Sanitair: wellness zónder legionella

Auteur: Redactie
18 maart 2008
Sanitair: wellness zónder legionella

Gasten willen steeds meer in luxe vertoeven. Er is in de gastvrijheidbranche eigenlijk al niet meer te spreken van een trend in wellness. Ontspanning en weldaad zijn doorgewinterde aspecten geworden. Daarom; waar op te letten bij de aanleg van sanitair vanuit de oogpunten van classificatie en risicopreventie.

Hoe leuk en luxueus alle nieuwe ontwikkelingen in douchetechniek zijn, de wensen van gasten moeten wel passen binnen de budgettaire en feitelijke ruimte die beschikbaar is. In zo’n zeventig procent van alle Nederlandse bed & breakfast locaties hebben de gasten eigen sanitair. En dit percentage blijft stijgen. Maar weinig logés willen ’s ochtends de badkamer delen met de eigenaren of andere gasten van de b&b. Waar kiest u zelf uiteindelijk voor? Een grote badkamer voor alle gasten, of eigen sanitair per gastenverblijf? Wilt u een kamer opofferen voor een ruime, luxe badkamer? En hoe hangen deze keuzes eigenlijk samen met de classificatienormen vanuit Bed and Breakfast Nederland voor het sanitair en de regelgeving omtrent legionellapreventie?

Classificatienormen en sanitair

Wanneer u uw bed & breakfast wilt laten classificeren bij Bed and Breakfast Nederland, dan moet (hoe Spartaans of luxe de gastenbadkamer ook is) het sanitair aan een aantal normen voldoen. Voor de classificatie tot drie tulpen is een eigen gastenbadkamer geen minimale vereiste. Bij de hoogste twee categorieën, vier en vijf tulpen, moeten gasten wel kunnen beschikken over een eigen badkamer met bad of douche en toilet, niet gedeeld met andere gasten. Voor alle classificaties geldt dat er in de bed & breakfast tenminste één (gemeenschappelijke) wasgelegenheid/badkamer aanwezig is voorzien van voortdurend beschikbaar stromend water en een afsluitbare afvalbak, luchtverversing, verlichting, een spiegel en de mogelijkheid om kleding en handdoeken buiten bereik van water op te hangen. Er moet ook worden gezorgd dat gasten de beschikking hebben over handdoeken en glazen bij wastafels. Voor de hoogte categorie, vijf tulpen, moeten gasten ook gebruik kunnen maken van gastenartikelen als shampoo en zeep. Bovendien dient de badkamer uitgerust te zijn met douche- of badmatten. Ook zijn een washandje en een badjas minimale vereisten in de hoogste categorie. 

Legionellapreventie

Naast de keuze qua inrichting en welke classificatie er nagestreefd wordt speelt er nog een belangrijk aspect mee bij sanitair. U wilt de risico’s voor de gezondheid van uw gasten tot het minimum beperken. Daarom moet ook aandacht uitgaan naar legionellapreventie.

Wanneer u een bedrijf bent en op uw pand een bestemming ‘logiesfunctie’ zit dan moet u voldoen aan de wet- en regelgeving met betrekking tot preventie van de legionellabacterie. Dit houdt in dat u een beheersplan moet hebben en per jaar twee keer monsters van het water moet laten nemen om de afwezigheid van de legionellabacterie aan te tonen. Er zijn een drietal mogelijkheden om dit aan te pakken. Uitbesteden, zelf doen of een combinatie van beide. Voor uitbesteden kunt u terecht bij adviesbedrijven voor water. Zij kijken uw waterleidinginstallatie na, adviseren eventuele aanpassingen volgens de laatste normen en u ontvangt een beheersplan. De aanpassingen dienen door een installateur uitgevoerd te worden. De watermonsters (een voor warm water en een voor koud water per keer) worden tweemaal per jaar afgenomen. Monsters kunt u laten nemen door hetzelfde wateradviesbureau of door de GGD. Prijzen voor een beheersplan variëren van 400 tot 600 euro exclusief watermonsters.

U kunt het ook zelf doen door er even voor te zitten. Op de website van de GGD Brabant kunt u een modelbeheersplan downloaden. U kunt uw installateur vragen of uw waterleidinginstallatie volgens de laatste eisen (NEN 1006) is geïnstalleerd. Daarna neemt u een plattegrond van uw bedrijf en woning en tekent de leidingen met de tappunten (douches en kranen) in op de plattegrond. In dit plan moet ook worden opgenomen waar en wanneer u temperatuur van het water moet meten. In een combinatievorm kunt u een start maken met de beschrijving en vervolgens een adviseur aanstellen om het plan met u door te nemen.

Als alles achter de rug en onder controle is staat uw gasten niets meer in de weg om van de door u geboden weldaad in de badkamer te genieten.

BBN15

Overig nieuws