Dit zijn de meest gastvrije steden van Nederland in 2024

Auteur: redactie
Awards Toerisme 25 januari 2024
Dit zijn de meest gastvrije steden van Nederland in 2024

Om het voor iedereen gemakkelijker te maken om de meest gastvrije pareltjes te vinden, maakt Booking.com voor de twaalfde keer de tien meest gastvrije steden in Nederland bekend. Den Burg mag zich dit jaar met trots de meest gastvrije bestemming van Nederland noemen. Friesland staat dit jaar ook in de schijnwerpers en is een van de meest gastvrije regio’s ter wereld.

Aan de hand van 309 miljoen geverifieerde beoordelingen wereldwijd en als erkenning voor het leveren van uitstekende service en gastvrijheid, ontvangt een recordaantal van 1,48 miljoen reispartners een Booking.com Traveller Review Award 2024. Hieronder vallen 12.487 accommodaties in Nederland. 

De meest gastvrije steden

Naast een bucket-list waardige wereldwijde lijst wordt ook in Nederland onze hospitality sector goed beoordeeld. Nadat afgelopen twee jaar de Zeeuwse kust de eerste plek wist te veroveren, voert nu het grootste Waddeneiland van Nederland de lijst aan. Texel, beroemd om zijn uitgestrekte stranden, gezellige dorpen en prachtige duinen, is niet alleen een ideale plek om te ontspannen, maar biedt ook een overvloed aan activiteiten. Of je nu met het gezin Ecomare bezoekt, naar het strand gaat om te kiten of strandzeilen, of een middagje strandjutten kiest, er is voor ieder wat wils. Het is dan ook geen verrassing dat Den Burg, De Cocksdorp en De Koog schitteren in de top 10 lijst van meest gastvrije steden in Nederland. Met verse vis uit de Noordzee, lokale lekkernijen van boerderijen en een verfrissende Skuumkoppe is een bezoek aan dit Waddeneiland in 2024 een must.

Meest gastvrije steden in Nederland

Bestemmingen moesten ten minste 50 accommodaties hebben op Booking.com om te worden opgenomen in deze lijst en werden gerangschikt op - in verhouding - het hoogste aantal award winnaars per bestemming.

 1. Den Burg
 2. De Cocksdorp
 3. Middelburg
 4. Noordwijk
 5. Zoutelande
 6. Schoorl
 7. Katwijk aan Zee
 8. De Koog
 9. Oostkapelle
 10. Otterlo

"De Traveller Review Awards zijn onze manier om onze partners te bedanken voor de eersteklas service die ze aan reizigers bieden. "We onderscheiden hen daarom graag  publiekelijk voor de cruciale rol die zij spelen in onze missie om het voor iedereen gemakkelijker te maken de wereld te ervaren," aldus Elsbeth van Eekeren, Area Manager Benelux bij Booking.com.

Regio Friesland is wereldwijd erkend voor de gastvrijheid 

De meest gastvrije plekken op aarde tonen dit jaar een breed scala aan wereldwijde bestemmingen. Van retraites in de Alpen, het bewonderen van het Noorderlicht in Lapland tot misschien wel de legendarische Elfstedentocht in ons eigen Friesland, deze regio’s zullen het komende jaar de beste service garanderen aan reizigers van over de hele wereld.

Meest gastvrije regio’s ter wereld:

Een regio moest minimaal 200 in aanmerking komende accommodaties hebben op Booking.com om te worden opgenomen in deze lijst en werden gerangschikt op het hoogste aantal award winnaars als percentage van het totale aantal accommodaties in een regio. Elk land kon slechts één keer worden opgenomen. 

 1. Perthshire, Verenigd Koninkrijk
 2. Penghu, Taiwan
 3. Boyacá, Colombia
 4. Trentino - Alto Adige, Italië
 5. Los Lagos, Chili
 6. Erongo, Namibië
 7. Otago, Nieuw-Zeeland
 8. Lapland, Finland
 9. Asturië, Spanje
 10. Friesland, Nederland

Op het gebied van accommodaties gaan vakantiehuizen aan kop

In Nederland hebben 12.487 van het totale aanbod aan accommodaties een award ontvangen*, waarvan 10.800 in het aanbod home accommodaties (appartementen etc.) en 1.687 hotels. Dit jaar is met een stijging van 15 procent ten opzichte van vorig jaar het aantal vakantiehuizen het meest gestegen, gevolgd door appartementen en B&B’s. Hiermee tonen reizigers hun aanhoudende waardering voor een breed scala aan verschillende soorten verblijven en de unieke gastvrijheid die ze kunnen bieden. 

 1. Vakantiehuis: aantal awards 3.252
 2. Appartement: aantal awards 3.070
 3. B&B: aantal awards 2.446
 4. Hotel: aantal awards 1.537
 5. Chalet: aantal awards 672

Steden met de meest gewaardeerde accommodaties van Nederland

 1. Amsterdam, 752 awards
 2. Zandvoort, 394 awards
 3. Domburg, 166 awards
 4. Callantsoog, 153 awards
 5. Zoutelande, 146 awards
 6. Egmond aan Zee, 139 awards 
 7. Oostkapelle, 128 awards
 8. Rotterdam, 117 awards
 9. Middelburg, 113 awards
 10. Ouddorp, 112 awards

Fotografie: Booking.com

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws