“In de zomer kan je hier nog een tent in de tuin verhuren”

Auteur: robin bruggeman
Ondernemen in... Interview 13 december 2023
“In de zomer kan je hier nog een tent in de tuin verhuren”

Ondernemen in Middelburg. “Dit heb ik altijd gewild. Toen ik een jaar of 16 was dacht ik al: ‘Later ga ik in een kerk wonen.’ Nu ben ik nog geen 35 en heb ik het al voor elkaar, dat is wel kicken.” Aan het woord is Lies Bekkenkamp, die samen met naar man Peter sinds anderhalf jaar bed & breakfast De Kerck runt in de Zeeuwse hoofdstad.

De B&B is gevestigd in de voormalige Hervormde Kerk aan de Vogelstraat. Het in 1914 voltooide gebouw deed bijna 50 jaar lang dienst als gebedshuis, maar begin jaren ’60 bleek de kerk toch te klein voor de groeiende geloofsgemeenschap. De decennia erna werd het pand voornamelijk gebruikt als garage en opslagplaats en raakte het geleidelijk steeds verder in verval. Toen Bekkenkamp en haar partner de kerk vijf jaar geleden overnamen waren bijna alle ruiten kapot en moest er aan de binnenkant veel gebeuren: “De gemeente vond het heerlijk dat wij kwamen, aangezien zij al heel lang op zoek waren naar een functie voor het gebouw. Het heeft vanaf 1963 leeggestaan, op wat auto’s, aanhangers en heel veel duiven na”, blikt zij terug. “Wij hebben het op Funda gevonden: het was van een architect die er drie huizen van wilde maken. Het probleem was dat hij in Nieuwegein woonde en zijn familie daar niet weg wilde. Bovendien moest hij zelf veel aan het project doen en er bovenop zitten, dat werkt niet als je zo ver weg woont. Hij zat er echt mee omhoog en daardoor konden wij het voor een goede prijs overnemen.”

Na de aanschaf van het pand in 2018 woonden de Bekkenkamps met hun drie kinderen vier jaar lang in een schottenkeet naast de kerk. Op elk vrij moment werd er geklust aan het gebouw, dat onder meer een volledige nieuwe riolering en stuclaag nodig had. Haar achtergrond als bouwkundige kwam Bekkenkamp hierbij goed van pas: “Die studie ben ik gaan doen omdat ik oude gebouwen wilde redden. Ik vind herbestemmen fantastisch en er staat genoeg. Ik heb hiervoor 5 jaar als tekenaar bij een architectenbureau gewerkt en dacht in die tijd: ‘Ik zit gewoon weer nieuwe problemen te tekenen.’ Wat er nu gebouwd wordt zijn geen gebouwen die er over 500 jaar nog staan zoals het erfgoed van nu. Zeker beton, dat gaat een keer rotten en daar maken we alles van. Ik vind dat niet zo slim. Daarom dacht ik: ‘Ik wil meer herbestemmen, ik wil helemaal niet met die nieuwbouwrommel in de weer.’ Dat heb ik nu natuurlijk met m’n kerk gedaan en ik werk daarnaast als ZZP’er bij BOEi, waar maatschappelijk verantwoord wordt herbestemd.”

“Ik verbruik niet meer dan een normaal huis”

Het herbestemmen komt niet alleen terug in het gebruik van de kerk zelf, maar ook in de materialen die Bekkenkamp heeft gebruikt om het gebouw opnieuw gebruiksklaar te maken: “In de vloer zitten piepschuimen platen die vrijkwamen toen een HEMA grootschalig verbouwd werd. En in de muren zit ter isolatie papiercellulose, dat gemaakt wordt van oude kranten. Ik heb nu hele hoge RC-waardes (Resistance Construction, de warmteweerstand van het isolatiemateriaal, red.), waardoor ik niet meer verbruik dan in een normaal huis.” Bekkenkamp en haar gezin wonen nu ruim een jaar in de kerk. De twee gastenverblijven die zij verhuurt als bed & breakfast waren al eerder af: “Die heb ik geopend toen wij zelf nog in de keet woonden. Als ik daar nu aan terugdenk, heb ik zoiets van: ‘Wat dácht ik?’”, lacht ze. “Toen was mijn idee dat mensen dat wel leuk zouden vinden, maar ik weet niet of dat zo was. We verhuurden aan het begin alleen via Airbnb, omdat ik van mening was dat dit een platform is waar het iets ‘rommeliger’ mag. Toen het eenmaal af was hebben we Booking.com toegevoegd voor de serieuzere vibes en sinds een paar weken heb ik een eigen website.”

