B&B Inside: met de inkomsten uit mijn B&B kan ik voorzien in mijn levensonderhoud

Auteur: Redactie
B&B Inside Ondernemen 17 mei 2024
B&B Inside: met de inkomsten uit mijn B&B kan ik voorzien in mijn levensonderhoud

In de rubriek ‘B&B Inside’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers van B&B’s uit Nederland en het buitenland. De stelling luidt: ‘Met de inkomsten uit mijn B&B kan ik voorzien in mijn levensonderhoud.’

Gerard Bos van B&B Villa Branca in Barreiros, Portugal:

“Beïnvloedt de ‘omzet minus de kosten’ mijn levensonderhoud, of bepalen de ‘kosten van mijn levensonderhoud’ de druk op de omzet? Een interessante vraag. Het antwoord wordt bepaald door de kosten van het levensonderhoud en de kosten van de bed and breakfast. Alle Portugese kosten zijn afgestemd op het inkomen dat in Portugal wordt gegenereerd door mensen in loondienst of pensioen, en die inkomsten zijn vele malen lager dan in Nederland. In Portugal zijn de kosten voor levensonderhoud wel minder hoog dan in Nederland. Wij hebben geen huur of hypotheek, de tarieven van verzekeringen zijn significant lager en ook de prijzen van de dagelijkse boodschappen blijven achter ten opzichte van ons vaderland. Uitzonderingen zijn elektriciteit en brandstof. Een andere factor is de neveninkomsten. Inmiddels krijgen zowel mijn vrouw als ik enig pensioen. Dit is een absolute zekerheid en daarmee een buffer voor slechte seizoenen; en die hebben we gehad! In die jaren waren neveninkomsten noodzakelijk. Ik heb in de coronajaren, toen ik nog geen pensioen ontving, extra gewerkt in Nederland en Portugal. Voor dit en het komende jaar lijken de financiële uitdagingen kleiner te worden. Er wordt inmiddels meer geboekt vanuit zowel Portugal als de rest van de wereld. De stijging van de omzet van de afgelopen jaren zet door. Ja, we kunnen van onze B&B leven.”

In B&B Villa Branca Barreiros in het midden van Noord-Portugal is plaats voor veertien personen in vijf luxe kamers en één ‘self-catering’ appartement. Gasten komen voor de cultuur, de mogelijkheid voor sportieve of actieve activiteiten in de natuur en om te genieten van het regionale eten en drinken.

Peter van Geffen van Boutique B&B Villa Dalhof in Berg en Dal:

“We kunnen niet van onze accommodatie leven, maar dat hoeft voor ons ook niet. Onze B&B is open van mei tot en met september, meestal van woensdag of donderdag tot en met zondag. We noemen het ook wel onze ‘zomerhobby’. We zijn gevestigd in een groot rijksmonument dat erg duur is in het onderhoud. We vinden het leuk om andere mensen te laten meegenieten van Villa Dalhof. We houden wel geld over, maar dan rekenen we de onderhoudskosten van het monument en de tuinen niet mee. Per gewerkt uur is dat overigens een heel bescheiden bedrag. Sowieso valt het ons op hoe schappelijk geprijsd sommige B&B’s zijn. Daar kun je - zo denken we - niet veel aan overhouden, met de hoge kosten voor energie, wassen, schoonmaak, ontbijt et cetera.”

Omringd door een stuwwal, bossen en wijngaarden vind je Boutique B&B Villa Dalhof. Deze bed and breakfast biedt drie suites en één kamer voor twee personen per accommodatie. Alle suites ademen historie met een koloniale, ‘botanical’ stijl.

Debby van Wijngaarden van Stadhuisje Apeldoorn in Apeldoorn:

“We kunnen niet van onze B&B leven, we hebben allebei een parttimebaan ernaast. Maar eerlijk gezegd vinden we dat ook niet het belangrijkste. We ontvangen graag gasten. Het is hartverwarmend om te zien hoe ons Stadhuisje Apeldoorn het hele jaar door een tijdelijk thuis is voor zoveel prachtige mensen. Of het nu gaat om gezinnen die op zoek zijn naar ‘qualitytime’ of om vriendinnen die, zonder echtgenoten, eindeloos samen kunnen winkelen in de binnenstad van Apeldoorn. We ontvangen stellen die even ontsnappen aan de dagelijkse sleur, mensen die willen ontspannen en samen willen zijn, baasjes en bazinnen van zoveel lieve viervoeters en de viervoeters zelf. Zij vullen ons vakantiehuis met leven, liefde en geluk. Het Stadhuisje Apeldoorn is niet alleen óns vakantiehuis, maar ook een beetje dat van hen geworden.”

