Interieur: kunst of kitch?

Auteur: Redactie
18 september 2007
Interieur: kunst of kitch?

De één noemt het oude rommel, een ander brocante of curiosa. Over smaak valt daarom te twisten, maar feit blijft dat het inrichten van een bed & breakfastkamer tijd, maar vooral ook veel plezier met zich meebrengt. Want welke gast slaapt niet graag in een leuke kamer?

Een bed & breakfast opzetten is spannend. Het leukste is wellicht de kamers inrichten. De basisvoorwaarden zijn snel genoeg gerealiseerd: een goed bed, een bankje of een paar stoelen, een kast voor de kleding en een prettige badkamer. Hoe dan verder? U wilt een kamer waar sfeer is. Een kamer waar u iets van uzelf in stopt. Een kamer die uw smaak weerspiegeld.  Of dit nu een themakamer is omdat u bijvoorbeeld helemaal weg bent van een bepaald land, historische gebeurtenis of bekend figuur zoals (teken)film- of boekenhelden. Zo is er in de buurt van Londen een kamer te vinden helemaal in de stijl van Beatrix Potters Peter Rabbit en verderop in Cornwall werd er een kamer gevonden compleet in de stijl van flower fairies.

Speciaal

Bij bed & breakfast Het Binnenhofje in Bakkum  zijn er naast een aantal ‘gewone’ kamers ook twee speciale: de Indische en de Zaanse kamer. Eigenaar Bob Moolenaar is zelf afkomstig uit Zaandam en wist ‘zijn’ kamer gezellig aan te kleden met nostalgische herinneringen aan het Zaanse leven. Zijn echtgenote- van Indische afkomst- legde haar hart en ziel in de Indische kamer. Steevast komt er iets mee terug aan inrichting zodra de familie naar Bali afreist voor vakantie. Want het moet in de opinie van de familie allemaal wel ‘echt’ zijn. Bob Moolenaar is een bereisd man en in alle jaren dat hij in hotels en pensions kwam, wist hij dankzij zijn kritische blik dat hij het ánders wilde gaan doen. Dat is gelukt; Het Binnenhofje is een prachtige bed & breakfast met authentieke elementen die gecombineerd worden met moderne gemakken.

Hooischuur

Een oud klinkerweggetje, net buiten het Drentse Diever brengt de gast naar Kamer 7, de voormalige hooischuur van een typisch Drents boerderijtje uit 1900 waar eigenaren Ingrid Eradus en Timo Lut de scepter zwaaien. Enkele jaren geleden besloot het tweetal om een professionele bed & breakfast te beginnen. Bij de inrichting van de drie gastenverblijven vormden de badkamers het uitgangspunt. Zo is er een azuurblauwe badkamer, een rozeachtige en een terracottakleurige. Bij elk werd een passend interieur gezocht, zoals een Engelse countrystijl en roosjesbehang bij de roze badkamer.

De romantische inslag komt u beslist vaker tegen bij bed & breakfasts. Het knusse, het eigene; het roept op tot romantische beelden vol nostalgie en spulletjes uit grootmoeders tijd, zachte tinten en iets lieflijks. Met een mooie term omschrijven we dit als brocante.

Sfeer

Het aanbod in brocante varieert bijvoorbeeld van kleinmeubeltjes, linnengoed, servies en emaille tot oude kindermeubeltjes en nostalgisch speelgoed. Wat is er mooier dan een kamer waarin een prachtige quilt op bed ligt? Echt handwerk is niet te versmaden. PINKAcollection maakt bijvoorbeeld beddengoed op maat. Boerenbont ruitjes zoals de rode, blauwe en roze ruitjes, beddengoed met een laagje kloskant en op aanvraag ook het ouderwetse Hollandse klavertje in rood-wit of wit-rood. Ook leuk is de delfts blauw stof. Geïnspireerd op het Delfts blauwe tegeltje. Naast het bed mogen de muren natuurlijk niet vergeten worden. De oude klok van opa Jan mag aan de muur, het schilderij dat tante Iet ooit boven de schouw had hangen mag ook gezien worden. De één struint maandelijks diverse bazaars en rommelmarkten af, de ander shopt bewust in antiekwinkels. Eigenlijk is de hele zoektocht naar de ‘juiste’ inrichting het aller-leukste om te doen. Of zoals een  lezeres het omschrijft: ‘Dat het niet helemaal perfect meer is doordat het al eens gebruikt is vind ik helemaal niet erg. Het lijkt juist wel alsof het dan nog meer sfeer uitademt. Vaak heeft het alleen even een flinke schoonmaakbeurt nodig.’

BBN15

Overig nieuws