De Kerck heeft twee kamers: de Double Room met een tweepersoonsbed en de Family Room met een tweepersoonsbed en een driedubbel stapelbed. Gasten komen voornamelijk terecht bij de B&B via Booking.com en Airbnb, al is De Kerck ook te vinden op allyourz: “Dat is een leuk Zeeuws bedrijfje. Zij proberen het gat dat is ontstaan door het verlies van de VVV op te vullen. Ze hebben een platform gemaakt waarbij je allerlei activiteiten kan zien, restaurants kan vinden en overnachtingen kan boeken.” Het gastenbestand van de bed & breakfast bestaat voornamelijk uit Nederlandse en Belgische bezoekers: “Die zitten natuurlijk heel dichtbij. Af en toe komt er iemand ergens anders vandaan, maar de helft is Nederlands en verder zijn het vooral veel Belgen. In deze tijd van het jaar zitten we elk weekend vol. In de zomer wordt alles overspoeld met toeristen, dan kan je nog een tent in de tuin verhuren. Nu is het doordeweeks wat rustiger. Dat is ook prima; ik heb hiernaast nog mijn herbestemmingsprojecten, dus dit is niet het enige dat ik doe. Ik overweeg om eventueel een tiny house als gastenverblijf in de tuin te zetten. Als ik dan drie kamers verhuur hoef ik er niet meer per se bij te werken, al zal ik dat waarschijnlijk wel blijven doen.”

De schoonmaak van de kamers doet Bekkenkamp momenteel zelf en ook het ontbijt verzorgt zij: “Al heb ik dat wel wat versoberd vanwege mijn andere werk en zaken als de kinderen naar school brengen. Zeker voor maar een of twee gasten is het een hoop werk. Eerst maakte ik alles zelf, maar nu heb ik een standaard ontbijtmenuutje op de kamer liggen zodat gasten zelf een eitje kunnen koken in de eierkoker. Verder zijn er crackertjes, wat beleg en yoghurt van de boer in de koelkast. Dan kunnen mensen zelf bepalen hoe laat zij willen ontbijten. Sommige gasten gaan liever in de stad ontbijten, daarom heb ik een samenwerking met 2 zaken waar gasten 10 procent korting krijgen als zij een voucher meenemen die op de kamer ligt.”

“Dat was echt een les”

Bekkenkamp hanteert sinds dit jaar een minimale boekingsduur van drie nachten in de zomer en twee nachten buiten het hoogseizoen. De losse nachten die overblijven kunnen wel door gasten worden geboekt: “Dat deed ik hiervoor niet, maar ik merkte dat veel gasten best ver van tevoren één nacht boekten. De langere verblijven pasten er niet meer tussen. Het was wel dom om in de zomer geen restricties in te stellen, dat was echt een les. Het is ook veel relaxter voor gasten, want ze kunnen er pas om 15.00 uur in en dan moeten ze er om 11.00 uur de volgende ochtend alweer uit. Daarnaast scheelt het ook bergen was en schoonmaakwerk. Die familiekamer met een driepersoons stapelbed is een hoop werk als je dat elke dag moet doen.”

Bekkenkamp heeft nog niet gemerkt dat de nieuwe restricties tot ontevredenheid bij gasten hebben geleid: “En anders gaan ze maar naar een hotel, er zijn zoveel hotels bij gekomen in Middelburg. Ik merk dat de concurrentie is toegenomen doordat er grote, luxe hotels zijn geopend in mooie historische gebouwen. Onze prijzen zijn wel wat lager dan vorig jaar. Al is dat puur op gevoel, ik bepaal het zelf. Als ik merk dat het rustig is en er minder boekingen binnenkomen, verlaag ik de prijzen. Er bestaat een functie binnen Booking.com die dat doet, maar ik vond het zo naar dat een nacht in de zomer, als de vraag veel groter is, opeens 500 euro moet kosten. Ik zal nooit 500 euro voor een kamer vragen, dat vind ik echt van de pot gerukt.”

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws