

In Nederland is water een prima tafelpartner. Maar waarop moet je letten om van mineraalwater de perfecte partner aan tafel (of op de gastenkamer) te maken?

Er zijn drie kenmerken die bepalend zijn voor het kiezen van de juiste soort mineraalwater bij het eten: mineraalgehalte, serveertemperatuur en hoeveelheid koolzuur. De keuze voor een bepaald mineraalwater bij het eten hangt onder meer af van de mineraliteit van het water. Dit versterkt de smaken van een gerecht. De mineraliteit bestaat uit onder meer de componenten magnesium, calcium en natrium.

En het verschil tussen bronwater en mineraalwater? Dit kun je zien als het verschil tussen een huiswijn en een châteauwijn. Gewoon bronwater is dan de huiswijn en mineraalwater is de kwaliteitswijn die op het château is gebotteld. Water heeft méér dan alleen een watersmaak.

Op kamertemperatuur

De temperatuur waarop het mineraalwater wordt geserveerd, is van groot belang voor de smaak. Het beste is om mineraalwater altijd op kamertemperatuur te serveren. Ook dan behoudt het water nog steeds zijn frisheid. Water van slechte kwaliteit moet je maar lekker koud drinken.

Het koolzuurgehalte geeft levendigheid aan het mineraalwater. Koolzuur is geur-, kleur- en smaakloos, maar heeft een grote invloed. De term ‘plat water’ is voor waterkenners en watersommeliers ‘not done’. Zij spreken liever over ‘niet-bruisend water’.

Waterbar

Krijgen we straks in restaurants waterarrangementen per gang? In San Francisco bestaat al een heuse waterbar. De Belgische watersommelier Roland Vanden Abbeele geeft advies voor water aan tafel. Hij verkiest liever één watersoort het hele diner door, dan bij iedere gang losse glazen van verschillende soorten mineraalwater.

Mineraalwater is veel méér dan alleen maar water. Het helpt om extreme smaken te neutraliseren, waardoor de pure smaken van gerechten beter tot hun recht komen. Speciale waters zijn een duidelijke meerwaarde voor horecaondernemers, dus waarom ook niet in de professionele bed & breakfast? Doe er uw voordeel mee.

BBN15

Overig nieuws