B&B Inside: Het aantal reserveringen van dit jaar blijft achter

Auteur: Redactie
B&B Inside Ondernemen 15 maart 2024
B&B Inside: Het aantal reserveringen van dit jaar blijft achter

In de rubriek ‘B&B Inside’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers van B&B’s uit Nederland en het buitenland. De eerste stelling luidt: ‘Het aantal reserveringen dit jaar blijft achter vergeleken met (precorona)jaren.’

Gerard Bos van B&B Villa Branca in Barreiros, Portugal:

“Het is voor ons moeilijk te zeggen. Wij hebben geen echte precoronacijfers, maar zelfs in de coronaperiode, steeg onze jaarlijkse omzet. Wel zien wij tendensen in de nieuwe situatie. 

1. Er is geen verandering in waar de gasten vandaan komen. Dat was en is van over de hele wereld, waarvan de helft van de gasten Portugees is. Alleen Russen en Oekraïners komen niet meer.
2. Wel lijken gasten later, dus last minute, te boeken.
3. Ook boeken vakantiegangers, terwijl zij al in Portugal zijn, vaker.
4. De hoge kosten van de vliegtickets maken dat gasten of met meerdere personen met de auto komen of op het laatste moment boeken. 

Ik neig dus ‘nee’ te zeggen op de stelling.”

In B&B Villa Branca Barreiros in het midden van Noord-Portugal is plaats voor veertien personen in vijf luxe kamers en één ‘self-catering’ appartement. Gasten komen voor de cultuur, een sportieve of actieve invulling van hun vakantie in de natuur en het regionale eten en drinken.

Paul van den Engel van B&B De Engelhoeve in Roderwolde:

“Ik ben in de coronatijd (2021) gestart met mijn B&B, in 2022 had ik een omzetindex van 122 procent en in 2023 een index van 109 procent. Tot op heden zie ik dat het aantal reserveringen in 2024 lager ligt dan in dezelfde periode in 2023, een index van 85 procent. Januari was qua omzet goed: index 127 procent. Februari daarentegen slecht: index 75 procent, tot maart zit ik nu op een index van 95 procent. Ik verwacht voor dit jaar geen stijging van omzet. Februari heb ik geanalyseerd en de omzet blijft achter ten opzichte van vorig jaar, vanwege het aantal lastminute boekingen. Dit komt naar mijn mening onder andere door het slechte weer. Vorig jaar was de maand februari droger en zonniger. De weekendbezoeker beslist ruim van te voren, de doordeweekse bezoeker beslist last-minute en laat zich grotendeels leiden door het weer. Mijn B&B is gelegen nabij de stad Groningen in natuurgebied ‘De Onlanden’, een fiets- en wandelgebied. Conclusie: we hebben mooi weer nodig om meer gasten te trekken.

Mijn antwoord op de stelling is: tot op heden blijft het aantal reserveringen inderdaad achter op voorgaande jaren. Of deze trend voortzet in de komende maanden is een vraag waar ik nog geen antwoord op kan geven!”

B&B De Engelhoeve heeft twee kamers, voor vier personen per kamer met een landelijke en trendy uitstraling. In het luxe logement in het achterdeel van de woonboerderij bevinden zich twee ruime kamers met ieder een tweepersoonsbed.

Peter van Geffen van Boutique B&B Villa Dalhof in Berg en Dal:

“Oneens, we zitten qua reserveringen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. Enkele weekenden in voorjaar zitten al vol en nu wordt ook al voor de zomer geboekt. Villa Dalhof wordt wel redelijk vooruit geboekt, mensen willen zich kunnen verheugen op een mooi weekend weg op een prachtige plek; een mini vakantie. Ook worden we vaak geboekt voor een speciale gelegenheid, zoals een verjaardag of een 25-jarige vriendschapsviering; dat wordt vaak op tijd geregeld.”

Te midden van een stuwwal, bossen en wijngaarden vind je Boutique B&B Villa Dalhof. Deze bed and breakfast biedt drie suites en één kamer voor twee personen per accommodatie. Alle suites ademen historie met een koloniale, ‘botanical’ stijl.

Gretha ter Haar van B&B Aan de Zuyderzee in Bunschoten-Spakenburg:

“Ik heb de B&B nu anderhalf jaar. Ik ben na corona begonnen met de B&B en heb geen cijfers van daarvoor. Wat ik wel merk is dat de boekingen vergeleken bij vorig jaar iets achter lopen en dan vooral in het voorseizoen, zoals de maanden januari februari en maart. Misschien heeft dit met de onzekere tijd van de economie te maken dat mensen er toch iets minder vaak op uit gaan. Ik heb natuurlijk even gekeken of dit allen bij mij B&B het geval is. Maar ik zie dat mijn collega’s hier in Spakenburg ook niet allemaal vol geboekt zijn. Mijn conclusie is dus dat er iets minder wordt geboekt dan andere jaren.”

B&B Aan de Zuyderzee beschikt over één suite in thema Spakenburg met een tweepersoonsbed en een slaapbank. De accommodatie is gelegen middenin het karakteristieke centrum van Bunschoten-Spakenburg.

Debby van Wijngaarden van Stadhuisje Apeldoorn in Apeldoorn:

“Het CBS publiceerde onlangs deze cijfers: in 2023 verbleven er 49,7 miljoen gasten in de Nederlandse hotels en op campings en huisjesterreinen. Dat is 8,1 procent meer dan een jaar eerder. Nog niet eerder ontvingen deze accommodaties zoveel gasten. Vooral het aantal buitenlandse gasten nam toe; dat steeg met bijna een kwart naar 20,4 miljoen en is weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Het aantal Nederlandse gasten bleef ongeveer gelijk. Wij zijn in de coronacrisis gestart met onze B&B, we zijn nu vier jaar een ondernemend echtpaar. Voor ons is het dus lastig om goed op deze stelling te reageren. Onze bezettingsgraad is vanaf de start steeds tussen de 80 en 90 procent geweest. Wij ontvangen wel voornamelijk gasten uit Nederland, gevolgd door België en Duitsland.”

Vakantiehuis ‘Stadhuisje Apeldoorn’ bevindt zich vlakbij de bossen van de Veluwe. De volledig uitgeruste vakantiewoning, met alle privacy, is geschikt voor maximaal vier personen.

Mirjam de Haas van B&B Geliefd in Voorhout:

“Ik ben pas na corona opengegaan. Direct na de laatste lockdown in 2022 heb ik alleen een hoogseizoen gedraaid. Nu is de B&B één volledig jaar open.”

Gasten van B&B Geliefd komen vooral voor de bollenstreek, de Keukenhof of de stranden van Noordwijk en Katwijk. De twee kamers in de voormalige bollenschuur van familie Colijn & Zonen bieden plek aan ieder twee personen.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws