Boertel: een hotel op de boerderij

Auteur: Redactie
18 november 2008
Boertel: een hotel op de boerderij

Nederland kent een groot aantal bed & breakfasts in (voormalige) boerenbedrijven. Maar wat nu als men meer wil dan het aanbieden van een slaapkamer met ontbijt? In dat geval kan de Boertel uitkomst bieden. Simpel gezegd is een Boertel een hotel op de boerderij. Initiatiefnemer Han van Hees vertelt er meer over.

Gerieflijk overnachten met ontbijt op de boerderij, dat is de definitie van Boertel. Maar dat geldt toch ook voor bed & breakfasts? Eigenlijk komt het erop neer dat de Boertel verder gaat waar de bed & breakfast ophoudt, zegt Han van Hees. Het grote verschil met een bed & breakfast zit ‘m volgens de Boertel initiatiefnemer in de meer professionele en prominente uitstraling – bovendien moeten de kamers van tenminste driesterrenniveau zijn – en in het feit dat een Boertel altijd in een losstaand gebouw is gevestigd. Maar overeenkomsten zijn er natuurlijk ook: ‘De sfeer binnen en rondom de Boertel moet gemoedelijk zijn, net als bij een bed & breakfast, en het ontbijt bestaat bij voorkeur uit producten van de boerderij of uit de streek,’ vertelt Van Hees.

Stal mét uitstraling

Over het ontstaan van de naam Boertel vertelt de oprichter:‘Het begon eerder dit jaar bij de Lampersehei, een volledig in bedrijf zijnde boerderij vlakbij Wanroij. De eigenaren hadden een vrijstaand stallencomplex omgebouwd tot een sfeervol en authentiek gastenverblijf. De term bed & breakfast zou in dit geval de lading niet dekken, zo waren wij van mening. En al brainstormend viel toen het woord Boertel.’ Van Hees vindt dat er, juist op boerderijen, volop kansen liggen voor deze vorm van logies: ‘Het is dé kans voor een boer om een voormalige schuur of stal een nieuwe bestemming te geven.’ Het liefst wél op nog in bedrijf zijnde boerderijen, maar ook gesaneerde of opgeheven boerenbedrijven kunnen zich bij de nog jonge organisatie aansluiten. Mits ze nog wel over de karakteristieke uitstraling een boerderij beschikken, voegt Van Hees er aan toe: ‘Want daar komen gasten die het platteland opzoeken juist voor.’

Gezamenlijke promotie

Een speciaal ontwikkelde huisstijl garandeert de herkenbaarheid van een Boertel, zo zegt Van Hees. Niet alleen ten aanzien van de te verwachten kwaliteit, maar ook ten aanzien van karakteristieken en kenmerken. De beschermde naam en de daarbij behorende huisstijl mag door alle deelnemers worden gebruikt: op briefpapier, op de eigen website en op buitenreclame. Daarnaast worden alle bij Boertel aangesloten accommodaties op de Boertel website vermeld. Deze vermelding kost de deelnemer 120 euro per jaar. Van Hees: ‘Voorlopig bestaat onze site nog uit wat algemene informatie en hyperlinks naar de eigen websites van de deelnemers. Over niet al te lange tijd hopen we een uitgebreidere website te kunnen lanceren. Op die nieuwe site kunnen we veel extra’s toevoegen. Toeristische en recreatieve informatie, maar bijvoorbeeld ook de plattegronden van Google maps.’ Van Hees hoopt ook snel op de markt te kunnen komen met een gidsje waarin alle aangesloten Boertels uitgebreid staan beschreven. Daarnaast is het de bedoeling dat er PR acties worden opgezet voor in tijdschriften en andere media.

Vereniging van Eigenaren

Speciaal voor het uitwisselen van kennis en ervaringen door de deelnemers onderling, is de Vereniging Boertel Eigenaren opgericht. Daarvan wordt iedere deelnemer automatisch lid. Het mooie aan dit met regelmaat plaatsvindende overleg is volgens Van Hees ook dat de vergaderingen bij de Boertel-eigenaren zelf worden gehouden. ‘De gastheer of -vrouw geeft dan altijd een rondleiding door de eigen Boertel. En iedere keer merk je weer hoe inspirerend het is om te zien hoe een ander het doet. Door elkaar regelmatig te ontmoeten kunnen nieuwe ideeën worden opgedaan en kan belangrijke informatie worden uitgewisseld.’ En alhoewel de eerste Boertel in Nederland afgelopen mei door Noord Brabant gedeputeerde Onno Hoes officieel werd geopend, is het volgens Van Hees een misverstand te denken dat Boertels een puur Brabantse aangelegenheid zijn. ‘Natuurlijk, het initiatief is hier ontstaan, we zijn hier begonnen. Maar inmiddels heeft er zich ook een eerste Limburgse accommodatie, uit de omgeving van Venray, bij ons aangesloten. Het staat iedereen die denkt dat dit concept past bij zijn of haar boerenbedrijf vrij om contact met ons op te nemen voor meer informatie. Waar men zich ook in Nederland bevindt.’

BBN15

Overig nieuws