Ontbijt als onderscheid: zet in op een unieke beleving

Auteur: Redactie
18 maart 2008
Ontbijt als onderscheid: zet in op een unieke beleving

Dat de mens het ontbijt nodig heeft om een nieuwe dag gezond te starten is inmiddels een algemeen gedeelde mening. Het eerste eetmoment van een dag kunt u als houder van een Bed & breakfast prima gebruiken om u te profileren ten opzichte van andere logeeradressen.

Het ontbijt als eetmoment had tot voor kort voor veel Nederlanders niet zo veel betekenis. De snel gesmeerde boterham met kaas of hagelslag hoort bij menigeen ook nu nog gewoon bij het doordeweekse ochtendritueel. Maar sinds een aantal jaren ziet men dat er ook in Nederland steeds meer tijd en aandacht wordt besteed aan het ontbijt, zeker in het weekeinde, tijdens vakanties en op speciale momenten. Ook op logeeradressen is de eerste maaltijd van de dag een belangrijk moment. Het is bovendien een essentieel onderdeel van de totale beleving in een Bed & breakfast. Het laatste woord van onze branchenaam verwijst nota bene naar dit eetmoment!    

Wensen

In een onderzoek van TNO Voeding en het Voorlichtingsbureau Brood werd aan personen de vraag gesteld waaraan een ontbijt moet voldoen. De ondervraagden gaven spontaan de volgende antwoorden: lekker en smakelijk, voedzaam, gezond. Licht verteerbaar en snel klaar werden ook genoemd, maar minder vaak dan de eerste drie antwoorden. Aangenomen mag worden dat ook uw gasten hoogstwaarschijnlijk deze reacties geven.

Om nu een bijzonder ontbijt te serveren dat onderscheidend en bovendien rekening kan houden met de genoemde antwoorden moeten een drietal aspecten overwogen worden. De factoren waarmee u zich kunt profileren hebben betrekking op de opzet van het ontbijt, manier van serveren en beleving van het ontbijt.

Soorten

Een mogelijkheid is om te kiezen voor een specifieke opzet van het ontbijt. Als bed & breakfast eigenaar maakt u namelijk vooraf al de beslissing wat er voor het ontbijt ingekocht gaat worden. U kunt bijvoorbeeld de keuze maken voor één bepaald soort ‘keuken’. Denk hierbij aan een ontbijt dat bestaat uit louter biologische producten, of aan een ontbijt voor de zoetekauw met (warme) chocolademelk en viennoise. Een ontbijtje wordt al extra romantisch met een glaasje champagne. Met de trend dat Nederlanders meer aandacht geven aan het ontbijtmoment is er ook meer interesse gekomen voor wat er buiten onze landsgrenzen gebeurd op het gebied van ontbijten. Zo kan gedacht worden om het ontbijt in te richten naar een bepaald land of streek. Bekend zijn uiteraard de uitgebreide Engelse ontbijten, of denk bijvoorbeeld aan Amerikaanse pannenkoekjes met ahornsiroop. Het ontbijt kan eventueel ook ingericht worden naar een historisch thema. Als dat bij uw B&B past, dan zou u mogelijk voor een ontbijtopzet kunnen kiezen die raakvlakken heeft met vroeger tijden. Ontbijtgerechten met aardappelen en brij waren in het verleden zeer gebruikelijk. Brood bij het ontbijt is namelijk pas in de afgelopen twee eeuwen gemeengoed geworden.

Aan tafel?

Naast hetgeen wat tijdens het ontbijt voor de innerlijke mens wordt geboden is ook de manier waarop het ontbijt wordt gepresenteerd van invloed op de ontbijtervaring.  Ook hierin kunt u zich onderscheiden. Denkt u bijvoorbeeld aan de manier waarop het ontbijt genuttigd wordt. Serveert u het ontbijt op de kamer, in een eetzaaltje, of schuiven de gasten bij uzelf aan de ontbijttafel aan? Ten tijde dat gasten bij u hun reservering maken kunt u terloops vragen of het verblijf ter gelegenheid van een speciale gebeurtenis is. Zo kunt u vooraf inspelen op de wensen en beleving van uw gasten.

Denk in ieder geval ook goed na of u de capaciteit heeft en hoe u omgaat met de mogelijkheden om het ontbijt voor uw gasten te maken. In een B&B met veel kamers kan het een lastige opgave zijn als alle gasten op hetzelfde tijdstip willen genieten van hun uitgebreide English breakfast.       

Beleving

Na de keuze voor een type ontbijt en de manier van presenteren kunt u nog bedenken welk soort ontbijt het beste bij uw B&B past. Bij dit aspect dient u de locatie en de sfeer van uw eigen onderneming goed in ogenschouw nemen. Zo zou een ontbijt dat bijvoorbeeld bestaat uit ambachtelijk zelfgebakken brood en een eitje gelegd door de kippen op het erf over het algemeen beter passen bij een Bed & breakfast in een landelijke omgeving dan een Bed & breakfast die gelegen is in het hart van een grote stad.

Er zijn genoeg ideeën en mogelijkheden te bedenken om van het ontbijtmoment van uw gasten een bijzondere beleving te maken. Creëer in ieder geval een goed en smakelijk ontbijt. En bedenk iets unieks waarmee uw Bed & breakfast zich kan onderscheiden, een onderscheidende factor die u als gast zelf ook graag zou willen beleven tijdens het ontbijt.

BBN15  

Overig nieuws