B&B Internationaal: Spanje

Auteur: Redactie
Internationaal 18 maart 2006
B&B Internationaal: Spanje

Gastvrij Spanje: afwisselend landschap, historische huizen, een scala aan bezienswaardigheden en een aangenaam klimaat. Helaas staat zowel het op een creatieve en vernieuwende manier uitbaten van een bed & breakfast, als het eensgezind en internationaal promoten van de sector in dit land niet of nauwelijks op de toeristische agenda. 

Toerisme in Spanje staat voor velen gelijk aan verblijf in hotels en appartementen – vooral in de grote steden en langs de kust. Bed & breakfasts zijn alleen met een vergrootglas te vinden in kleinere steden en dorpen en in landelijke gebieden. En als ze er al zijn, dan noemen ze zichzelf toch liever hostales en pensiones. Maar hoewel gekenmerkt door traditie en eenvoud, worden ze ook geroemd vanwege de authentieke sfeer en de persoonlijke benadering.

Eenvoud als handelsmerk

Ook een idee: maak van eenvoud je handelsmerk. In de talrijke kloosters en religieuze instellingen die Spanje rijk is kan vaak al voor een luttel bedrag worden overnacht. Wel dient de bezoeker zich tijdens zo’n verblijf te houden aan de vastgestelde regels en tijden. De inrichting en uitrusting van de kamers is eenvoudig tot simpel en in sommige kloosters worden óf alleen mannen óf alleen vrouwen toegelaten. Diverse publicaties geven een specifiek en compleet overzicht van de overnachtingsmogelijkheden in de kloosters en instellingen van Spanje.

Bewakers van het nationale erfgoed

We breken graag een lans voor de bewakers van het nationale en artistieke erfgoed. In dit geval in Spanje: de Paradores. Het was geen minister van landbouw of toerisme die de noodzaak zag het Spaanse erfgoed te behouden van verval, maar een heuse koning, Alfonso de 13e. In 1928 opende hij de eerste Parador de Turismo in Gredos. Inmiddels zijn er 86 van deze bijzondere onderkomens, allen zijn gevestigd in oude kloosters, paleizen, of middeleeuwse kastelen. Niet zelden bevinden de Paradores zich in regio’s met beperkte economische activiteit, maar dan wel temidden van de meest prachtige natuurgebieden.

Ontbijten in Spanje

Een sterke bak koffie helpt het gros van de bevolking ‘s ochtends vroeg prima op gang. Eenmaal onderweg stopt men graag bij een café voor een koffie met croissant. Typisch Spaans zijn de churros; gefrituurde slierten beslag, die nog eens extra lekker smaken als ze in chocolade worden gedoopt. Zowel de pensiones als de Paradores serveren hun gasten meestal een uitgebreid (Engels) ontbijt (buffet).

BBN15

Overig nieuws