Ingrid Hartgerink vindt het behoorlijk spannend. Op de plek waar jarenlang varkens verbleven, wordt nu de laatste hand gelegd aan sfeervolle boerderijkamers. Het is voor Ingrid en haar gezin een nieuwe onderneming. Met veertien slaapplekken opent eind november hun bed & breakfast De Pepper. Een naam met een verhaal, lachen Ingrid en haar man Herman. Het is de naam waaronder de moeder van Herman in de buurt bekend stond: 'de pepper'.
De nieuwe bed & breakfast op het erf van de familie wordt omringd door majestueuze eiken. Het bevindt zich aan de Beckummerweg 48 op de gemeentegrens met Hengelo, om de hoek bij restaurant De Nachtegaal aan de Hengelosestraat. De voormalige stal is ingrijpend aangepakt. Dat moest ook wel, zegt Herman.
"Het gebinte was er slecht aan toe. En de stank van de varkens was in het gebouw getrokken." Er is gekozen voor nieuwe materialen in oude sfeer. De dakpannen zijn wel origineel. Die geven het bouwwerk een authentiek aanzien. Het idee voor De Pepper dateert al van ruim vier jaar terug. Maar alle noodzakelijke procedures hebben veel tijd gekost. De schuur stond op dat moment al zo'n drie jaar leeg.
De familie was gestopt met de varkenshouderij. Dat loonde niet meer. Alleen al door de steeds nieuwe eisen aan de huisvesting, vertelt Ingrid. Het plan voor boerderijkamers werd aangereikt door kennissen. Dat idee kreeg bij de familie snel voet aan de grond.
Ingrid: "Het leek me heel leuk. Het past ook goed bij mij. Het verzorgen doe ik graag. We hebben bovendien een groot gezin, dus ik ben ook gewend om voor veel mensen te zorgen." Ingrid heeft een hoofdrol in het plan. Als de bed & breakfast straks draait zal het grotendeels op haar schouders neerkomen.
Dochter Kathie, die nog op de middelbare school zit, popelt om mee te helpen. Herman Hartgerink heeft een belangrijke rol in de aanloop. Hij is timmerman en heeft veel vrije tijd geïnvesteerd in de afbouw van de boerderijkamers. Die zijn nu zo goed als klaar. Het gaat om zes kamers: twee met alleen bedden, de andere vier hebben een keukentje, eet-, zit- en slaaphoek. Voor de gasten is er ook een gezamenlijke ontbijtkamer.
Herman en Ingrid, die op hun erf nog zo'n 70 rosé-kalveren houden, hebben hun onderneming serieus voorbereid. Zo hebben ze bij vergelijkbare bedrijven proefgeslapen. Het heeft hen geleerd niet te karig te zijn met het ontbijt. "Maar je moet het ook niet overdreven luxe maken."
Voor de financiering van hun initiatief hebben ze een beroep kunnen doen op de provincie. Die heeft tussen de 30 en 40 procent van de bouwkosten op zich genomen uit het oogpunt van plattelandsvernieuwing. Ingrid kijkt reikhalzend uit naar de afronding. Lekker de ruimtes aankleden met sfeerelementen. En ontbijtjes bereiden voor de eerste gasten. Die moeten zich nog wel melden.
De open dag op 22 november is daar een opstapje voor. Boerderijkamers De Pepper houdt op zondag 22 november van 13.00 tot 17.00 uur een open dag.
"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20BedandBreakfastNieuws.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20BedandBreakfastNieuws.nl%0A%0Ahttp://www.bedandbreakfastnieuws.nl/nieuws/boerderijkamers-van-bb-de-pepper-bijna-af/
Boerderijkamers van B&B De Pepper bijna af
17 november 2009