Jorine de Bruin: Een bed zónder breakfast

Auteur: Jorine de Bruin
Jorine de Bruin: Een bed zónder breakfast

Eén van de redenen waarom ik het zo heerlijk vind om in een B&B te overnachten, is het ontbijt. De dag ervoor kan ik mij al verheugen op de geur van versgebakken broodjes, een dampende cappuccino en een heerlijk gekookt of gebakken eitje. En o, wat voor persoonlijke en regionale versnaperingen zullen er dit keer bij het ontbijt geserveerd worden? Die tijd lijkt, in elk geval op sommige plekken, voorgoed voorbij.

Blijkbaar heb ik een groeiende trend over het hoofd gezien. Wat opvalt, is namelijk dat steeds meer B&B’s geen ontbijt serveren, wat voor mij synoniem staat aan een concert waar de zanger alleen de soundcheck doet of een café waar geen koffie geserveerd wordt. Waarom kiezen sommige B&B’s er dan wel voor? Wellicht om praktische redenen - de gastenverblijfeigenaren werken ernaast en hebben geen tijd, soms vanwege regelgeving - zodra je warme maaltijden serveert beland je in het vaarwater van horeca. Of simpelweg omdat steeds minder gasten er zelf niet op staan. Ze gaan wel ontbijten bij een hip koffiezaakje in de stad, maken gebruik van de aanwezige keuken/kitchenette op de kamer of hebben er gewoon geen behoefte aan.

Persoonlijke touch

Toch blijft het wringen. De kracht van een B&B zit ‘m toch juist in dat persoonlijke tintje? Het warme welkom, het ochtendpraatje bij de ontbijttafel, de zelfgemaakte jam, kaas en vleeswaren uit de regio en dat lekkere brood als streekproduct. Als ik alleen op zoek was naar een bed, dan had ik net zo goed een hotel kunnen boeken. Het onderscheidt een B&B juist door dat menselijke, warme stukje service. En het klinkt ook niet echt uitnodigend naar je gasten toe: ‘Wij bieden je een comfortabel B - de andere B in de naam vervalt immers - met uitzicht op de tuin.’

B&B light

Ik begrijp heus dat veel gasten tegenwoordig niet meer de gasten van vroeger zijn. Ook niet op het gebied van ontbijt. Tja, moeten we het dan maar een nieuwe naam geven? Een BWB? Bed without breakfast? Een reeds bestaande term voor een bed zonder ontbijt is B&B light. Bij het hanteren van een term als deze weet ik in elk geval wel dat ik mijn eigen havermout mee moet nemen.
Maar mijn persoonlijke mening is toch echt dat een ontbijt hoort bij een B&B. Onderdeel van de overnachtings- en belevingsdeal voor gasten. Dat je dag begint met een accommodatie-eigenaar die glimlachend zegt: “Heb je lekker geslapen? Ga maar zitten. Het ontbijt staat klaar.”

Met gastvrije groet,
Jorine | Hoteljournalist

P.S. Wil je reageren op deze column? Welkom! Dat kan via info@hoteljournalist.nl

Jorine de Bruin helpt met haar bedrijf Hoteljournalist gastenverblijfeigenaren aan meer vrije tijd en minder afhankelijkheid van boekingssites. Meer over haar werkzaamheden, reviews, eigen keurmerk, online leeromgeving en podcast over gastvrijheid vind je op haar website. ‘Verras de gast voordat hij jou verrast!’

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws