Creatief met brood: smeren en combineren

Auteur: Redactie
18 november 2007
Creatief met brood: smeren en combineren

Een lekkere goudbruine korst, boordevol aroma’s, specerijen en verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen en maten. Brood is een vaste waarde aan tafel. Bovendien vraagt brood om een creatieve presentatie; een leuke uitdaging!

De B in ‘breakfast’ staat ongetwijfeld voor de B van brood. Het eerste wat u uw gasten in de ochtend voorschotelt. Dat het brood vers, knapperig en lekker hoort te zijn, is zeker geen verrassing.  Een simpel halfje wit is natuurlijk zo gekocht, maar schotel de gasten ook eens wat anders voor. Een lekkere broodmaaltijd is veel meer dan wat sneetjes brood, krentenbollen of mueslibollen. Eten is emotie. De aankleding en de vulling moeten goed overeen komen. De behoefte aan iets nieuws, iets totaal anders, is de huidige gast immers niet onbekend. Kent u uw gasten? Kunt u hen inschatten? Dan heeft u genoeg ruimte voor eens iets anders.

Lekker

Brood bestaat uit wit brood en bruin brood en wordt gemaakt van diverse soorten granen. Bakkers maken vele varianten zoals (grof)volkoren, meergranen, met vaak eigen benamingen zoals Plaat of Knip, Tijger of Casino, Waldkorn et cetera. Ook zijn er veel invloeden uit andere landen zoals Frankrijk met het stokbrood en de croissant (die eigenlijk niet uit Frankrijk komt), Italië met de Italiaanse bol en de Ciabatta, Oostenrijk met de Kaiserbroodjes of Turks brood. Van mueslibol tot een maïspyramide, tot Focaccia, roggebrood, zuurdesem tot aan provencettes aan toe. De keuze is enorm. Het is bijna niet mogelijk om alle leuke, gezonde en trendy broodjes te serveren, maar het is wel ontzettend leuk om zélf te experimenteren.

Keuze

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, dat het in feite nog moeilijk zal zijn om een keuze te maken voor het aanbod wat je wilt doen. Het zit het hem vooral in de kleine elementen. Bent u zelf baklustig aangelegd en gebruikt u graag een eigen broodbakmachine? Dan heeft u al helemaal een ruime keuze tot u beschikking. Door het brooddeeg kunnen bijvoorbeeld kruiden en specerijen gemengd worden, zoals rozemarijn, oregano, basilicum, knoflook of Provençaalse kruiden. Ook groenten, zoals (zongedroogde) tomaat, uien en paprika kunnen in het brood worden verwerkt. Het brood smaakt door de toevoegingen niet alleen naar meer, het ziet er ook nog aantrekkelijk uit én het verspreidt een aangename geur. Vooral als er afbakbrood wordt gebruikt. We weten immers allemaal dat niets zo lekker ruikt als versgebakken brood. Het maakt de maaltijd in ieder geval gezellig omdat de gasten met plezier eten.

Aankleding

Natuurlijk kunt u volstaan met hartig en zoet beleg zoals u altijd heeft staan: kaas, ham, worst, honing, jam, hagelslag en bijvoorbeeld chocoladepasta. Toch vormen andere ingrediënten of  een aantal ‘vaststaande’ broodjes aanbieden een ludieke optie. Brood gaat prima samen met een bouillon of een goed gevulde soep, maar kan ook worden gecombineerd met een lekkere tapenade, een kruidige pesto of een heerlijke chutney. Of gewoon met alleen gezouten boter. De gouden regel bij het beleggen van een broodje is eenvoudig: Als het beleg een duidelijke hoofdrol speelt, dan kies je liever voor een eenvoudig broodje. Sommige belegsoorten komen echter het beste tot hun recht als er zo min mogelijk aan gesleuteld is. Bepaalde producten, zoals zalm of rauwe ham, zijn naturel op hun best. Daar moet je niet te veel aan toevoegen. In feite is alles te gebruiken als aankleding, mits het in de juiste verhouding is. Een broodje door uw gasten laten ‘overleggen’ met uiteenlopende ingrediënten omdat het zo leuk oogt, schiet het doel voorbij. Dan kunt u het beter zelf doen. Een broodje brie met honing moet bijvoorbeeld niet bestaan uit een klomp brie met wat brood erbij. Nog een klassieke misstap: als er met ‘vochtige’ groenten wordt gewerkt kan een te luchtig broodje al snel een natte kledder worden. Geef uw gasten gerust advies. Iedereen eet graag een lekker broodje en goedbedoelde aanwijzingen wordt door menigeen op prijs gesteld.

BBN15

Overig nieuws