Vakantiehuis ‘Stadhuisje Apeldoorn’ bevindt zich vlak bij de bossen van de Veluwe. De volledig uitgeruste vakantiewoning, met privacy, is geschikt voor maximaal vier personen.

Paul van den Engel van B&B De Engelhoeve in Roderwolde:

“Met mijn inkomsten kan ik voorzien in mijn levensonderhoud. In 2020 is mijn B&B geopend en op dat moment dacht ik: ‘Als het nodig is dan neem ik er wel een parttimebaan bij’. Vanaf het begin is dit niet nodig geweest, wat ik dus niet had verwacht. Als je het goed wilt doen, ben je er fulltime mee bezig en de gast verwacht ook dat je er bent als dat nodig is. Ik doe op dit moment alles zelf en met drie kamers en een grote tuin is dat een hele klus. In vergelijking met mijn laatste baan, ik was werkzaam in de bloemen- en plantenbranche, valt het echter mee. Daar werkte ik gemiddeld 70 tot 80 uur per week en dat doe ik nu niet. In de nabije toekomst wil ik er wel verandering in brengen door diverse onderdelen uit te besteden, denk hierbij aan een wasserette, de schoonmaak of het tuinonderhoud. De basistaken zoals gastheer zijn en de boekingen verwerken, zal ik altijd zelf blijven doen. Ik vind dit ook het leukste onderdeel van het runnen van een B&B. Van een goedlopende B&B met voldoende kamers en de juiste bezetting kan je dus voorzien in je levensonderhoud.”

B&B De Engelhoeve heeft twee kamers met een landelijke en trendy uitstraling, elke kamer is geschikt voor vier personen. In het luxe logement in het achterdeel van de woonboerderij bevinden zich twee ruime kamers met ieder een tweepersoonsbed.

Gretha ter Haar van B&B Aan de Zuyderzee in Bunschoten-Spakenburg:

“Met de inkomsten uit de B&B kan ik niet voorzien in mijn levensonderhoud. Ik zou bijna zeggen ‘gelukkig niet’. Wij hebben een B&B met één kamer, dat is te kleinschalig om van te kunnen leven. We zijn dit begonnen als hobby en we sluiten de B&B ook regelmatig een paar dagen, als we zelf iets te doen hebben. En dat vind ik heerlijk. Ik hoef me ook niet druk te maken als er niet zoveel boekingen zijn - al komt dit niet zo vaak voor - en sta er daarom heel relaxed in. Het zou mij veel meer druk geven als de B&B mij moet voorzien in mijn levensonderhoud. We willen misschien wel uitbreiden met nog een accommodatie, maar voorlopig laten we het bij één kamer.”

B&B Aan de Zuyderzee beschikt over één suite met een tweepersoonsbed en een slaapbank. De accommodatie is gelegen midden in het karakteristieke centrum van Bunschoten-Spakenburg.

Mirjam de Haas van B&B Geliefd in Voorhout:

“Ik kan zeker van de inkomsten van mijn B&B leven. Tot 1 juni verhuur ik vier kamers, maar na die datum zullen dat er helaas nog maar twee zijn. Dit komt door een besluit van de gemeente, na een melding van een buurman. Hierdoor halveren mijn inkomsten. Dit betekent dat er voor mij veel verandert wat betreft mijn financiën. Het wordt nu voor mij belangrijk om het hele jaar door een hoge bezettingsgraad te hebben, tot twee kamers. En niet alleen tijdens het zomerseizoen zoals nu het geval is.”

Gasten van B&B Geliefd komen voor de bollenstreek, de Keukenhof of de stranden van Noordwijk en Katwijk. De twee kamers in de voormalige bollenschuur van familie Colijn & Zonen bieden elk plek aan twee personen.

Wil je de reacties lezen op andere stellingen? Klik dan hier.

Reacties via Instagram op de stelling: 

Boutique Bed & Breakfast Cum Grano Salis – Umbrië Italië:
“Dit hangt er vanaf waar de B&B zich bevindt. Van de extra's van de gasten hoef je anders niet veel te verwachten. Er wordt ter plekke weinig verteerd (bijvoorbeeld bij de honestybar).”

B&B VILLA BRANCA BARREIROS Portugal (heeft een reactie gegeven op Cum Grano Salis):
“Klopt. Upselling is lastig en dus onvoorspelbaar.”

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws