Ontbijt: goed begin van de dag

Auteur: Redactie
18 november 2007
Ontbijt: goed begin van de dag

Bed & Breakfasts van groot tot klein doen hun best om iets speciaals van het ontbijt te maken. Niet onverstandig, want het ontbijt kleurt voor een belangrijk deel de herinneringen die gasten aan hun verblijf overhouden. Een goed verzorgd ontbijt is daarom van belang voor zowel de gast als de Bed & Breakfast. Maar wat schotelt u die ontbijters voor?

Italianen, voor wie la bella figura belangrijker is dan honger, snoepen 's ochtends van een cappuccino met een brioche; Duitsers arbeiten graag met een volle maag. De Britten doen daar nog een schepje bovenop: hun sausages - liefst druipend van het vet -, met gebakken eieren en spek, doen menig bloody foreigner gruwen. Nederland steekt hier als land zonder specifieke ontbijtcultuur wat mager bij af. De eerste maaltijd van de dag is echter niet zomaar bedacht. Het ontbijt levert maar liefst 10 tot 15 procent van alle benodigde voedingsstoffen en energie. Brood vormt daarin de basis. Gasten helpen er als het ware hun lichaam mee op gang. Brood heeft mede daarom een uitstekend imago. De Nederlandse consument vindt brood gezond, en apprecieert de waardevolle voedingsstoffen. Maar liefst een vijfde deel van alle voedingsstoffen en energie die we dagelijks nodig hebben, wordt geleverd door een goed ontbijt. En dankzij het omarmen van vreemde culturen is de variatie aan brood nog nooit zo groot geweest als nu. Daar kunt u als eigenaar prima op inspelen.

Vers

Als het maar vers is. Laat gasten de keuze tussen minstens drie soorten verse broodjes. Bagels, ciabatta, croissant, focaccia, de Franse boule zijn sfeerverhogend. Aangevuld met de Italiaanse bol, het kaiserbroodje, maïsbrood, naanbrood, Oberländer, Pain de campagne, een pitabroodje of Turks brood zijn het allemaal spannende varianten op de eenvoudige boterham (Onderschat echter de kracht hiervan niet) en het witte bolletje. Serveer een eitje naar keuze, koffie, thee, melk, verse jus d’orange en yoghurt. Ook verrassend kan een smootie voor het ontbijt zijn of een vers geperste fruitmix. Fruit is absoluut een aanrader, vooral als u met de seizoenen rekening houdt en bijvoorbeeld verse aardbeien, kersen of appels gebruikt. Kies voor het beleg zowel hartig (twee soorten kaas, twee soorten vleeswaar) als zoet (jam, honing, pasta, hagelslag en pindakaas).

Een beetje spelen met ingrediënten is nooit weg. Een vers takje peterselie doet het beter dan gedroogde blaadjes. Ook minder snel gebruikte ingrediënten in de ochtenduren inzetten kan lonend werken. De gast van tegenwoordig reist meer en meer en heeft vaak veel van de wereld en soorten ontbijten gezien. Gebruik daarom eens zalm, paté, leverworst of champignons. Of wat dacht u van verse roomkaas, Griekse yoghurt of zure room, guacamole, rookvlees en blokjes tomaat? Het zijn vaak de kleine smaken die het goed doen. Waarom niet eens in plaats van roomboter of halvarine een broodje smeren met mosterdmayonaise, verse roomkaas voorzien van ananas, kipfilet met kerrie, fijngehakte koriander of walnoten, parmaham en geschaafde venkel. In wezen is niets te gek om op een ontbijtbroodje te doen. Belangrijk is echter wel dat je als ondernemer weet wie je gasten zijn. Bij een behoudende gast heeft het geen zin om creatief te gaan stunten.

Thema

Wél interessant om aan te bieden zijn de zogenoemde thema-ontbijtjes. Feestelijke gebeurtenissen zijn voor de gast een extra leuke bijkomstigheid. En u maakt goede sier indien u zo attent bent om ergens van te voren al aan te denken. Wanneer mensen bij u een kamer boeken, is het een goed idee om terloops te informeren of er een extra reden is om iets speciaals te doen. Veel gasten zullen hier gretig op ingaan en u gerust vertellen of er een verjaardag, jubileum, pensioen of huwelijk speelt. Daarnaast vormen de bekende ‘speciale dagen’ als moeder- of vaderdag, Valentijn, kerstmis of Pasen het eveneens een speciale reden. Als B&B houder kunt u hier volledig uw fantasie in kwijt. Een speciaal ontbijt wordt al snel romantisch met de term champagne er in verwerkt. Ook buitenlandse thema’s wordt door de reislustige gast van tegenwoordig zeer gewaardeerd. Uiteraard is koploper hierbij het Engels ontbijt. Het Spaanse ontbijt met chocoladekoffie, Magdalena, manchegokaas en zoete of knoflookbroodjes doet het ook goed. Of wat dacht u van een Duits ontbijt met knäckebrood en Pumpernickel? Een Frans ontbijt wordt aangevuld met Franse kazen, druiven en noten en desnoods de keuze uit rode of witte wijn. Natuurlijk is een ontbijt niet compleet zonder leuke aankleding: brood in een mandje, vrolijke kopjes en prachtig bewerkte glazen zijn in feite een must. Het liefste serveert u de thee en koffie in een minikannetje. Het servetje wordt vervolgens in een speciaal model gevouwen en een bloem in een vaasje maakt het geheel af. Gasten mogen best een beetje verwend worden. Want een goed ontbijt is een lekker ontbijt. En tevreden gasten komen zeker nog eens terug. Eigenlijk is het niet anders dan het zo befaamde gezegde: behandel je gasten zoals je zelf behandeld wilt worden. En in het verlengde daarvan: creëer een goed ontbijt, want dat wilt u zelf ook hebben als u ergens anders gaat ontbijten.

BBN15

Overig nieuws