Uitgelicht: Creëer een goede sfeer

Auteur: Redactie
18 maart 2008
Uitgelicht: Creëer een goede sfeer

Een aangenaam verblijf in een Bed & breakfast kan onder meer vallen of staan met de inrichting van de kamer. Aan diverse aspecten zult u al veel aandacht hebben besteed, maar dacht u al eens aan de decoratie van en rondom het slaapgedeelte in de logeerruimte?

Dat gasten graag in een mooi ingerichte kamer verblijven zal u niet als nieuw in de oren klinken. En dat een goede nachtrust in comfortabele bedden bijdraagt aan een plezierig verblijf in uw B&B is ook geen wereldnieuws. Ongetwijfeld is er al voordat de eerste gasten hun entree maakten veel van uw tijd en aandacht gegaan naar de inrichting en aankleding van het onderkomen van uw bezoek. Naast de keuze voor lattenbodems, kussens, dekbedden en matrassen kan er nog veel meer met de bedden en het slaapgedeelte gedaan worden. Met weinig extra inspanning en vaak ook met slechts kleine investeringen kunt u net dat extra beetje gastvrijheid verlenen aan uw logees.

Mogelijkheden

De variaties om het slaapgedeelte extra te decoreren zijn natuurlijk eindeloos, een aantal makkelijk te realiseren decoratiemogelijkheden laten we de revue passeren.

U kunt bijvoorbeeld het bed beter laten inpassen bij de kamer wanneer u een aparte sprei over het bed legt. Wat ook een extra luxe uitstraling geeft is om extra sierkussentjes op het bed te leggen. Het vergt wat extra inspanning van de gasten om in het bed te komen en in het opmaken van het bed gaat wat extra tijd zitten, maar de chiquere uitstraling die het slaapgedeelte zo krijgt zal door menigeen gewaardeerd worden. Wanneer u een bed heeft dat qua materiaal en kleur misschien niet meer zo goed bij de kamer past dan kunt u denken aan het maken van een speciale rok (skirt) rondom het bed. Wie een beetje handig is met de naaimachine heeft zo het bed aangekleed zodat het weer goed bij het sfeerbeeld van de kamer past. 

Waar u ook voor kunt kiezen is om met decoratiemogelijkheden uw gastenkamer(s) een speciaal thema mee te geven. Een sprei in de kleuren van de Britse vlag, de Union Jack, en daarbij kussentjes met bijvoorbeeld de opdruk van dezelfde vlag, en een theeservies geven de kamer een Brits thema.

Niet het bed alleen

Denk niet alleen aan decoraties of extra aankleding van het bed zelf. Ook de ruimte om het slaapgedeelte kan wel eens wat extra aandacht krijgen. Zo kunnen bedlampjes sfeerverhogend werken. En wat dacht u van een mooie set waterglazen. Wellicht krijgen uw gasten wel een fles bronwater op de kamer. Water dat tegenwoordig in mooi vormgegeven flessen te krijgen is. Voor een paar euro aan extra investeringen geeft u het vertrek direct een extra luxe uitstraling.

Veel mensen kijken voor het slapengaan nog graag even naar de televisie. Heeft uw gastenkamer een tv? En is deze bijvoorbeeld van de standbystand af te halen via een schakelaar bij het bed, of is het stopcontact waarin de stekker van de televisie zit aan en uit te zetten met een afstandsbediening? Ook lezen veel mensen graag nog even iets voordat ze overgaan op de nachtrust. Heeft u een paar recente tijdschriften liggen, of een boek met korte verhalen? Veel gasten willen vaak meer weten over de streek of plaats waar men logeert. Wellicht kunt u een boekje aanschaffen over de geschiedenis van de plaats waarin uw B&B ligt.

Jongste gasten

Sommige kinderen vinden het best moeilijk om in een onbekend huis te overnachten. Uw jongste gasten kunnen zich meer op hun gemak voelen wanneer het bed aangekleed is met een of meerdere knuffelbeesten. Op een klein kaartje aan een halsbandje van een knuffeldier kan een welkomsttekstje staan waardoor het kind zich wat meer op zijn of haar gemak voelt in de ‘vreemde’ slaapkamer. Hou er wel rekening mee dat meerdere kinderen dezelfde knuffel zullen delen, dus een speelgoeddier dat in de wasmachine kan geniet de voorkeur.

Sfeer

Grofweg worden decoraties in vier verschillende stijlen onderverdeeld, namelijk; realistisch, gestileerd, fantasie en abstract. Sommige van deze stijlen kunnen als elkaars tegenpolen gezien worden. Bijvoorbeeld realistisch tegenover fantasie. Afgezien van welke stijlen er gekozen worden is er niets is zo belangrijk als het neer kunnen zetten van een prettige sfeer. Dat geldt natuurlijk ook voor uw Bed & breakfast. Gasten moeten van een aangenaam verblijf kunnen genieten in de gastenkamer. En omdat mensen graag over hun logeeradressen praten met vrienden, collega’s en bekenden is het voor u als Bed & breakfast houder fijn als die gesprekken een positieve lading hebben.

BBN15

Overig nieuws