Voor velen onder ons is de keuken een plek om tot rust te komen, een culinaire hotspot, een plaats waar creativiteit en smaak samenkomen. Een domein in het huis dat aandacht verdient, ook in een b&b.
De (vaak weinige) vierkante meters in een keuken moeten goed worden benut. De inrichting is daarbij van belang. Zorg dat u één richting op werkt. Dit betekent dat producten en materiaal telkens één richting volgen. Dit werkt overzichtelijk en is hygiënisch.
Denk na over de layout
De layout van een keuken is van belang en moet volgens de Stichting Vakbekwaamheid Horeca aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de indeling overzichtelijk zijn. Verschillende werkplekken moet u goed kunnen overzien; denk aan plekken waar u brood snijdt, waar u brood maakt of waar u boodschappen en ingrediënten neerzet. De werkplekken moeten zo ingedeeld zijn dat de bewerkingen achter elkaar uitgevoerd kunnen worden en logisch zijn. Er moet zo min mogelijk loop- en tilwerk op en tussen de werkplekken zijn.
De kracht van citroen
Door de juiste inrichting en route te volgen in uw keuken, blijft de hygiëne over het algemeen op maat. Het schoonmaken van de apparaten vergt niettemin de nodige tijd en aandacht. Ingewikkelde, vaak dure en niet-milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen werpen niet altijd hun vruchten af. De citroen is een simpele oplossing. Is uw koffiezetapparaat aan het vergelen, smeer het apparaat dan in met citroensap, even laten intrekken en daarna schoonspoelen met water en azijn. Citroenschijven in de magnetron: een ideale oplossing om deze schoon te maken. Plaats een kom met water en de schijven in de magnetron, verwarm dit 10 minuten op 800 watt en veeg het apparaat schoon met een doek.
Een pan met kokend water en citroensap op het fornuis onder de afzuigkap laat het vuil van het rooster van de kap verdwijnen. Zet het apparaat wel aan. Ontkalk uw waterkoker door citroenzuur samen met gekookt water een kwartier te laten intrekken. Spoel de koker een aantal malen goed na en het apparaat is ontkalkt. Zo ziet u maar dat een citroen niet altijd zuur is.
In veel b&b’s zal de keuken vooral gebruikt worden om het ontbijt klaar te maken en te serveren. Daarnaast zullen er steeds meer verblijven zijn die ook een avondmaal willen bieden. De keuken is daarom niet alleen een heilig domein vanwege het culinaire en creatieve gehalte, maar kan in de toekomst ook een heus verdieneiland worden.
BBN15