Pistoletjes, pitabroodjes, maïsbolletjes, croissants, vlechtbroodjes, meergranenbollen: allemaal voorbeelden van afbakbroodjes die vaak goed in de smaak vallen. En bij een lekker, uitgebreid ontbijt, mogen deze broodjes natuurlijk niet ontbreken. Makkelijk te bereiden en een extra verwennerij voor de gast. Om net even dat tintje extra te serveren zijn er verrassende combinaties met beleg, vruchten en kruiden mogelijk.
Recept 1: *{color:green}Pitabroodje met roerei*
De ideale manier om een ei op een verrassende manier te serveren. Het pitabroodje is nét even iets anders en door de vulling van het broodje heeft de gast een prima voldaan gevoel.
Ingrediënten (2p.)
2 pitabroodjes
2 eieren
25 ml melk
25 gram gerapte belegen kaas
1 bosuitje
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel boter
25 gram veldsla
3 kerstomaatjes, gehalveerd
Bereiding
 Rooster de pitabroodjes in de broodrooster.
 Klop intussen in een kom de eieren los met melk, kaas en uiringetjes.
 Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
 Smelt de boter in een pan en schenk het eimengsel erbij.
 Laat het eimengsel al roerende op zacht vuur langzaam stollen tot een glanzend roerei.
 Halveer de pitabroodjes en duw ze open.
 Vul de helften met wat toefjes veldsla en schep het roerei erin.
 Garneer met kerstomaatjes.
 Zet de gevulde pitabroodjes eventueel in een klein servetje gevouwen naast elkaar in een schaal.
Recept 2: *{color:green}Croissants met abrikoos en chocolade*
Een croissant heeft altijd al een luxe uitstraling, maar de croissant met abrikoos en chocolade is al helemaal op en top. Makkelijk te bereiden en net even dat extra-tje waarmee u uw gast kunt verwennen.
Ingrediënten (2p.)
3 gewelde abrikoosjes
2 eetlepels chocoladevlokken
2 eetlepels zure room of Griekse yoghurt
2 croissants
2 eetlepels sinaasappelmarmelade of lemoncurd
Bereiding
 Snijd 2 abrikoosjes fijn
 Meng de abrikoosjes met 2 eetlepels chocoladevlokken door de zure room of Griekse yoghurt.
 Snijd de andere abrikoosjes overlangs doormidden.
 Snijd de croissants open en bestrijk de onderkanten met sinaasappelmarmelade of lemoncurd.
 Schep de chocoladeroom erop en leg hierop de abrikoosjes.
 Strooi er ter garnering nog wat chocoladevlokken over en zet de bovenkant van de croissants er schuin op.
Recept 3: *{color:green}Meergranen broodje met selderij-wortelsalade*
Dit broodje mag natuurlijk niet ontbreken op de ontbijttafel en door het broodje te combineren met selderij-wortelsalade is hij ook nog eens geschikt voor de vegetarische gast. Ook lekker om mee te geven in een lunchpakket.
Ingrediënten (2p.)
2 meergranenbroodjes
4 eetlepels geraspte kaas
6 eetlepels selderij-wortelsalade
boter of margarine
Bereiding
 Schep de geraspte kaas door de selderij-wortelsalade.
 Snijd de meergranen broodjes open en besmeer de snijvlakken dun met boter.
 Schep de salade op de onderkant. Leg de bovenkant van het broodje erop.
Recept 4: *{color:green}Mueslibol met kaas en appel*
Een gezond broodje met een frisse smaak. Perfect voor de gast die graag iets anders wil proeven. Met dit broodje creëert u een origineel broodje met een frisse, vernieuwende smaak.
Ingrediënten (2p.)
2 mueslibollen
boter
2 eetlepels gemberjam
1/2 stevige appel
2 plakken gesneden jongbelegen kaas
Bereiding
 Snijd de mueslibollen open en bestrijk de snijvlakken met boter en gemberjam.
 Snijd de appel in dunne schijfjes.
 Vouw de plakken kaas dubbel en leg ze op de onderste helft van de broodjes.
 Leg de plakjes appel erop en leg de bovenkant van de mueslibol erop.
 Strooi voor een verrassende smaak eens wat verse korianderblaadjes tussen de kaas.
Alle recepten komen van het "Voorlichtingsbureau Brood":http://brood.net
Seveer een afbakbroodje op speciale wijze
1 januari 2009